Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2018-08-29

Άρθρο του Κώστα Ευσταθίου

Άρθρο του Κώστα Ευσταθίου
Μέλους του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε.

Η ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

“ΣΤΙΓΜΑ”  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤτΕ
Αθήνα 29 Αυγούστου 2018
Από την ίδρυση της ΤτΕ, διαρκής μέριμνα  της Δ/νσης Νομικών Υπηρεσιών της, που συγκροτήθηκε με το καλύτερο επιστημονικό δυναμικό, ήταν η προάσπιση της θεσπισμένης, Καταστατικά και με διεθνή σύμβαση, ανεξαρτησίας της ΤτΕ. Μάλιστα, μετά την Ευρωπαϊκή Συνθήκη και τους κανόνες που αυτή θέσπισε για τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών, στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος στο οποίο λειτουργεί και η ΤτΕ, η ανεξαρτησία της είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη. Η εθνική νομοθεσία στα ζητήματα της λειτουργίας και του προσωπικού των Κεντρικών Τραπεζών επεμβαίνει μόνο όταν έχει προηγηθεί διαβούλευση και συμφωνία, που περιλαμβάνεται στις αποφάσεις των οργάνων των Κ.Τ..
Κάνοντας αναδρομή στο θέμα της εφαρμογής στην ΤτΕ των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και της Ε.Α.Σ., που αφορούν λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης, διαπιστώνουμε πλήρη απουσία διαβούλευσης και σχετικών αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων της ΤτΕ και της Ε.Κ.Τ.. Τα πάντα εφαρμόστηκαν με προφορικές εντολές στελεχών, τα οποία σήμερα κρύβονται, ενώ άλλα στελέχη ενήργησαν, σε βάρος των συνταξιούχων, καθ΄ υπέρβαση της δικαιοδοσία τους. Ασφαλώς γνώριζαν ότι δεν μπορούσε να τεκμηριωθεί εγγράφως και να ληφθεί συμφωνία της Ε.Κ.Τ., σε πολιτικές που παραβιάζουν τους κανόνες νομισματικής χρηματοδότησης και την ανεξαρτησία μιας Κεντρικής Τράπεζας!!
Η ανόητη και επιπόλαια άποψη ορισμένων, αρμοδίων ή μη, αλλά άσχετων με το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας της ΤτΕ, ότι η μείωση των συντάξεων του προσωπικού της ενίσχυσε, μέσω της διανομής των κερδών της, έμμεσα το δημόσιο, είναι ατυχής, επικίνδυνη και μη νόμιμη. Αν με τη συγκεκριμένη άποψη ¨νομιμοποιείται¨ η έμμεση χρηματοδότηση του δημοσίου, με καταβολή παραπάνω από τα καθορισμένα στο Καταστατικό διανεμόμενα κέρδη της ΤτΕ, τότε αναρωτιέται κανείς, γιατί οι εν γένει αμοιβές των στελεχών της ΤτΕ δεν ακολούθησαν τις περικοπές που επεβλήθησαν στις αμοιβές του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, αλλά οχυρώθηκαν πίσω από την ανεξαρτησία της ΤτΕ;;          Η ανεξαρτησία της ΤτΕ είναι επιλεκτική και δεν έχει γενική ισχύ για το σύνολο του προσωπικού της;;
Δυστυχώς η θυσία των συνταξιούχων, που αποτελούν μέρος του προσωπικού των Κεντρικών Τραπεζών, όπως έχει οριστεί και διευκρινιστεί  από Γνώμες της Ε.Κ.Τ. και την έκθεση σύγκλισης, αποτελεί ¨στίγμα¨ για την ανεξαρτησία της ΤτΕ.  Είναι άραγε τυχαίο, που σε καμιά από τις Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες, δεν εφαρμόστηκαν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ούτε στην Κ.Τ της Κύπρου;;
Η εξαίρεση της ΤτΕ από τον ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ  και την ΗΔΙΚΑ, δηλαδή από τους φορείς και τις διαδικασίες του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης,  που τελεί υπό την εγγύηση του Δημοσίου, είναι αναντίρρητη και ομολογημένη από όλους, ακόμα και από αυτούς που την αντιμάχονται.  Αντί λοιπόν η παραπάνω ρύθμιση, να αποτελέσει τη βάση μιας σταδιακής αποκατάστασης των συνταξιοδοτικών παροχών του προσωπικού οίκοθεν, παρατηρούμε πως ορισμένοι, μόνο και μόνο για να μην πιστωθεί η σημερινή κυβέρνηση τα αποτελέσματα του σεβασμού που επέδειξε στην  ανεξαρτησία της ΤτΕ, αρνούνται τα αυτονόητα, νεκρανασταίνοντας ακόμα και διατάξεις νόμου που ρητώς καταργήθηκαν με μεταγενέστερο νόμο!!
Αντί της κατάργησης των μνημονιακών περικοπών, της ΕΑΣ και της κατάρτισης Κανονισμού Παροχών, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των πρώην Ασφαλιστικών Ταμείων του Προσωπικού της ΤτΕ και τις γενικές αρχές της σημερινής ασφαλιστικής νομοθεσίας, καθυστερούν, ελπίζοντας πως μια κυβερνητική αλλαγή θα ακυρώσει όλα εκείνα που ως προσωπικό μιας Κεντρικής Τράπεζας αυτοδίκαια σήμερα μας αναγνωρίσθηκαν!!
Δικαίως λοιπόν αναρωτιέται κανείς, μέχρι που μπορεί να φτάσει η αντικυβερνητική υστερία ¨της παρέας¨ διοικητικών παραγόντων, υπηρεσιακών στελεχών και συνδικαλιστών;; Εκφράζει αυτή μόνο την αντικυβερνητική τους λογική ή και την ελπίδα να βρουν αύριο, με τις διακηρυγμένες απόψεις τους, εύφορο έδαφος για την ανάθεση δικαιωμάτων του προσωπικού της ΤτΕ σε ιδιωτικά ασφαλιστικά σχήματα;; Κάποιοι διατείνονται πως αυτά είναι υπερβολή. Αν όμως όντως θέλουν να μας διαψεύσουν, ιδού η Ρόδος…
Η σημερινή Δ/νση Ν.Υ. μπορεί και πρέπει άμεσα να ξεπλύνει ¨το στίγμα¨ των προκατόχων της, συμπληρώνοντας το πρώτο, αλλά σύννομο και καθοριστικό, βήμα του Νομικού Συμβουλίου της ΤτΕ, της 3.10.2017, αποκαθιστώντας οίκοθεν τις συντάξεις του προσωπικού και την πληγωμένη ανεξαρτησία της ΤτΕ!!

Τέλος το Συμβούλιο Ασφάλισης της ΤτΕ, αλλά και το Γενικό της Συμβούλιο, δεν είναι δυνατόν να μη συγκαλούνται σχετικά με τα συνταξιοδοτικά θέματα του προσωπικού της και να συνεχίζουν να σιωπούν.