Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2020-12-27

Ανοιχτή Επιστολή Υγειονομικών

Προς:
  • Διοικητή του Γ. Ν. Ασκληπιείο Βούλας κύριο Α. Πλεμμένο
  • Αν. Διοικητή κύριο Α. Βουγιουκλάκη
  • Τα Μέλη του Δ .Σ. του Γ. Ν. Ασκληπιείο Βούλας

Από την αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας SARS-COV2, το Σωματείο μας και εμείς προσωπικά πρωτοστατήσαμε στην οργάνωση της μάχης ενάντια στον ιό, θέτοντας μία σειρά από προϋποθέσεις για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Απαιτήσαμε, ξανά και ξανά, επαρκή ΜΑΠ, ενίσχυση του νοσοκομείου μας με τις εκατοντάδες αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού, επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού. Διεκδικήσαμε τη συστηματική ιχνηλάτηση μέσω των δωρεάν επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους Υγειονομικούς, αλλά και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού. Διεκδικήσαμε την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ώστε να ενισχυθεί η μάχη που δίνουμε στο ΕΣΥ. Διεκδικήσαμε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας στην εργασία τη δική μας και των πολιτών, στην εκπαίδευση των παιδιών μας, στα ΜΜΜ.

Ελάχιστα από τα αιτήματα μας είδαμε να υλοποιούνται. Οι λίγοι συνάδελφοι που καλωσορίσαμε από τον Μάρτιο και μετά, είναι συμβασιούχοι που καλούνται από την Πολιτεία να υπογράψουν τροποποίηση της σύμβασης εργασίας, ώστε να πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ, αφού κανένα κονδύλι δεν προβλέφθηκε για τη μισθοδοσία τους. Η υποστελέχωση αντιμετωπίζεται με μετακινήσεις συναδέλφων προς τη Β. Ελλάδα, προσφάτως και Παθολόγων από το νοσοκομείο μας, που ενώ δεν έχει ενισχυθεί με νέους Παθολόγους και Πνευμονολόγους, λειτουργεί εδώ και μήνες κλινική Covid19 24 κλινών, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες Γιατρών και Νοσηλευτών.

Από την πρώτη στιγμή, το Σωματείο μας αλλά και εμείς προσωπικά, υπερασπιστήκαμε την επείγουσα ανάγκη να τεθεί η επιστήμη στην υπηρεσία του λαού ώστε να θρηνήσουμε λιγότερες χαμένες ζωές. Πενθούμε ήδη 14 συναδέλφους μας σε όλη τη χώρα που έχασαν τη μάχη με τη νόσο, εργαζόμενοι σε ένα σύστημα που έχει αφεθεί να τα βγάλει πέρα μόνο του, από μία κυβέρνηση που θεωρεί τους Υγειονομικούς, όπως και τον εργαζόμενο και άνεργο λαό μας, απολύτως αναλώσιμους.

Είναι σαφές, ότι η μάχη ενάντια στην πανδημία ισοδυναμεί με τη μάχη υπεράσπισης της Δημόσιας Υγείας. Το λέει ο ΠΟΥ, το λένε πλήθος έγκριτων επιστημόνων, το λέει η αναντίρρητη πραγματικότητα, αυτή που κοκκινίζει τον Ασπρόπυργο, εκεί που οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται σε συνθήκες απόλυτης υγειονομικής και οικονομικής επισφάλειας.

Η ενίσχυση της δημόσιας υγείας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον μαζικό δωρεάν εμβολιασμό για την Covid19. Με όρους υγειονομικής αξιοπρέπειας, με όρους υγειονομικής ασφάλειας, με όρους σεβασμού προς τον πολίτη, προς τον εργαζόμενο Υγειονομικό που καθημερινά εκτίθεται και συνεχίζει να μάχεται.

Κι όμως, μόλις πρόσφατα η Κυβέρνηση προχώρησε σε άλλη μία εγκληματική ενέργεια ενάντια στον λαό μας: ενώ αρχικά είχε ανακοινώσει την εξασφάλιση 2,5 εκατ. δόσεων του εμβολίου, ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού εντός του Δεκεμβρίου, μόλις πριν λίγες ημέρες ομολόγησε ότι ο αριθμός των δόσεων που έχει εξασφαλιστεί για όλο το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι μόλις 300.000, αριθμός που επαρκεί για τον εμβολιασμό μόνο 150.000 ανθρώπων, δηλαδή για το 1,5% περίπου του πληθυσμού της χώρας. Μάλιστα, εκπρόσωποι της εμπλεκόμενης φαρμακευτικής εταιρείας διέψευσαν δημόσια τις αιτιάσεις του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν αυτή η ασυνέπεια οφείλεται στην εταιρεία και όχι στη ελληνική Κυβέρνηση. Φαίνεται ότι η περίφημη «πανηγυρική» έναρξη του εμβολιασμού πριν την Πρωτοχρονιά δεν θα είναι παρά άλλη μία προπαγανδιστική φούσκα που θα περιλαμβάνει έναν ελάχιστο, στα όρια του εικονικού, αριθμό Υγειονομικών.

Ο τρόπος που, για άλλη μία φορά τους τελευταίους μήνες, επέλεξε η κυβέρνηση να προχωρήσει στον εμβολιασμό καταρχάς των Υγειονομικών, προσβάλλει τόσο την αξιοπρέπεια, όσο και τη νοημοσύνη μας. Δημιουργεί συνθήκες δυσπιστίας (για την ακρίβεια ενισχύει την ήδη υπάρχουσα δυσπιστία), οξύνει την αίσθηση απαξίωσης απέναντί μας.

