Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2023-03-23

Ευσταθίου: Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Ανάρτηση Κ. Ευσταθίου στο fb 23.3.2023

Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Μετά την τελεσίδικη εφετειακή απόφαση (ανακ. 20/28.2.2023 ΣΣΤΕ), με την οποία γίνεται αποδεκτή και δικαστικά η από 3.10.2017 Γνωμοδότηση του Ν.Σ. της ΤτΕ, δικαιολογημένα ο κάθε συνταξιούχος θα περίμενε, πως ο ΣΣΤΕ θα έθετε σε πρώτη προτεραιότητα την εφαρμογή της Γνωμοδότησης.

Υπενθυμίζουμε πως η πλειοψηφία του ΣΣΤΕ, επέλεξε το 2018 τη δικαστική οδό, με κεντρικό επιχείρημα πως, μετά από μια θετική δικαστική απόφαση, η Διοίκηση «με λυμένα τα χέρια έναντι των παρεμβάσεων τρίτων…», θα προχωρούσε στην άμεση υλοποίηση της γνωμοδότησης.

Σήμερα, 6 χρόνια μετά, με σειρά θετικών πρωτόδικων αποφάσεων διαφορετικών δικηγορικών γραφείων για το ίδιο θέμα, και μιας τελεσίδικης εφετειακής, όπως οι ίδιοι ομολογούν στην ανακοίνωσή τους, αντί της άμεσης εφαρμογής τη Γνωμοδότησης, δίνουν νέα παράταση στη Διοίκηση!! Στην 20/28.2.2023 ανακοίνωση αναφέρουν ρητά: «…Θα υπάρξει συνολική λύση με την Τράπεζα, αντίστοιχη εκείνης ¨της αποζημίωσης Μπαλασκώνη¨ , αφού εκδοθεί ένας εύλογος αριθμός θετικών Εφετειακών αποφάσεων»!!

Αλήθεια ποιος είναι ο εύλογος αριθμός αποφάσεων που απαιτούνται και τον οποίο προσχηματικά επικαλούνται;; Υπάρχει περίπτωση για το ίδιο πρόβλημα, 46 συνταξιούχοι να πληρώνονται αναδρομικά από το 2015 έως το 2018 και να μην αποτελεί αυτό ταυτόχρονα δεδικασμένο για όλους τους υπόλοιπους, αλλά και για όλη την περίοδο μέχρι σήμερα που οι 2 κρατήσεις συνεχίζονται;;

Σε ποια ευνομούμενη πολιτεία μπορεί να σταθεί μια τέτοια συμπεριφορά η οποία αγγίζει τα όρια των ποινικών ευθυνών, όταν η Τράπεζα παρά τις προειδοποιήσεις του Νομικού της Συμβουλίου από το 2017, εξακολουθεί το 2023 να τις αγνοεί και να χρεώνει την Τράπεζα με τόκους υπερημερίας, που τις καταλογίζονται δικαστικά;;!!

Αντί λοιπόν τώρα. που και δικαστικά «λύθηκαν τα χέρια του κ. Διοικητή», Τράπεζα και Σύλλογος να συμφωνήσουν στην άμεση εφαρμογή της Γνωμοδότησης του Ν.Σ. της ΤτΕ για όλους τους συνταξιούχους, προχωρούν σε νέα αναβολή αναμένοντας «εύλογο αριθμό εφετειακών αποφάσεων» και επικαλούμενοι την διάφορη νομικά διαδικασία «Μπαλασκώνη»!!

Η αποζημίωση «Μπαλασκώνη» ξεκίνησε με ατομική αγωγή και ο συνάδελφος δικαιώθηκε με απόφαση του Αρείου Πάγου το 2006!! Με το δεδικασμένο της «απόφασης του Αρείου Πάγου, οι συνάδελφοι, έκαναν αγωγές τις οποίες κέρδιζαν… Η Τράπεζα αποφάσισε να χορηγεί την αποζημίωση χωρίς προηγούμενη δικαστική προσφυγή, το 2013!! Τι ακριβώς λοιπόν επιδιώκουν;; Να φάμε άλλη μια εξαετία τουλάχιστον;; Οι συνταξιούχοι αξίζουμε το σεβασμό, μόνο που πρέπει να τον διεκδικήσουμε με τις πράξεις μας…