Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2022-07-19

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 9 - ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΝΟΥΜΕ…

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2022

 ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΩΣΗΣ…

Την Τετάρτη 13.7.2022, συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΣΣΤΕ. Ελπίζαμε πως η οριακή πλειοψηφία του ΣΣΤΕ, θα συζητούσε τουλάχιστον την πρότασή μας για: «δημοκρατική λειτουργία του Δ.Σ., με αναλογική αντιπροσωπευτική συγκρότηση, προτάσσοντας την ανάγκη σύγκλισης απόψεων για συνεννόηση και διαμόρφωση στρατηγικής, αφήνοντας κατά μέρος τις ακραίες αντιπαραθέσεις,...» (Αν. ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ 8/11.7.2022).

Αντί όμως ενωτικής επιλογής, ελπιδοφόρας για τα συμφέροντα των συνταξιούχων της ΤτΕ, η οριακή πλειοψηφία, επιμένοντας στην πόλωση, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε ύβρεις και χαρακτηρισμούς. Ακόμα και ο εκπρόσωπος της Αναγεννητικής Πρωτοβουλίας, συνήθως ψύχραιμος, εξεράγη: «Σαν να μην διαβάσατε την ανακοίνωση των ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ και την πρότασή τους, ήλθατε εξ αρχής με ακόμα χειρότερη αυταρχική διάθεση πόλωσης….»

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΝΟΥΜΕ…

Στο θέμα των περιοδειών της πλειοψηφίας, που ήταν πρώτο θέμα της Η.Δ., η αδυναμία αιτιολόγησής τους χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό δαπανών, όπως προβλέπει το Καταστατικό του ΣΣΤΕ και χωρίς ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. που συνεδρίαζαν την προηγούμενη της έναρξης των περιοδειών, ήταν εμφανής!! Η άρση των μέτρων covid από 1.6.2022 που προβλήθηκε ως δικαιολογία και η αυταρχική λογική «είμαστε πλειοψηφία ότι θέλουμε κάνουμε» ασφαλώς και δεν αποτελούν επιχειρήματα που μπορεί να μας πείσουν!! Εάν οι περιοδείες ήταν αναγκαίες θα είχαν γίνει νωρίτερα, καθώς μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και με το προηγούμενο πλαίσιο μέτρων και όχι κατακαλόκαιρο…. Το γεγονός πως έχουν πλειοψηφία στο Δ.Σ. δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην ενημερώνονται τα μέλη του Δ.Σ., τα οποία όμως στη συνέχεια καλούνται να εγκρίνουν τις δαπάνες!!

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΑΚ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΞΗ…

Με έκπληξη είδαμε τον Σύμβουλο της ΕΣΑΚ-Σ, στην τοποθέτησή του για το θέμα, να μας εγκαλεί που ασχολούμαστε με τις περιοδείες του Προεδρείου και όχι με την οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων!! Ναι, ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ-Σ, που αρνήθηκε να στηρίξει το υπόμνημα προς την Διοίκηση για χορήγηση 1000 ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους, αποποιήθηκε της ευθύνης του να τοποθετηθεί ευκρινώς για το θέμα των περιοδειών, επαναφέροντας την πρότασή του για καταβολή μιας κύριας σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους με μίνιμουμ τα 1000 ευρώ. Αποκαλύφθηκε όμως η πρόθεσή του να μην δυσαρεστήσει Πρόεδρο και Γραμματέα, με τους οποίους βρίσκεται σε άτυπη συνεργασία, όταν παρά την προτροπή μας να βάλει την πρότασή του σε ψηφοφορία, αυτός «έστριψε αλλά Γαλλικά…» !!

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΤΗΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΑΝ!!

Δεύτερο θέμα στην Η.Δ. ήταν: «Εκδίκαση της Έφεσης που άσκησε η ΤτΕ ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στις 20.6.2022»

 

Η συζήτηση στο θέμα αυτό και τα όσα διημείφθησαν, ενίσχυσαν τους φόβους που είχαμε εκφράσει στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας. Οι κινήσεις της πλειοψηφίας και προσωπικά του Προέδρου στο θέμα αποτελούν επανάληψη της διαδικασίας που ακολούθησε στην πρωτόδικη απόφαση ¨Ανδρουλάκη¨.

