Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2019-12-19

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΓΩΓΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΩΑΝΝΗ Χ. ΚΑΠΟΥ

Αξιότιμη, Αξιότιμε,

    Όπως σας είναι γνωστό, ήδη από το έτος 2015, το γραφείο μας προέβη σε ενημέρωση σας, σχετικά με την δυνατότητα άσκησης αγωγής για την επιστροφή κρατήσεων που είχαν γίνει επί της συντάξεως σας και επί του μερίσματος που λαμβάνατε από την Τράπεζα της Ελλάδος, για τα έτη 2011,2012,2013 και 2014.
       Από το χρονικό σημείο που μας τιμήσατε με την εντολή εκπροσώπησής σας, πολλά μεσολάβησαν για τα οποία θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε. Και αυτό διότι γινόμαστε αποδέκτες διαφόρων (παρά)πληροφορήσεων και σχολίων, κάποια από τα οποία μπορούν να θεωρηθούν έως και συκοφαντικά.
      Εισαγωγικά και με τη μορφή απαντήσεων σε διάφορα ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε καθημερινά παραθέτουμε τα εξής:

Ερωτημα 1ο:
Γιατί άσκησα αγωγή κατά της ΤτΕ;
Απ:
     Ασκήσατε αγωγή για την επιστροφή κρατήσεων που έγιναν στη σύνταξή σας και την περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος Αδείας βάσει όλων των "μνημονιακών" νόμων που εφαρμόστηκαν από το 2010 και μετά. Ανάμεσα στις κρατήσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται και η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Ερώτημα 2ο:
    Γιατί η αγωγή μας αφορά όλα τα έτη και όλες τις κρατήσεις και δεν είναι στοχευμένη, να αφορά μόνο τα έτη από το 2015 και μετά όπως όρισε η σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας;
Απ:
   Η απόφαση της Ολ. του ΣτΕ αφορά συνταξιούχους, των οποίων οι συντάξεις επιβαρύνουν τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία και ακολούθως, τον κρατικό προϋπολογισμό. Όλες οι κρίσεις του ΣτΕ, θετικές ή αρνητικές για τους συνταξιούχους, σχετίζονται με το ότι οι συντάξεις αυτές βαρύνουν άμεσα ή έμμεσα το Ελληνικό Δημόσιο.
    Αντίθετα, οι συντάξεις των συνταξιούχων υπαλλήλων της ΤτΕ ΔΕΝ βαρύνουν με οποιοδήποτε τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο. Με το απλό αυτό σκεπτικό, και πέραν της γενικότερης αντισυνταγματικότητας των "μνημονιακών" νόμων, οι κρατήσεις που έγιναν στις συντάξεις σας ουδέποτε ωφέλησαν τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ούτε συνεισέφεραν στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείματος. Και αυτό ακριβώς γιατί η καταβολή των συντάξεων βάρυνε MONON  την ανώνυμη Εταιρεία "Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε." Συνεπώς, ΟΛΕΣ οι "μνημονιακές" κρατήσεις κακώς έγιναν στους συνταξιούχους της Τ.τ.Ε.
Η Ολομέλεια ΣτΕ αποφάσισε με την πιο πάνω απόφαση της, ότι οι αναδρομικές κρατήσεις πρέπει να χορηγηθούν από 1/7/2015 και εφεξής (μετά τη δημοσίευση της απόφασης) και όχι αναδρομικά από εφαρμογής των νόμων, για να μην επιβαρυνθεί υπέρογκα ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Αυτή η προϋπόθεση όμως δεν ισχύει για τους συνταξιούχους της ΤτΕ ακριβώς επειδή, όπως σας αναφέραμε, ουδέποτε επιβαρυνόταν ο Κρατικός Προϋπολογισμός με την καταβολή των συντάξεών σας. Συνεπώς δεν υπάρχει νομικός λόγος που να εμποδίζει την διεκδίκηση επιστροφής των κρατήσεων που έγιναν σε εσάς πριν το έτος 2015.


