Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2018-03-23

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 29

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 29

Αθήνα,  23 Μαρτίου  2018
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Σ.Σ.Τ.Ε!!

Συνάδελφοι,
Με τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου λειτουργίας του Προεδρείου, που προέκυψε από τις εκλογές του 2017, προστέθηκε ένας ακόμα χρόνος δυσπραγίας για τους συνταξιούχους μας. Αν υπολογίσουμε και την προηγούμενη διετία (2015 - 2017), αυτός είναι  ο τρίτος συνεχής χρόνος θητείας της ίδιας πλειοψηφίας, που ο μεν Διοικητικός της Απολογισμός είναι αρνητικός, ο δε Οικονομικός της κατέληξε ελλειμματικός!!
Και όμως οι συγκυρίες και τα γεγονότα, ευνοούσαν να είχαμε λύσει ένα μέρος των οικονομικών προβλημάτων μας και να είχε ξεκινήσει η ολοκληρωτική θεσμική  αποκατάσταση των συντάξεων μας:
1. Στις 10.6.2015, εκδόθηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ, που έκριναν αντισυνταγματικές τις μηνιαίες περικοπές και την κατάργηση των Δώρων και του Επιδόματος Αδείας, που προέβλεπαν οι νόμοι 4051 και 4093/2012. Η  πρόταση που υποβάλλαμε τότε, για Συλλογική Αγωγή του Σ.Σ.Τ.Ε. (όπως έκαναν δεκάδες σωματεία συνταξιούχων), θεωρήθηκε υπονομευτική!! Καθώς έκλεινε η πρώτη πενταετία παραγραφής των μνημονίων, οι εκατοντάδες συνάδελφοι που προσέφυγαν σε ατομικές δικαστικές αγωγές και εξώδικα, καθυβρίστηκαν από την πλειοψηφία, ως αγνώμονες, που ενάγουν τη «μητέρα Τράπεζα»!! Σήμερα που η συμβολή τους, στην απόφαση του Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας, αναγνωρίζεται από το ίδιο το πρακτικό της συνεδρίασης του Ν.Σ., το Προεδρείο του Σ.Σ.Τ.Ε. επιμένει στους χαρακτηρισμούς του, αλλά με τριετή καθυστέρηση “γλύφει εκεί που έφτυνε”!!
2. Στις 12.5.2016, εκδόθηκε ο νόμος 4387, που σεβάστηκε την Ανεξαρτησία της ΤτΕ, προβλέποντας την πλήρη απεμπλοκή της από τις διαδικασίες επανυπολογισμού των συντάξεων και  από τη συμμετοχή της στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΦΚΑ, για την κύρια σύνταξη, και του ΕΤΕΑΕΠ, για την επικουρική και το εφάπαξ. Αμέσως ζητήσαμε, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της εξαίρεσής μας από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, αλλά κατηγορηθήκαμε πως διαστρεβλώνουμε την αλήθεια και χρειάσθηκε η έκδοση του ΦΕΚ της 1.7.2016, με το οποίο η ΤτΕ ρητώς εξαιρείτο από τις παραπάνω διαδικασίες, για να πεισθεί το Προεδρείο”!! Δυστυχώς όμως, δύο σχεδόν χρόνια μετά, στους συνταξιοδοτούμενους παρέχεται ακόμη «έναντι σύνταξης»!! με απρόβλεπτες  συνέπειες για τις συντάξεις όλων μας…
3. Στις 8.2.2017, εκδόθηκε η απόφαση 244 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.). Αμέσως ζητήσαμε να αρθούν επί τέλους οι αδικαιολόγητες κρατήσεις της Ε.Α.Σ., για να λοιδορηθούμε με ανακοίνωση του Σ.ΣΤ.Ε.!!Σήμερα, που και το Ν.Σ. της ΤτΕ γνωμοδοτεί ότι μετά την εξαίρεσή μας, με τον νόμο 4387, από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τουλάχιστον από 1.1.2017, θα έπρεπε να είχε σταματήσει αυτή η κράτηση, η πλειοψηφία αδιαφορεί και δεν αξιοποιεί αυτή την ξεκάθαρη γνωμοδότηση των πέντε καθηγητών του Ν.Σ. της ΤτΕ!!
4. Στις 3.10.2017, εκδόθηκε η Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου της ΤτΕ, που έκρινε  υποχρεωτική για την ΤτΕ την κατάργηση των μηνιαίων κρατήσεων των δύο νόμων 4051 και 4093/2012  και την επαναφορά των δώρων και επιδόματος αδείας, αναδρομικά από τις 10.6.2015, ημέρα έκδοσης των αποφάσεων του ΣτΕ. Όλοι τότε πιστέψαμε στη σταδιακή εφαρμογή της γνωμοδότησης, περιμένοντας την κατάληξη των συζητήσεων του Προεδρείου με τη Διοίκηση. Ενώ με ανακοίνωσή του στις 21.12.2017, μας γνωστοποίησε τη δέσμευση των Διοικητή και Υποδιοικητή να απαντήσουν μετά το τέλος της Γ΄ Αξιολόγησης, ξαφνικά, και σε δήθεν συνεννόηση όπως μας λένε με τον Διοικητή!!, προτρέπουν τους συναδέλφους σε αγωγές «κατά της μητέρας Τράπεζας» και μόνο για την απόφαση του Ν.Σ. της ΤτΕ!! Δηλαδή, υπονόμευσαν τον διάλογο για την επίλυση του θέματος, προσφεύγοντας με καθυστέρηση τριών χρόνων, σε αγωγές, που κατάγγελλαν!!
5. Στις 12.2.2018, εκδόθηκε η 202απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, κατά την οποία Καταστατικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας είναι μόνο το Μέρισμα-Επικουρική, ενώ το «Πρόγραμμα» θεωρείται οικειοθελής παροχή!! Ενώ η απόφαση, διαλύει πλήρως όλα τα επιχειρήματα του Προεδρείου για τη μεταφορά του 12%, αυτοί επιμένουν, εκφράζοντας την αδυναμία τους, έναντι των ασφαλιστικών εταιρειών που την επιδιώκουν….
Τέλος, ο Οικονομικός τους Απολογισμός, εκφράζει απόλυτα το έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία του Προεδρείου, την έλλειψη ισονομίας, ισοτιμίας και διαφάνειας, στην πρακτική και τις αποφάσεις του. 