 

Υπενθυμίζουμε πως, μετά την κατάθεση των ομαδικών αγωγών του ΣΣΤΕ αρχές Ιουλίου του 2018, εντός εξαμήνου (Ιανουάριος 2019), μοναδικό ελληνικό φαινόμενο ταχείας δικαστικής διαδικασίας, εκδόθηκε η μερικώς και τότε θετική πρωτόδικη απόφαση. Όπως και τότε έτσι και σήμερα, όλα τα στοιχεία τόσο της πρωτόδικης διαδικασίας όσο και της εφετειακής, επιμελώς κρατούνται μακριά από τη γνώση των μελών του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ: η αγωγή, οι προτάσεις των διαδίκων, η πρωτόδικη απόφαση, η έφεση της ΤτΕ, η έφεση του δικηγόρου του ΣΣΤΕ, την οποία όλως περιέργως αποσιώπησαν, οι γνωμοδοτήσεις των νομικών συμβούλων της ΤτΕ (Πετρόγλου και Παπαρηγοπούλου) υπέρ της έφεσης του δικηγόρου του ΣΣΤΕ(!!) κ.ά!! Όχι μόνο δεν μας χορηγούνται, αλλά Σύμβουλος της πλειοψηφίας, που δηλώνει γνώστης των νομικών θεμάτων, ανέφερε στο Δ.Σ. πως αυτά αποτελούν δημοσιευμένα έγγραφα που μπορεί ο καθένας να τα ζητήσει από τα δικαστήρια, ενώ γνωρίζουμε ότι το δικαίωμα αυτό το έχουν μόνο οι ενάγοντες!! Ακόμα όμως και αν είχε δίκιο, γιατί πρέπει οι σύμβουλοι να τα αναζητούν από τα δικαστήρια και δεν τους τα δίνει η πλειοψηφία του ΣΣΤΕ, αφού έχει όλα τα στοιχεία και ορισμένα μάλιστα είναι πληρωμένα από τις εισφορές των μελών του (Γνωμοδοτήσεις Πετρόγλου/Παπαρηγοπούλου)!!

 

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΦΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ!!

Εάν αναδείκνυαν την έφεση που άσκησε ο νομικός των εναγόντων συναδέλφων που διεκδικούν την επιστροφή των δύο μειώσεων (ν.4051 και 4093/2012) από την 1.1.2013 και ολόκληρα (και όχι μόνο 800 ευρώ), τα δώρα και το επίδομα, θα ήταν υποχρεωμένοι να αναφέρουν τα επιχειρήματα στα οποία στηρίχτηκε η έφεση προκειμένου να τεκμηριωθεί το δίκιο των συνταξιούχων. Για κακή τους τύχη όμως, αυτά τα επιχειρήματα, δεν είναι άλλα από εκείνα για τα οποία μέχρι σήμερα δεχόμαστε τις επιθέσεις από την οριακή πλειοψηφία και τον Πρόεδρο!! Για την απόδειξη των παραπάνω, αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένους από τους λόγους στους οποίους στηρίζεται η έφεση αυτή και αποσιωπά η πλειοψηφία:

  1. «Διότι η ιδιαιτερότητα και το αυτοδιοίκητο του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης του προσωπικού της ΤτΕ, όπως αυτό καθορίστηκε με το άρθρο 64 του ν.3863/2010 και αναγνωρίστηκε και από την εγκαλουμένη, επιτάσσει την καταβολή των επίδικων μειώσεων και επιδομάτων από 1.1.2013 και εφ εξής, καθώς και την χορήγησή τους στο μέλλον, γεγονός που επιβεβαιώνεται και με τον μεταγενέστερο ν. 4387/2016 (Κατρούγκαλου), σύμφωνα με τον οποίο η εφεσίβλητη ΤτΕ όχι μόνο δεν περιλαμβάνεται κατά το άρθρο 53 στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, αλλά …… όπως διορθώθηκε με το ΦΕΚ Β 1988/1.7.2016, έχει ρητά εξαιρεθεί από τον επανυπολογισμό των συντάξεων.»!!
  2. « …δεν συντρέχει ο λόγος της δυσχέρειας του ελληνικού κράτους για τον οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας περιόρισε την συνταγματικότητα του άρθρου πρώτου υποπαρ. ΙΑ 6 περ.3 του ν.4093/2012 για το μετά την 10.6.2015 χρονικό διάστημα. Σημειώνεται επίσης ότι με ρητή πρόβλεψη όλων των μνημονιακών νόμων και του ν.4093/2012, οι περικοπές επί των συντάξεων που θεσπίζονται παραμένουν στον ασφαλιστικό φορέα (εν προκειμένω στην εφεσίβλητη ΤτΕ)»!!
  3. «…..απεφάνθη ότι η εφεσίβλητη ΤτΕ οφείλει να μας καταβάλει τα δώρα και το επίδομα υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου τρίτου παρ.10 και 14 του ν.3845/2010 (800 ευρώ), χωρίς όμως ειδική αιτιολογία και χωρίς να λάβει υπόψη της τη διάταξη του άρθρου 64 του ν.3863/2010 καθώς και το ν.4387/2016 (Κατρούγκαλου), οι οποίες επιβεβαιώνουν την ανεξαρτησία της ΤτΕ.»!!