Ερώτημα 3ο:
Υπήρχε κίνδυνος να χάσουμε τα δικαιώματα μας αν δεν ασκούσαμε αγωγή:
Απ:
     ΝΑΙ. Και γι' αυτό το λόγο με ανοικτή επιστολή και προς τον Σύλλογό Συνταξιούχων ΤτΕ και προς όλους τους πελάτες του γραφείου μας, προτρέψαμε να ασκηθούν αγωγές για όλες τις μνημονιακές κρατήσεις και για όλα τα έτη. Έτσι, όσοι άσκησαν αγωγή με το γραφείο μας το έτος 2015 διατηρούν ενεργές όλες τις αξιώσεις τους για όλα τα έτη από το 2011 και εφεξής. Ακολούθως όσοι άσκησαν αγωγή με το γραφείο μας το έτος 2018 διατηρούν τα δικαιώματά τους από το έτος 2013 και εφεξής. Όσοι επέλεξαν να ζητήσουν μόνο κάποιες κρατήσεις ή από κάποια χρόνια και εφεξής, έχασαν τα δικαιώματα τους λόγω παραγραφής, αναλόγως του ποιες κρατήσεις ζήτησαν και για ποια έτη. πχ Συνταξιούχος που άσκησε αγωγή το έτος 2018 για την επιστροφή μόνον των κρατήσεων του ν. 4093/2012 των ετών 2015,2016,2017, 2018, έχει "χάσει" λόγω παραγραφής το δικαίωμα να λάβει τις κρατήσεις όλων των "μνημονιακών" νόμων και την Ε.Α.Σ. για το χρονικό διάστημα από 2011 έως 2013. Εάν δε αυτός ο συνταξιούχος δεν ασκήσει αγωγή εντός του έτους 2019 θα "χάσει" τα δικαιώματα αυτά και για το έτος 2014 κ.ο.κ.
Συνεπώς, οι εντολείς και πελάτες του γραφείου μας  είναι οι πλέον προστατευμένοι από άποψη νομικής κατοχύρωσης. Και αυτό διότι διατηρούν ενεργές τις αξιώσεις του για όλους τους «μνημονιακούς» νόμους και όλα τα έτη.

Ερώτημα 4ο:
Γιατί ζητάω με την αγωγή μου και την ΕΑΣ Συνταξιούχων:
Απ:
Η εισφορά αλληλεγγύης κύριο σκοπό έχει την συγκέντρωση κεφαλαίου για την κάλυψη μελλοντικών ελλειμάτων των Ασφαλιστικών Ταμείων. Όμως η ΤτΕ δεν είναι ούτε θεωρείται ασφαλιστικό ταμείο, το οποίο να υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Από 1/1/2011 συνιστά ιδιότυπο κοινωνικοασφαλιστικό φορέα. Το ίδιο δε το νομικό πρόσωπο της Τράπεζας εγγυάται την καταβολή των μισθών και των συντάξεων βάσει του Καταστατικού της Τράπεζας. Οπότε επί της ουσίας, η ΤτΕ επέβαλε κρατήσεις εις βάρος της σύνταξής σας υπέρ του λογαριασμού Α.Κ.Α.Γ.Ε., ενός δημοσίου φορέα που ποτέ δεν θα μπορέσει να καλύψει έλλειμμα της ΤτΕ. Και αυτό αφενός γιατί, όπως σημειώθηκε πιο πάνω, η ΤτΕ δεν είναι Δημόσιο Ασφαλιστικό Ταμείου και αφετέρου διότι, για λόγους ανεξαρτησίας της ΤτΕ δεν μπορεί το Δημόσιο να επέμβει με οιοδήποτε τρόπο στην αύξηση του ενεργητικού της ή την μείωση του παθητικού της. Ακολούθως ό,τι ποσό έχει καταβληθεί από συνταξιούχο της ΤτΕ υπέρ του Α.Κ.Α.Γ.Ε. δεν λειτουργεί ανταποδοτικά και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να διεκδικηθεί η επιστροφή του.