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΑΣ…
Συνάδελφοι,
Βασική αιτία της αναποτελεσματικότητας του Προεδρείου είναι η απεμπόληση της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΤτΕ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και η υιοθέτηση της λογικής της Διοίκησης, και ειδικά του Διοικητή, ότι η ανεξαρτησία  αφορά μόνο τον ίδιο, τα στελέχη της Τράπεζας και τους εν ενεργεία υπαλλήλους, αλλά όχι τους συνταξιούχους της!! Τη διετία 2015 - 2017, το Προεδρείο δικαιολόγησε την αναποτελεσματικότητά του, από το γεγονός της οριακής του πλειοψηφίας εντός του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε. και την υπονόμευση που δήθεν δεχόταν από τη μειοψηφία!! Οι συνάδελφοι, δίνοντας πρόσθετη δύναμη στην πλειοψηφία στις εκλογές του Μαρτίου του 2017, εξάλειψαν και κάθε επιχείρημα περί δήθεν υπονόμευσης που προέβαλλε το Προεδρείο...
Δυστυχώς όμως αυτό, κατά την ποδοσφαιρική λογική «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», συνέχισε, και μάλιστα με πιο χυδαίο και ανήθικο τρόπο, τις επιθέσεις και τους χαρακτηρισμούς προς όλους και κυρίως προς εκείνους, που αποτελούν βασικά στοιχεία του αφηγήματός του: Υπονομευόμαστε από τους συμβούλους της μειοψηφίας και δεν πρόκειται να κερδίσουμε τίποτα με την παρούσα κυβέρνηση, για αυτό και οι αγωγές που ζητάμε από τους συναδέλφους, θα κριθούν και θα ικανοποιηθούν μετά τη λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης”!!  (Η ουσία της Ανακ.14/16.2.2018 του Σ.Σ.Τ.Ε.).
Πλήρης ομολογία του Προεδρείου, των ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ, της θυσίας των δικαιωμάτων μας, στο βωμό της κομματικής τους στρατηγικής!! Μόνο που το Προεδρείο δεν κατάλαβε πως οι συνθήκες άλλαξαν και πλέον η γύμνια του καθίσταται εμφανής στους συνταξιούχους. Μάλιστα, στην τελευταία ενημερωτική του ανακοίνωση της 21.3.2018, για να αποφύγει την καταψήφισή του από την ερχόμενη Γενική Συνέλευση εκβιάζει με το ενδεχόμενο προσφυγής σε εκλογές!! Λες και ανάμεσα στη συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής του για έναν ακόμα χρόνο ή της ανατροπής του, υπάρχει δίλλημα!!

Καταψηφίζουμε τώρα τον Διοικητικό και τον Οικονομικό Απολογισμό.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