Αλήθεια τί περισσότερο από τα παραπάνω, περιλαμβάνεται στις αγωγές που καταθέσαμε πολύ πριν τις ομαδικές αγωγές του ΣΣΤΕ, διεκδικώντας την κατάργηση και επιστροφή των τριών κρατήσεων, της ΕΑΣ και ολόκληρων των δώρων και του επιδόματος αδείας από το χρόνο επιβολής τους;; Αποσιωπούν την έφεση των εναγομένων, όχι μόνο επειδή δεν την πιστεύουν και δεν την υπερασπίζονται, αλλά και επειδή με αυτή καταρρίπτεται όλη η πολεμική που άσκησαν κατά των ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ!! Προτιμούν, αντί μιας γενναίας αυτοκριτικής, την επιμονή στην πόλωση και την προβολή μόνο της έφεσης της Τράπεζας, η οποία, όπως και στην περίπτωση ¨Ανδρουλάκη¨ θεωρεί την μερικώς θετική πρωτόδικη απόφαση, « νόμω αβάσιμη»!!

 

Ο ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΩΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑ…

Μετά το 1992 και την υπονόμευση της ανάληψης τότε των ταμείων, το 2018, ο κομματικός φανατισμός (ΔΗ.ΣΥ/ΔΕΚΣ) έναντι της τότε κυβέρνησης και ο φόβος τους μη τυχόν μετά την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου της ΤτΕ λυθεί το ζήτημα της επιστροφής των κρατήσεων σε όφελος της συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης, τους οδήγησε και ειδικά τον Πρόεδρο, στην αγκαλιά της ΤτΕ και του Γιάννη Στουρνάρα, ταυτίζοντας τα συμφέροντα των συνταξιούχων με εκείνα της ΤτΕ!!

 

Από την πρώτη στιγμή της προσφυγής στις ομαδικές αγωγές, δεν έκρυψαν την ταύτισή τους με την Τράπεζα: «Τυπικά είμαστε υποχρεωμένοι να στραφούμε κατά της ΤτΕ, αλλά είναι κοινά αποδεκτό ότι υπαίτιος όλης αυτής της αρνητικής εξέλιξης είναι η ίδια η κυβέρνηση» (Αν. ΣΣΤΕ 12/15.1.2018)!! Ταυτίσθηκαν άνευ όρων με τη Διοίκηση Γιάννη Στουρνάρα, ξεχνώντας ότι ήταν αυτός που ως Υπουργός Οικονομικών επέβαλε το ν.4093/2012 και ενέπλεξε ονομαστικά την ΤτΕ με τους μνημονιακούς νόμους!!

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΤΟ ΝΕΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ…

Στην τελευταία ανακοίνωσή τους (14/13.7.2022), σε συνέχεια του θέματος της έφεσης αναφέρουν εκ νέου την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ (που δίνει αναδρομικά για το ενδεκάμηνο τα 800 ευρώ σε όσους έχουν ασκήσει αγωγές). Την ίδια στιγμή που στην έφεση οι ενάγοντες ζητούν ολόκληρα τα δώρα και το επίδομα, αυτοί προετοιμάζουν το κλίμα για επιστροφή 800 ευρώ ως αναδρομικά των 11 μηνών σε δώρα και επίδομα αδείας!! (Μάλιστα μιλάνε και για δόσεις από το 2023!!!)