Ερώτημα 5ο:
Δεν είναι και η ΤτΕ ένα ασφαλιστικό ταμείο; Θα δικαιωθούμε ποτέ ή βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με τους λοιπούς συνταξιούχους;
Απ:
   Από 1/1/2011 (ημερομηνία εφαρμογής ν. 3863/2010) η ΤτΕ έχει επωμιστεί την υποχρέωση της καταβολή κύριων συντάξεων των συνταξιούχων υπαλλήλων της. Δεν συνιστά ασφαλιστικό Ταμείο. Οι συνταξιούχοι της ΤτΕ, ως πρώην υπάλληλοι αυτής χαίρουν ιδιαίτερου καθεστώτος. Τούτο διότι, έτσι εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία της ως Κεντρική Τράπεζας. Η ΕΚΤ με επανειλημμένες έγγραφες γνώμες υπεραμύνεται της ανεξαρτησίας αυτής, η οποία είναι και θεσμικά κατοχυρωμένη. Για το λόγο αυτό, πέραν της γενικής αντισυνταγματικότητας των "μνημονιακών" νόμων, όπως έχει κριθεί από το ΣτΕ, οι κρατήσεις των "μνημονιακών" νόμων και η περικοπή Δώρων Εορτών και επιδόματος Αδείας δεν έπρεπε να έχουν γίνει στους συνταξιούχους της ΤτΕ. Οι κρατήσεις αυτές ουδέποτε συνεισέφεραν υπέρ της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείματος. Αντιθέτως αύξησαν την περιουσία της ΤτΕ με το να μειώσουν το παθητικό (οφειλές) αυτής. Με αυτή τη βάση προσδοκά ο καθένας από εσάς την επιστροφή των παρανόμων παρακρατηθέντων κονδυλίων για τα έτη 2011 έως 2014.
    Είναι αληθές ότι μόνη η επίκληση της αντισυνταγματικότητας των νόμων που εκρίθησαν αντισυνταγματικοί από την ΟλΣτΕ θα επέφερε την επιστροφή των αναδρομικών του ν. 4093/2012 από 1/7/2015  και εφεξής. Με δεδομένη όμως την θεσμική ανεξαρτησία της Τράπεζας θα συνιστούσε ατόπημα η μη επίκληση αυτής της ανεξαρτησίας και η μη αναζήτηση όλων των παρακρατηθέντων ποσών όλων των "μνημονιακών" νόμων στη βάση αυτή.

Ερώτημα 6ο:
Δεν ενημερώθηκα από το γραφείο σας για τις αποφάσεις που εξεδόθησαν. Γιατί;
Απ:
   Όπως σας είναι γνωστό, πρώτο το γραφείο μας εντόπισε τις παρανομίες στην παρακράτηση ποσών από συντάξεις και πρώτοι εμείς ασκήσαμε και συζητήσαμε σχετικές αγωγές στα διοικητικά δικαστήρια (για τις κρατήσεις στην κύρια σύνταξη) και στα πολιτικά δικαστήρια (για τις κρατήσεις επί του μερίσματός σας). Κάποιες εξ αυτών έγιναν δεκτές και κάποιες απερρίφθησαν σε πρώτο βαθμό. Δεν λάβαμε πρωτοβουλία να ενημερώσουμε για τα όποια αποτελέσματα (θετικά ή αρνητικά) διότι, απλούστατα, δεν είναι τελεσίδικα. Τα σοβαρά αυτά νομικά ζητήματα θα λυθούν από τα Ανώτατα Δικαστήρια της Χώρας. Προφανώς, όποιος από τους πελάτες μας μας καλούσε και ζητούσε ενημέρωση την ελάμβανε.
   Από εκεί και πέρα, η ήττα ή νίκη σε πρώτο βαθμό έγινε πεδίο αντιπαράθεσης επιχειρημάτων μεταξύ των εκπροσώπων σας στους συνδικαλιστικούς φορείς. Τα εκατέρωθεν "συνδικαλιστικά" επιχειρήματα, οι εγκλήσεις και αντεγκλήσεις που σχετίζονται με αναφορές στο γραφείο μας, γίνονται μόνον χάριν εντυπωσιασμού και ουδεμία ουσία περιέχουν. Συνεπώς, οι όποιες δυσφημιστικές αναφορές στο γραφείο μας, δεν άπτονται της πραγματικότητας. Για λόγους που δεν δυνάμεθα να κατανοήσουμε υπάρχουν πρόσωπα που δυσαρεστούνται από το ότι οι συνταξιούχοι υπάλληλοι που επέλεξαν το γραφείο μας ζητούν μεγαλύτερα κονδύλια και για περισσότερα ετη. 
    Εμείς από πλευράς μας θα τιμήσουμε την εντολή που δώσατε σε εμάς και θα συνεχίσουμε έως τα Ανώτατα Δικαστήρια της Χώρας που θα κρίνουν τα νομικά ζητήματα οριστικά και αμετάκλητα, εκτός και εάν, εντωμεταξύ, η ΤτΕ επιλέξει να συμβιβαστεί. Έως τότε δεν υπάρχει περιθώριο χαράς ή απογοήτευσης. 

