Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2020-10-16

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 37


 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 37

   16 Οκτωβρίου 2020

 

Συνάδελφοι,

Μετά τις μέχρι στιγμής εξελίξεις στα θέματα των συντάξεών μας (αγωγές μας, καταβολή 11μηνου, απαιτήσεις μας για επιστροφή όλων των παράνομων κρατήσεων και κατάργηση των κρατήσεων από τον επόμενο μήνα, απαίτηση για ενιαίο τρόπο υπολογισμού παλαιών και νέων συντάξεων, προβλήματα από τη θέσπιση και την εφαρμογή του άρθρου 10Α, ουσιαστική σύμπραξη της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΣΣΤΕ με τη Διοίκηση) και την αγωνία που καταγράφεται στις μεταξύ μας συζητήσεις, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πλήθος συναδέλφων μας, αποστείλαμε στις κινήσεις Αναγεννητική Πρωτοβουλία και ΕΣΑΚ-Σ την παρακάτω πρόσκληση και ελπίζουμε στην ανταπόκρισή τους:

 

«Προς τους συναδέλφους

Της Αναγεννητικής Πρωτοβουλίας και

Της Ε.Σ.Α.Κ./Συνεργαζόμενοι

Αθήνα 15.10.2020

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως οι επιλογές της Τράπεζας σχετικά με τις συνταξιοδοτικές παροχές μας συνεχώς αφίστανται των υποχρεώσεών της από το Καταστατικό άρθρο 38,  αυτών που ανέλαβε με την ανάληψη της κοινωνικής ασφάλισης του προσωπικού της από 1.1.2011 με το άρθρο 64 του ν.3863/2010, υπολοίπονται δε της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος που, εκτός άλλων, θεωρούν προσωπικό τους όχι μόνο τους εν ενεργεία αλλά και τους συνταξιούχους, και αγνοούν την αποδοχή της ανεξαρτησίας της από την πολιτεία ((ν.4387/2016, επιστολές Πετρόπουλου). Ολοι γνωρίζετε τα γεγονότα, παλαιότερα και πρόσφατα, αυτής της  αδικαιολόγητης συμπεριφοράς.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όλα τα παραπάνω, που υλοποιούνται με τις ευλογίες,  τη συναίνεση και τη στήριξη του Προεδρείου του ΣΣΤΕ, μας υποχρεώνουν να αναζητήσουμε κοινό βηματισμό και σύγκλιση με όλους όσους το επιθυμούν, χωρίς κανενός είδους αποκλεισμούς, για την δημιουργία όρων και προϋποθέσεων μιας δυναμικής εναλλακτικής πρότασης:

- που θα υπερασπίσει το σύνολο των συνταξιοδοτικών μας παροχών στο πλαίσιο των Καταστατικών εγγυήσεών τους από την Τράπεζα και από τις Συλλογικές μας Συμβάσεις και Συμφωνίες,

- που θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια περιορισμού τους, με ενίσχυση προγραμμάτων ιδιωτικής ασφάλισης σημειώνοντας πως ήδη η Τράπεζα στους Ισολογισμούς της μετέφερε το 16% του Μερίσματος από την  εγγύηση του Καταστατικού και των προβλέψεών της στην εγγύηση της εργοδοτικής της εισφοράς και των ετήσιων αναλογιστικών μελετών.

 Με λίγα λόγια, θα πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτική προοπτική που θα κόψει τον «ομφάλιο λώρο» του ΣΣΤΕ με την Διοίκηση και τις επιλογές της!!

Μια τέτοια προοπτική μπορεί και πρέπει να κτίζεται στην κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων μας από σήμερα. Με κοινές ανακοινώσεις, κοινές δραστηριότητες, κοινές ενέργειες και φυσικά με ένα δημόσιο και δημοκρατικό διάλογο με όλους τους συνταξιούχους μας με όλα τα μέσα.Από την πλευρά μας πιστεύουμε πως μπορεί να συγκεντρώσουμε άμεσα τις ενέργειές μας: 1. Στην  άμεση άρση των κρατήσεων μετά μάλιστα και την επιστροφή των αναδρομικών των 11 μηνών με την οποία επισημοποιείται και στην πράξη η παρανομία της συνέχισής τους. 2.Στην  συμφωνία για το σύνολο των αναδρομικών και τον τρόπο επιστροφής τους 3. Στην  ενίσχυση των χαμηλόβαθμων συνταξιούχων μας θεσμικά μέσα και από την απόφαση του Ν.Σ. της ΤτΕ από 3.10.2017 και 4.Στην  αναζήτηση της καλύτερης λύσης για την αποκατάσταση των συντάξεων των συνταξιούχων μας μέσα από το Καταστατικό και την ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία. 

Παρά τις συνθήκες που επιβάλλονται από την πανδημία και δυσκολεύουν τη ζωντανή παρουσία των μελών μας σε συγκεντρώσεις, είμαστε αισιόδοξοι πως αν το θελήσουμε με τη βοήθεια και τη συμβολή όλων των συνταξιούχων μας , μπορεί να τα καταφέρουμε.  Είμαστε έτοιμοι για μια πρώτη συζήτηση με όποιον τρόπο και σε όποιον χώρο από κοινού προσδιορίσουμε.

Οι εκπρόσωποι των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ στο Δ.Σ. του ΣΣΤΕ

Ιουλία Βαξεβανάκη

Κώστας Ευσταθίου

Συνάδελφοι,

Η προσπάθεια απεγκλωβισμού μας από τον καταποντισμό των συντάξεών μας, θα πρέπει να είναι  διακαής σκοπός και πόθος όλων μας.

 

Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

   Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