Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2021-06-16

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ….

Δελτίο Τύπου 14.6.2021
Μετά τη συζήτηση που είχε σήμερα το Προεδρείο με τους αρμόδιους του e-ΕΦΚΑ, πήραμε τη διαβεβαίωσή τους ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων αλλά και τα αναδρομικά που θα προκύψουν για τους συναδέλφους που έχουν πάνω από 30 χρόνια, θα καταβληθούν εμβόλιμα στις 30.6.2021, ανεξαρτήτως αν αυτοί έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν ή μετά τη 12/5/2016 (σχ. Νόμοι 4387/16 και 4670/20).
 
Για το ΣΣΕΤΕ (Σύλλογος Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας)
Ο Πρόεδρος (Β. Κωνσταντέλλος), Ο Γ. Γραμματέας (Α. Σαρρής)
 
Το παραπάνω δελτίο τύπου αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα πως οι συνταξιούχοι συνάδελφοι της ΕΤΕ, ενός πρώην ειδικού ταμείου όπως ήταν και το δικό μας, λαμβάνουν αναδρομικά γιατί έτυχαν μεγαλύτερων συντάξεων μετά την αναπροσαρμογή τους, από εκείνες που έπαιρναν της 31.12.2014, όπως δηλαδή είχαν αυτές διαμορφωθεί με τις τρείς μνημονιακές κρατήσεις!! Αναδρομικά λαμβάνουν όλοι οι συνταξιούχοι ανεξάρτητα αν συνταξιοδοτήθηκαν πριν ή μετά τους σχετικά αναφερόμενους νόμους. Μόνο στην ΤτΕ όλοι οι παλιοί συνταξιούχοι πλην Λακεδαιμονίων (συνδικαλιστών και ελάχιστων υψηλόβαθμων που δεν τους γίνονται κρατήσεις στη διαφορά νέου με παλιό πλαφόν!!), έχουν μείνει με τις συντάξεις που έπαιρναν της 31.12.2014!!!!!!!
 
Μπορεί όταν ήθελαν να υπονομεύσουν την προηγούμενη κυβέρνηση να μιλούσαν συλλήβδην για μειώσεις κύριων συντάξεων από την αναπροσαρμογή, σήμερα όμως υποχρεώνονται να εμφανίσουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά από την αναπροσαρμογή , αφού αυτή που τις υλοποιεί είναι η δική τους κυβέρνηση και σε λίγο θα πάει και σε εκλογές!! Φυσικά στην ΤτΕ, οι εκπρόσωποι της λεγόμενης δεξιάς συνδικαλιστικής παράταξης, ήτανε πάντα στο τσεπάκι των διαπλεκομένων… και για αυτό και σήμερα ακολουθεί τα ψέματά τους…
 
Η κινδυνολογία που ασκούν στο θέμα, αποκαλύφτηκε πολύ εύστοχα από συνταξιούχο μας, ο οποίος ζήτησε να μας πουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι που τους επικαλούνται γενικώς και αορίστως και κατέστησαν μέσω του 10Α αναγκαίο το διαχωρισμό των συνταξιούχων μας και την ενίσχυση των ανισοτήτων σε βάρος των παλιών!!!
 
Σήμερα λοιπόν η αλήθεια αποκαλύπτεται: Καμιά κύρια σύνταξη δεν μειώθηκε όπως αυτή καταβαλλόταν στις 31.12.2014, ενώ πολλοί συνταξιούχοι των λεγόμενων Ειδικών Ταμείων μετά την αναπροσαρμογή των συντάξεών τους με τους ν.4387/2016 και τον 4670/2020 έτυχαν μεγαλύτερων συντάξεων εκείνων που ελάμβαναν της 31.12.2014, ορισμένοι μάλιστα και πάνω του νέου πλαφόν κύριας σύνταξης (4.608ευρώ), που θεσπίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση το 2019!!
 
Σημειώνω πως οι γενικές αυτές διατάξεις αφορούν τις συντάξεις των πρώην Ειδικών Ταμείων (ΕΤΕ), με τα οποία εκ του νόμου 3863/2010 άρθρο 64 συμβαδίζει η ΤτΕ, αφού όπως ομολογεί και το Υπουργείο στο έγγραφό του που έστειλε προς το ΣτΕ, η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τις γενικές διατάξεις που αφορούν τα Ειδικά Ταμεία!!
 
Το δελτίο τύπου του ΣΣΕΤΕ αποτελεί και την απάντηση γιατί η ΤτΕ επέλεξε χωρίς να έχει νομική υποχρέωση, να εφαρμόσει τις καταργημένες διατάξεις περί Βασικής και Αναλογικής σύνταξης του ν. Λοβέρδου προσθέτοντας το 10Α και διαχωρίζοντας τους συνταξιούχους της, αντί εκείνων του άρθρου 10 του Κανονισμού του τέως ΤΣΠ-ΤΕ και της ισχύουσας περί Εθνικής και Ανταποδοτικής σύνταξης που εφαρμόστηκαν από όλα τα πρώην Ειδικά Ταμεία!!
 
Για να εξακολουθεί η Τράπεζα να παρέχει μικρότερες συντάξεις στους παλιούς έναντι εκείνων που προκύπτουν με την αναπροσαρμογή μόνο για τους συνταξιοδοτούμενους μετά της 1.1.2015, αλλά και για να εξακολουθεί και στους δύο (παλιούς και νέους) μέχρι σήμερα, να εφαρμόζει και τις τρεις μνημονιακές κρατήσεις!! Απλά και καθαρά. Η Τράπεζα πράττει κατά το δοκούν και συμφέρον, μόνο που στην τακτική της αυτή ακολουθείται και από τη σημερινή πλειοψηφία του ΣΣΤΕ, γεγονός που η νομική της υπηρεσία κατά την κρίση των αιτημάτων των συνταξιούχων μας στα δικαστήρια, σερβίρει έντεχνα ως απόδειξη ότι και οι συνταξιούχοι συμφωνούν με τις επιλογές της!!!