Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2020-12-31

Αισιοδοξούμε και ανησυχούμε: Σε λίγες ώρες το 2020 εγκαταλείπει τη θέση του…

Το 2021 έρχεται με πολλές ελπίδες για επιστροφή μας στην ατομική και συλλογική κανονικότητα, αλλά και με πολλά ερωτηματικά αν βαδίζουμε προς την «έξοδο» ή προς ανακύκλωση της μνημονιακής περιόδου!!!

Η έναρξη των εμβολίων κατά της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί σημαντικό επίτευγμα της επιστημονικής κοινότητας που δημιουργεί δικαιολογημένες ελπίδες για την επιστροφή στο χαμένο τρόπο ζωής μας. Ταυτόχρονα όμως αυτή η δικαιολογημένη προσδοκία συγκρούεται με όλα όσα μέσα στην πανδημία καταγράφηκαν σαν ένας νέος τρόπος κερδοφορίας του κεφαλαίου, τα συμφέροντα του οποίου προωθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων σε Δύση και Ανατολή…

Την ώρα που σε όλο τον κόσμο αποδεικνύεται η υπεροχή του δημόσιου και κοινωνικού έναντι του ατομικού και ιδιωτικού, στο όνομα της πανδημίας προωθείται ένα νέο μοντέλο εργασιακών και ασφαλιστικών σχέσεων που απειλεί, μέσω της λεγόμενης τηλεργασίας ή εργασίας εξ αποστάσεως, να αντικαταστήσει τις χθεσινές μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις. Η ατομική σχέση, αντί να παραμερίζει, κερδίζει έδαφος έναντι των συλλογικών κεκτημένων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας!!

Η επιμονή σε νεοφιλελεύθερα δόγματα και πρακτικές, απειλεί να μετατρέψει τις δικαιολογημένες δυνατότητες αξιοποίησης των επιτευγμάτων της επιστήμης προς όφελος των κοινωνιών, σε ένα νέο γύρο βαρβαρότητας και μέτρων κατά ανέργων, μισθωτών και συνταξιούχων. Ήδη αρχίζουν να μας τροφοδοτούν με πορίσματα επιτροπών σοφών για νέο τρόπο ανάπτυξης στο σύγχρονο κόσμο, να μας προϊδεάζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων κατά της εργασίας και των συνταξιούχων, στο όνομα της πανδημίας τώρα!!!

Η ανάγκη να έχουμε μέσα στο 2021 νέες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στο χώρο μας, και ειδικά στον ΣΣΤΕ, είναι προφανής και επιτακτική. Πρέπει να σπάσει ο κύκλος της συνεχιζόμενης κοροϊδίας από μια πλειοψηφία (ΔΗ.ΣΥ/ΔΕΚΣ), που στο όνομα της παραμονής της στην συνδικαλιστική εξουσία του ΣΣΤΕ, «χρησιμοποιείται» κατά το δοκούν και συμφέρον της Διοίκησης της ΤτΕ. Η συνέχιση των κρατήσεων 4051 και 4093/2012 ακόμα και μετά την επιστροφή του ενδεκάμηνου των αναδρομικών, είναι η κορυφή του παγόβουνου…. Η συμφωνία της πλειοψηφίας για τον διαχωρισμό μας κατά παραβίαση του Κανονισμού του πρώην Ταμείου μας (που έχει καταστεί Καταστατικό της ΤτΕ), αποδεικνύει πως η παραμονή της στο ΣΣΤΕ μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργήσει…

Οι Εν Δράσει και το 2020, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε στο κέντρο της συλλογικής μας δράσης τα δικαιώματά των συνταξιούχων, την ενότητά τους. Όχι μόνο προκαλέσαμε διαδικασίες για συμμετοχή των ίδιων των συναδέλφων (έκτακτη Γενική Συνέλευση) και συνεχίσαμε με κάθε τρόπο (εξώδικα, επιστολές, αγωγές κ.ά) τη διεκδίκηση της άρσης των κρατήσεων και της ΕΑΣ, την επιστροφή των δώρων και των επιδομάτων, αλλά: Με την κατάθεση αίτησης ακυρότητας της Υπουργικής Απόφασης Βρούτση, διεκδικούμε στην πράξη την ενότητα των συναδέλφων μας με την αποκατάσταση των συντάξεών μας σύμφωνα με το Καταστατικό και τις αρχές της ισχύουσας νομοθεσίας. Ίδια συντάξιμα χρόνια, ίδιος βαθμός, ίδια σύνταξη.

Την ίδια ώρα επίμονη ήταν η προσπάθειά μας για τη δημιουργία πλειοψηφικού ρεύματος ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης στον ΣΣΤΕ, με τη δημιουργία όρων και προϋποθέσεων αναλογικής αντιπροσωπευτικής διοίκησης που θα έχει στο κέντρο της καθημερινής της φροντίδας τα συμφέροντά μας και όχι τις κάθε είδους ιδιοτέλειες της συνδικαλιστικής εξουσίας και της Τράπεζας…. Για αυτό απευθυνθήκαμε, και επιμένουμε σε αυτό, στις Κινήσεις της Αναγεννητικής Πρωτοβουλίας και της ΕΣΑΚ/Σ. Η δημιουργία όρων ανατροπής των συσχετισμών δεν αποτελεί παραταξιακή μας επιλογή, αλλά ζωτική ανάγκη για τους συνταξιούχους της ΤτΕ που η πλειοψηφία τους διαχώρισε, σε μια περίοδο αναδιοργάνωσης της ΤτΕ και επερχόμενης εφαρμογής των προτάσεων Πισσαρίδη για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης!!!

Με τις παραπάνω σκέψεις ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους ένα καλύτερο 2021 με υγεία και δύναμη, για συλλογική επανάκτηση όλων εκείνων που μας έκλεψαν τα τελευταία χρόνια. Η καινούργια χρονιά ας ανοίξει διάπλατα τις πόρτες των προσδοκιών όλων μας!!

 Αθήνα 31.12.2020

Η Ομάδα Συντονισμού των «Εν Δράσει» Συνταξιούχων της Τραπέζης της Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου