Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2021-06-11

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 47 - Εκδικάζεται στο ΣτΕ η αίτηση ακυρότητας της Υπουργικής απόφασης Βρούτση

11 Ιουνίου 2021

Συνάδελφοι,

Ως γνωστόν, κατά της Υπουργικής απόφασης Βρούτση, με την οποία εγκρίθηκε η προσθήκη στον Κανονισμό του τέως Ταμείου Συντάξεων άρθρου 10Α , που διαχωρίζει τους συνταξιούχους της ΤτΕ σε συνταξιοδοτούμενους πριν ή μετά την 1.1.2015, ασκήθηκε αίτηση ακυρότητας 29 συναδέλφων μας στο ΣτΕ. Μετά από σειρά αναβολών, η προσφυγή μας εκδικάζεται οριστικά τη Δευτέρα 14.6.2021.

Έχουμε αναλυτικά αναφερθεί στους λόγους που μας οδήγησαν στην αίτηση ακυρότητας και πρώτα από όλα στον ανεπίτρεπτο Καταστατικά διαχωρισμό μας. Φυσικά γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, όταν έχουμε απέναντί μας σύσσωμους Κυβέρνηση - Διοίκηση ΤτΕ –συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΣΥΤΕ και ΣΣΤΕ!! Και μόνο η ετερόκλητη αυτή σύμπλευση, πρέπει να προβληματίσει όλους μας.

Το ΣτΕ, στην ιστορική του διαδρομή σαν θεσμός, έχει επιδείξει πως έχει τη δύναμη να αποκαταστήσει τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας μεταξύ των ασφαλισμένων του ίδιου εργοδότη και του ίδιου ασφαλιστικού φορέα, που ανατράπηκαν, παρά την Καταστατική υποχρέωση τήρησής τους από την Τράπεζα (Άρθρο 10 Κανονισμού Συντάξεων). Και μόνο το γεγονός πως οι πριν την 1.1.2015 συνταξιούχοι της ΤτΕ είναι οι μόνοι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες που αποκλείονται από την Εθνική (Βασική) σύνταξη, που χορηγείται ως επιστροφή από τη γενική φορολόγησή τους, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συνταξιούχους της ΤτΕ, αλλά και τα 2.8 εκατομμύρια συνταξιούχων της χώρας μας, θα αρκούσε για τη δικαίωσή μας, που, αντί της κατάργησης παλαιότερων ανισοτήτων, βιώνουμε και νέες με τη μεθόδευση των παραπάνω παραγόντων.

Αντί εξωδικαστικού συμβιβασμού επανάληψη επικοινωνιακών τρυκ...

Συνάδελφοι,

Με την ανακοίνωση 50/7.6.2021, το Προεδρείο του ΣΣΤΕ μας ενημερώνει ότι ο Διοικητής, δεσμεύθηκε, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο, πως οι ρυθμίσεις που θα αποφασισθούν για τα δάνεια του εν ενεργεία προσωπικού, θα ισχύουν και για τους συνταξιούχους!! Δηλαδή, δεσμεύτηκε για τα αυτονόητα: Να ισχύσουν και για τους συνταξιούχους, που έχουμε μειώσεις των συντάξεών μας από 25% μέχρι και 55%(!!), οι ρυθμίσεις στα δάνεια των εν ενεργεία, που έχουν συνεχή αύξηση των αποδοχών τους τουλάχιστον από το 2015(!!) Λες και ηθικά και νομικά θα μπορούσε να ισχύσει το αντίθετο!!

Στις 9.6.2021, με την 51 νέα ανακοίνωσή του, το Προεδρείο, μας ενημερώνει για μια απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία ταυτίζεται με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου της ΤτΕ από 3.10.2017, δηλαδή πως η Τράπεζα θα έπρεπε από 11.6.2015 να έχει καταργήσει τις κρατήσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012 και από την ίδια ημερομηνία να χορηγεί τα δώρα και το επίδομα αδείας που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι της στην κύρια σύνταξη!!

Το Προεδρείο δεν έχει διδαχθεί από την περίπτωση του συν. Ανδρουλάκη, που πρωτόδικα είχε εν μέρει δικαιωθεί στο μέρισμα, αλλά, με έφεση της Τράπεζας, όχι μόνο αναιρέθηκε η πρωτόδική απόφαση, αλλά τέθηκαν εκ ποδών οι ΣΣΕ 1948 και 1951, και δυστυχώς επαναλαμβάνει τον κακό εαυτό του… Πρέπει όμως να γνωρίζει πως οι συνάδελφοι έχουν αρχίσει πλέον να αντιλαμβάνονται τις μεθοδεύσεις!!

Αντί, μετά και την δικαστική επιβεβαίωση της γνωμοδότησης του Ν.Σ. της Τράπεζας, το Προεδρείο να απαιτήσει από τον Διοικητή, με εξωδικαστικό συμβιβασμό, την άμεση κατάργηση των δύο κρατήσεων από τις συντάξεις μας, την επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας και την επιστροφή των αναδρομικών, αποδέχθηκε τις θέσεις του Διοικητή και έτσι η πόρτα του Εφετείου μένει και πάλι ανοικτή…!!! Δεν στιγμάτισε την παραβίαση της χρηστής Διοίκησης από τον Διοικητή και τα όργανα της Τράπεζας, για την επιβάρυνση της Τράπεζας με τόκους υπερημερίας, όπως προειδοποιούσαν οι πέντε καθηγητές του Ν.Σ. στη γνωμοδότησή τους!!

Για άλλη μια φορά στήνεται ένα επικοινωνιακό-προεκλογικό παιχνίδι που στόχο έχει να κρατάει «ζωντανές» τις υποσχέσεις και ελπίδες των συνταξιούχων πως κάτι θα γίνει (όπως γίνεται συνεχώς από το 2015) πριν από εκλογές (!!) και παράλληλα να «δικαιολογήσει» τη στάση του Προεδρείου, για την από κοινού με την κυβέρνηση και την εργοδοσία παρέμβασή της κατά των συνταξιούχων μελών της, σε όλες τις δίκες που δεν είναι ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΕΣ, κάτι που δεν τόλμησαν συνδικαλιστές ούτε στη μετεμφυλιακή περίοδο, ούτε μέσα στη χούντα!!!

Για αυτό και, με την τελευταία ανακοίνωση του Προεδρείου, γίνεται νέα επίθεσή στους ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ και τον εκπρόσωπό τους, για την προσφυγή μας στο ΣτΕ, προκειμένου να υπερασπίσουμε την ανεξαρτησία της ΤτΕ και του προσωπικού της και την Καταστατική υποχρέωση της Τράπεζας από το υπάρχον άρθρο 10, για ενιαία αντιμετώπιση όλων των συνταξιούχων της χωρίς διαχωρισμούς.

Συνάδελφοι,

Οι ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ θεωρούμε πως τώρα είναι η ώρα να απαιτήσουμε να σταματήσει ο εμπαιγμός και να διεκδικήσουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ τα δικαιώματα μας:

  1. Υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της ΤτΕ, εφαρμογή των ΣΣΕ 1948 και 1951 με επαναχορήγηση Δώρων και επιδομάτων στο Μέρισμα 36%(20%+16%)
  2. Κατάργηση των μνημονιακών κρατήσεων από το σύνολο της σύνταξης ΟΛΩΝ των συνταξιούχων, ξεκινώντας άμεσα από την κατάργηση των κρατήσεων των δύο νόμων (4051 και 4093) και την επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας στην κύρια σύνταξη
  3. Ενιαία αντιμετώπιση των συνταξιούχων της ΤτΕ χωρίς διαχωρισμούς, σύμφωνα με το Καταστατικό της άρθρο 10 και τις ισχύουσες γενικές διατάξεις
  4. Εξωδικαστική συμφωνία για την επιστροφή του συνόλου των παρακρατηθέντων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