Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2013-12-18

Κατάθεση Υπομνήματος για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, με υπογραφές συναδέλφων...

Ο συνάδελφος Κώστας Ευσταθίου, εκπρόσωπος της κίνησής μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΣΤΕ, μας ενημερώνει:


Με υπουργική απόφαση η σύνταξη Ιανουαρίου θα μπεί στους λογαριασμούς μας στις 23/12/2013
Όσον αφορά το Δώρο Χριστουγέννων, καταθέσαμε το υπόμνημα το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί στο Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε. και να έρθει από τους εκπροσώπους μας  στο Συμβούλιο Ασφάλισης εαν δεν καταβληθεί. Το θέμα έχει τεθεί στο Σ.Α. και από το συναδ. Μπαλασκώνη ο οποίος έχει ήδη κερδίσει με απόφαση ειρηνοδικείου  στο μέρισμα,τις αυξήσεις της ΣΣΕ, το επίδομα αδείας και τον Ισολογισμό. 
Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα του μερίσματος τα δικαιούμαστε και θα κερδηθούν. Πρέπει να δοθεί το Δώρο Χριστουγέννων με τη παρέμβαση των συλλόγων διαφορετικά θα πάμε σε δικαστική αγωγή. Σας ενημερώνω ότι το αντίστοιχο Μετοχικό της ΕΤΕ κατέβαλλε στο μέρισμα το αντίστοιχο Δώρο Χριστουγέννων όπως έπρεπε βάση του Καταστατικού και της νομικής του μορφής όπως και το δικό μας. Το γεγονός αυτό είναι θετικό για εμάς και δεν πρέπει να επικρατούν λογικές κοινωνικού αυτοματισμού που οδήγησαν   πέρισυ κάπιους συνδικαλιστές του χώρου μάλιστα, να  πιέσουν μέσω Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να κοπεί το Δώρο στους συνταξιούχους της ΕΤΕ . ...
Μόνο και μόνο για να μην φαίνεται η δική μας ανικανότητα...
ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

_________________________________________________

Ακολουθεί το Υπόμνημα που κατέθεσε η κίνησή μας στο ΔΣ του Συλλόγου Συνταξιούχων:



Προς το Διοικητικό Συμβούλιο
του Συλλόγου Συνταξιούχων Τράπεζας της Ελλάδος
Αθήνα 5/12/2013

ΑΙΤΗΜΑ  ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

Εμείς που υπογράφουμε το αίτημα αυτό, ζητάμε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας να ενεργήσει τα δέοντα, ώστε να χορηγηθεί στο μέρισμα του μηνός Δεκεμβρίου και το Δώρο Χριστουγέννων. Είναι γνωστό πως μετά την κατάργηση του πρώην Μετοχικού και την ανάληψη των Καταστατικών υποχρεώσεων προς τους συνταξιούχους από την ίδια την Τράπεζα, ενεργώντας εφεξής δια των Γενικού Συμβουλίου και Συμβουλίου Ασφάλισης ως ασφαλιστικός φορέας του προσωπικού της χωρίς καμιά παρέμβαση του κυβερνητικού επιτρόπου του μετέχοντος στο Σ.Α. μόνο για θέματα κύριας σύνταξης, η χορήγηση των προβλεπόμενων μερισμάτων από το Καταστατικό είναι αποκλειστική ευθύνη της ΤτΕ.

Σημειώνουμε πως στόχος της κατάργησης των χορηγούμενων δώρων και του επιδόματος αδείας από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, είναι η μείωση του ελλείμματος του αντίστοιχου λογαριασμού δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης και όχι αυτή η ίδια η περικοπή του δώρου γενικά ως μια ισοπεδωτική, εκδικητική πράξη. Με δεδομένο πως η πρόβλεψη χορήγησης των μερισμάτων σε δεκατετράμηνη βάση ακολουθούσε και τον συμφωνηθέντα τρόπο υπολογισμού των εισφορών επί των αντίστοιχα καταβαλλόμενων επί δεκατετράμηνη βάση μισθών θεωρούμε εύλογη την συνέχιση της καταβολής τους,  αφού μάλιστα η παροχή αυτή στο σύνολό της κινείται στη σφαίρα της αυτονομίας από κάθε εποπτεία και έλεγχο του Υπουργείου όπως και το ίδιο αποδέχεται. Οι Καταστατικές υποχρεώσεις, όπως αυτές καθορίσθηκαν μεταξύ εργαζομένων και Τράπεζας με τις ΣΣΕ και τις αποφάσεις των οργάνων της, έχουν καταστεί ήδη συμβατικές υποχρεώσεις της ΤτΕ απέναντι στο προσωπικό της. Σημειώνουμε μάλιστα πως η  εκδοθείσα αντίστοιχη εγκύκλιος του Υπουργείου που αφορά στο θέμα αυτό (Φ80020 οικ.26999/992 στις 21/11/2012), απευθύνεταιπρος όλους τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και το ΜΤΠΥ. Σε αντίθεση με το Νόμο 4093/2012 που η αναφορά του είναι γενική, η συγκεκριμένη εγκύκλιος εφαρμογής του που εκδόθηκε από τη αρμόδια Γενική Διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης, καμιά αναφορά δεν κάνει στη ΤτΕ, αλλά ούτε αυτή περιλαμβάνεται στη λίστα των αποδεκτών της εγκυκλίου. Το γεγονός δεν είναι τυχαίο αλλά εναρμονίζεται με τη διάταξη νόμου: Άρθρο 3 παρ.1 του Ν. 997/1979 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 18 του Ν.1902/1990 που ρητά ορίζει ότι:  ¨Κατ εξαίρεση τα επικουρικά ταμεία, κλάδοι, λογαριασμοί ασφάλισης μισθωτών που λειτουργούν με τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ., ως και κάθε άλλος φορέας επικουρικής ασφάλισης, ανεξαρτήτως ονομασίας και νομικής μορφής, που έχουν συσταθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, εξακολουθούν να διέπονται από τις Καταστατικές τους διατάξεις…¨ .  Επομένως τα ταμεία αυτά όπως το δικό μας πρώην Μετοχικό και οι Λογαριασμοί δεν υπάγονται στους φορείς κοινωνικής ασφάλισηςγια τα καταβαλλόμενα μερίσματα-επικουρικές. Είναι τα ίδια υπόλογα για τη χορήγηση ή μη των συμφωνηθέντων. Αυτός εξ άλλου είναι ο λόγος που και στην Ε.Τ.Ε. το αντίστοιχο με το δικό μας ¨Μετοχικό¨ το οποίο λειτουργεί ως λογαριασμός, χορηγεί κανονικά τα προβλεπόμενα μερίσματα του κανονισμού.