Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2023-08-14

Νέος κόλαφος για το προεδρείο του ΣΣΤΕ η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ

Σε δύο μήνες περίπου θα έχουμε εκλογές στο ΣΣΤΕ. Όλα δείχνουν πως, μετά από δέκα και πλέον χρόνια καταστροφικής πολιτικής για τα καταστατικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των συνταξιούχων της ΤτΕ, έχει ωριμάσει η αναγκαιότητα ανατροπής της σημερινής οριακής πλειοψηφίας του ΣΣΤΕ.

Η δημόσια ανάρτηση του συναδέλφου Ευτύχη Μαρακάκη και τα όσα επακολούθησαν μέσα στον Αύγουστο, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση 1342/2023 του ΣτΕ (ανάρτηση Δ. Ανδρουλάκη και ανακοίνωση Αναγεννητικής) εκφράζουν όχι μόνο την ανησυχία αλλά και τη σαφή κατανόηση πως, για την δικαίωση των συνταξιούχων, είναι αναγκαίος όρος η ανατροπή του σημερινού προεδρείου (Γοζαδίνου-Αντωνόπουλου).

Με την απόφαση αυτή, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν αποτελεί αγώγιμη αξίωση κατά του ΕΤΕΑΕΠ/ΕΦΚΑ η καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας στις επικουρικές συντάξεις για το χρονικό διάστημα μετά τις 12.5.2016. Μετά από αυτό, η σημερινή κυβέρνηση προετοιμάζει το κλίμα για την παροχή δώρων και επιδόματος στις επικουρικές, 800 ευρώ για όσους έχουν κύρια σύνταξη μέχρι 2500 μικτά, κατά τα πρότυπα του 11μηνου που έδωσαν στην κύρια σύνταξη!!

Η παραπάνω απόφαση, αποτελεί έναν ακόμα κόλαφο κατά του σημερινού προεδρείου, παραγόντων της τράπεζας και του Διοικητή της, που θυσίασαν τα καταστατικά των πρώην ταμείων μας, τις ΣΣΕ 1948 και 1951 και την κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της ΤτΕ (περαιτέρω ενισχυμένη από τις συνθήκες λειτουργίας των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος) όχι λόγω της δήθεν αναδιοργάνωσης και εκλογίκευσης του κόστους λειτουργίας της ΤτΕ, αλλά στο βωμό της εξυπηρέτησης των πολιτικών και κομματικών τους στόχων!!

Το 1992 ήταν το αντιδεξιό σύνδρομο, που αξιοποιήθηκε από τα κέντρα του νεοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού, για να μην αναλάβει τότε η ΤτΕ τα ταμεία του προσωπικού της. Το 2008 ήταν τα ίδια κέντρα που ζητούσαν να θυσιάσουμε το ταμείο κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ, όπως ήθελε η Πετραλιά, και σήμερα είναι οι ίδιοι που, εκμεταλλευόμενοι το αντισύριζα κλίμα, αρνήθηκαν να αξιοποιήσουν, προς το συμφέρον των συνταξιούχων, τη δια νόμου παραδοχή (άρθρο 53 του ν.4387/2016), πως η ΤτΕ είναι ανεξάρτητη από το ασφαλιστικό σύστημα του ΕΦΚΑ/ΕΤΕΑΕΠ!!

Αντί η πλειοψηφία του ΣΣΤΕ να πιέσει για την αξιοποίηση αυτής της για πρώτη φορά σαφούς νομικά παραδοχής της αυτοτελούς λειτουργίας του ασφαλιστικού μας συστήματος, απαιτώντας την εφαρμογή των καταστατικών των πρώην ταμείων μας και της γενικής ασφαλιστικής νομοθεσίας, αποδέχθηκαν τους πάσης φύσεως εκβιασμούς της Διοίκησης και την χρησιμοποίηση της αυτοτέλειας από την ίδια για το συμφέρον της!!

Έτσι η Τράπεζα, με συμφωνία του σημερινού προεδρείου, στο όνομα ακριβώς αυτής της αυτοτέλειας, αγνόησε τη γενική ασφαλιστική νομοθεσία και με το άρθρο 10Α, απονέμει συντάξεις με δικό της αποκλειστικά σύστημα!! Δηλαδή:

  • δεν καταβάλλει επί πλέον σύνταξη στους νέους συνταξιούχους με συνυπολογισμό δώρων και επιδόματος αδείας,
  • δεν προέβη σε αναπροσαρμογή των συντάξεων των παλιών συνταξιούχων σύμφωνα με το άρθρο 10,
  • συνεχίζει μέχρι σήμερα σε όλους τις μνημονιακές κρατήσεις και την ΕΑΣ και τις καταργήσεις δώρων και επιδόματος,

Αποτέλεσμα, ο ανέξοδος, για τους συνδικαλιστές του προεδρείου, μακροχρόνιος εμπαιγμός μας, να τους αποθρασύνει και να πιέζουν επί πλέον σήμερα, για να μπουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στο χώρο μας, ρυθμιστές των θεμάτων υγείας και σύνταξης!!

Αλήθεια, αφού οι συνταξιούχοι γύρισαν την πλάτη στην ασφαλιστική, ποιόν εξυπηρετεί η συνεχής μετάθεση της ημερομηνίας συμπλήρωσης του απαιτούμενου αριθμού ασφαλισμένων για την υπογραφή συμβολαίου;; Τους συνταξιούχους ή εκείνους που προσδοκούν όφελος από την υπογραφή του;;

Τα δημόσια σκιρτήματα των συνταξιούχων μας, μέσω αναρτήσεων στο f/b, είναι πολλά και πολλαπλασιάζονται. Όλα δείχνουν πως έχει ωριμάσει στις σκέψεις μας η ανάγκη aλλαγής στο ΣΣΤΕ. Έχει πλέον κατανοηθεί, πως με τη σημερινή πλειοψηφία-υποστηρικτές του επικεφαλής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής Γιάννη Στουρνάρα, δεν μπορεί να υπάρξει δικαίωση των συνταξιούχων.

Απαιτείται άμεσα, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς και αγκυλώσεις του παρελθόντος, να προχωρήσουμε με ενότητα και αποφασιστικότητα στην ΑΛΛΑΓΗ…

Αύγουστος 2023

Ευσταθίου Κώστας μέλος του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ και της Ο.Σ. των Εν Δράσει