Για αυτό και στην ανακοίνωση επαναλαμβάνουν όσα είχαν ήδη αναφέρει στο τεύχος του απολογισμού του 2021. Αν εννοούσαν και διεκδικούσαν αυτά που ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ, δεν θα είχαν συμφωνήσει στα αναδρομικά 11 μηνών που αφορούσαν τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ (αφού παραδέχονται ότι είμαστε εκτός ΕΦΚΑ), ούτε θα δεχόντουσαν αναδρομικά με συνέχιση των κρατήσεων!! Εν αναμονή της τελικής κυβερνητικής απόφασης, ουσιαστικά προετοιμάζεται κάτι παρόμοιο για τα δώρα και το επίδομα αδείας…

 

ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΣ…

Στο πρόσφατο Δ.Σ. για ακόμα μια φορά, ο Πρόεδρος έκανε αναφορά σε αρνητική πρωτόδικη απόφαση συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν προσφύγει με το νομικό γραφείο Ι. Κάππου κατά της κράτησης της ΕΑΣ. Διαβάζοντας την απόφαση που του διαβίβασαν ασφαλώς οι συνεργάτες του στη Δ/νση Νομ.Υπηρεσιών της Τράπεζας (αφού μόνο οι διάδικοι έχουν γνώση των στοιχείων της δικογραφίας), θεώρησε πως θα μας αποστόμωνε και θα έβγαινε από τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε στο θέμα της Έφεσης… Μόνο που έγινε ακόμα πιο εμφανές πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η εξουσία και όχι η προκοπή και τα συμφέροντα των συνταξιούχων.

Με εμφανή ικανοποίηση μας διάβασε τα παρακάτω που αναφέρονται στην απορριπτική απόφαση για την Ε.Α.Σ.:

 «…Το επιχείρημα πως οι συνταξιούχοι της ΤτΕ δεν πρέπει να πληρώνουν Ε.Α.Σ στο λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, αφού η ΤτΕ λόγω των κανόνων νομισματικής χρηματοδότησης δεν μπορεί να λάβει χρήματα από λογαριασμό του δημοσίου, ναι μεν ισχύει σήμερα, αλλά κανείς δεν αποκλείει στο μέλλον η ΤτΕ να μπορεί στο πλαίσιο του Ενωσιακού Δικαίου να λάβει χρήματα αν τα χρειαστεί»!! (Δηλαδή πλήρωσε σήμερα και στο μέλλον βλέπουμε)!!

 

Αντί να διακρίνει το έωλο αυτής της αρνητικής απόφασης και να σταθεί στο πλευρό των συνταξιούχων έστω στους επόμενους βαθμούς απονομής της δικαιοσύνης, χαίρεται με την απόρριψη, αν και γνωρίζει πως με γνωμοδότηση 45 σελίδων δικηγόρος της ΤτΕ, τάσσετε υπέρ της άμεσης κατάργησης της ΕΑΣ ως της πλέον άδικης κράτησης των συνταξιούχων της ΤτΕ!! Ας μην χαίρεται όμως, ο επίλογος δεν έχει ακόμα γραφτεί για τα δικαιώματά μας. Οι συνταξιούχοι ίσως να μην έχουν πει το τελευταίο τους λόγο…

 

Συνάδελφοι,

Αν θέλουμε ο ΣΣΤΕ να αναλάβει το οικονομικό και πολιτικό βάρος να υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας, αξιοποιώντας τη δύναμη των μελών του και προσφεύγοντας παράλληλα σε όλους τους βαθμούς της δικαιοσύνης, εδώ και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, πρέπει η σημερινή οριακή πλειοψηφία να αποτελέσει παρελθόν! Οποιεσδήποτε προσπάθειες για αλλαγή του κλίματος με την συγκεκριμένη πλειοψηφία δεν πρόκειται να ευδοκιμήσουν. Ο μόνος δρόμος είναι η ενότητα και η χειραφέτησή μας για την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών!

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ

 

Web:             http://endrasei-ste.blogspot.com
Fb-ομάδες:   Συνάδελφοι ΤτΕ , Συνταξιούχοι Υπάλληλοι Τράπεζας Ελλάδος
Viber:           ΤτΕ Κοινότητα
Email:           endrasei.ste@gmail.com