Αντί να δίνει την αναγκαία ώθηση προς τα εμπρός, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ναρκοθετεί την υπόθεση του εμβολιασμού. Δεν ενημερώνει το σύνολο των Υγειονομικών για την επιστημονική πρόοδο που έχει συντελεστεί, για τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τα διαθέσιμα εμβόλια, για το όφελος και τους πιθανούς κινδύνους. Σε ένα περιβάλλον έντονης ανασφάλειας για την υγεία και τη ζωή, δεν αρκεί η επίκληση στη συνείδηση και το ήθος, πολύ περισσότερο όταν αυτή συνοδεύεται από εκβιαστικές αφόρητες πιέσεις «απάντησε μας σήμερα αν θα εμβολιαστείς ή όχι».

Επιπλέον, η απαίτηση συλλογής στοιχείων από το υπουργείο, όπως το ΑΦΜ και ο ΑΔΤ, δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη αγανάκτηση, εμβάλλοντας ερωτηματικά περί «υγειονομικού διαβατηρίου και άλλων ποινών σε όσους αρνηθούν τον εμβολιασμό». Χρειάστηκε η άμεση αντίδραση των συνδικαλιστικών οργάνων και η δημοσιοποίηση του γεγονότος, ώστε να σταλεί έγγραφο στα νοσοκομεία από τον υπεύθυνο για την τήρηση των προσωπικών δεδομένων του Υπ. Υγείας που απαγορεύει την επεξεργασία και συμπλήρωση τέτοιων στοιχείων στις λίστες και επιτρέπει μόνο την αναγραφή του ονόματος των υπαλλήλων που επιθυμούν τον εμβολιασμό μαζί με τον ΑΜΚΑ.

Με το αίσθημα ευθύνης που μας αναλογεί, στα πλαίσια της επιλογής μας να υπηρετήσουμε την υγεία του λαού μας, στα πλαίσια της άσκησης των συνδικαλιστικών καθηκόντων που επανειλημμένα μας αναθέτουν οι συνάδελφοι μας, καλούμε εσάς, Διοικητή, Αν. Διοικητή και Μέλη του Δ.Σ., να αναγνωρίσετε την αδήριτη ανάγκη σεβασμού της ελεύθερης βούλησης των συναδέλφων μας.

Αξιότιμε κύριε Διοικητή, Αξιότιμε κύριε Αν. Διοικητή, Αξιότιμα Μέλη του Δ.Σ. του Ασκληπιείου Βούλας σας καλούμε

  1. να εξασφαλίσετε ΑΜΕΣΑ την επάρκεια των αναγκαίων δόσεων εμβολίου, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες ΟΛΩΝ των Υγειονομικών του Νοσοκομείου μας (Ιατροί, Νοσηλευτές, Επιστήμονες, Τεχνολόγοι κ Παρασκευαστές, Φορείς, Τεχνικοί, Διοικητικοί υπάλληλοι, Καθαρίστριες, Τραπεζοκόμες, Προσωπικό ασφάλειας. Μόνιμοι, Επικουρικοί, Εργολαβικοί, ΟΑΕΔ).
  2. να οργανώσετε άμεσα, σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων, την πλήρη ενημέρωση ΟΛΩΝ των Υγειονομικών του Ασκληπιείου Βούλας, για τα δεδομένα του προγράμματος εμβολιασμού:
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
  • Ποια εμβόλια θα διατεθούν για τον εμβολιασμό; Πόσες δόσεις χρειάζονται;  Σε πόσο χρονικό διάστημα επιτυγχάνεται πλήρης ανοσία;
  • Ποιες είναι οι αντενδείξεις για τον εμβολιασμό;  Ποιες ομάδες συναδέλφων εξαιρούνται από αυτόν;
  • Είναι υποχρεωτικός ή προαιρετικός; Στη δεύτερη περίπτωση τι προβλέπεται για όσους συναδέλφους αρνηθούν να εμβολιαστούν;
  • Με ποιο εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα ενισχυθεί η ομάδα που θα φέρει σε πέρας αυτό το τεράστιο έργο, με το δεδομένο μάλιστα ότι οι Επισκέπτες Υγείας του Ασκληπιείου έχουν μετακινηθεί στο ΚΥ Βάρης για να ενισχύσουν το έργο του ως εμβολιαστικού κέντρου;

Αξιότιμε κύριε Διοικητή, αξιότιμε κύριε Αν. Διοικητή, Αξιότιμα Μέλη του Δ.Σ. του Ασκληπιείου Βούλας

Η διασφάλιση της ζωής και της υγείας των συναδέλφων μας δεν είναι ατομική ευθύνη. Είναι κυρίως ευθύνη της πολιτείας. Ο σεβασμός στην ελεύθερη βούληση και στην ελεύθερη σκέψη έχει κατακτηθεί με αγώνες αιώνων για την ελευθερία και τη δημοκρατία, στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια. Συλλογάται καλά, όποιος συλλογάται ελεύθερα.

Σας καλούμε να αναλάβετε το χρέος που σας αναλογεί.

Βούλα, 19/12/2020

Με τιμή

Δέσποινα Τοσονίδου

Ιατρός, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γ. Ν. Ασκληπιείο Βούλας, ΔΣ ΕΙΝΑΠ, ΕΓ ΟΕΝΓΕ, Αναπληρωματική Εκπρόσωπος των Ιατρών στο ΔΣ του Ασκληπιείου.

Δημήτρης Γαρδικλής

Νοσηλευτής, Γ. Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του Γ. Ν. Ασκληπιείο Βούλας, Τακτικός Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο ΔΣ του Ασκληπιείου.

protpatek.wordpress.com