Ερώτημα 7ο:
Έχω ασκήσει αγωγή με το γραφείο σας το έτος 2015. Χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο;
Απ:
    Εάν πέραν της αγωγής του έτους 2015 έχετε ασκήσει και δεύτερη αγωγή με το γραφείο μας το έτος 2018 δεν χρειάζεται να προβείτε σε κάποια περαιτέρω ενέργεια την φετινή χρονιά.
      Εάν πέραν της αγωγής του έτους 2015 δεν έχετε ασκήσει και δεύτερη αγωγή με το γραφείο μας το έτος 2018, εφόσον επιθυμείτε να διεκδικήσετε το σύνολο των "μνημονιακών" κρατήσεων που γίνονταν στη σύνταξη και το μέρισμά σας για τα έτη 2015,2016,2017,2018 και 2019 μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω τηλεφώνου  (2105232161) ή μέσω email(koutsoukou.v@kaposlaw.com), ώστε να ενημερωθείτε για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα και να μας στείλετε αυτά έως 24/12/2019.
   Από πλευράς μας, εντός των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου καλέσαμε στους δηλωμένους σε εμάς αριθμούς τηλεφώνων,  όσους συνταξιούχους συμμετείχαν στις αγωγές του έτους 2015, προκειμένου να ενημερωθούν. Εάν έχετε ενημερωθεί μέσω τηλεφώνου για τη νέα αγωγή και έχετε επιλέξει να μην συμμετάσχετε δεν απαιτείται να προβείτε σε κάποια ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία, για απάντηση ερωτημάτων και παροχή διευκρινήσεων (Τηλ:2105232161,ώρες επικοινωνίας: Δευ-Παρ. 11.00 πμ - 6.00μμ)


******

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΛΑΦΟΝ
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι κάτωθι παρατίθεται σύνδεσμος (link) για σχέδιο αίτησης προκειμένου, όποιος επιθυμεί να το συμπληρώσει και να το καταθέσει με αριθμό πρωτοκόλλου στην Τράπεζα της Ελλάδος έως την 31/12/2019, ώστε να διακοψει την παραγραφή των αξιώσεων του για το έτος 2014 που προκύπτουν από την παράνομη εφαρμογή από την ΤτΕ "πλαφόν" επί της σύνταξής του/της εφόσον η απονεμηθείσα σύνταξη είναι μεγαλύτερη των 2773,40€.

Σε περίπτωση που δεν δύνασθε να προβείτε στην συγκεκριμένη αίτηση με ίδια μέσα εποικοινωνήστε μαζί μας, ώστε να σας συμπεριλαβουμε ΑΝΕΞΟΔΑ σε εξώδικη δήλωση που θα κοινοποιηθεί στην Τράπεζα την 30/12/2019.
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΛΑΦΟΝ (DOWNLOAD)