2014-10-12

12 Οκτωβρίου 1944: Η απελευθέρωση της Αθήνας πριν 70 χρόνια...

Η ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας ήταν «η πιο όμορφη, η πιο ελαφριά μέρα του κόσμου», σύμφωνα με τον Γιώργο Σεφέρη...


12 Οκτωβρίου 1944: Οι Γερμανοί αποχωρούν από την Αθήνα και υψώνεται ξανά η ελληνική σημαία στην Ακρόπολη

Στις 12 Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη, η Αθήνα γιόρτασε την απελευθέρωσή της μετά από τις 1.264 μέρες γερμανική κατοχής.

Ηταν στις 12 Οκτωβρίου όταν τα γερμανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από την Αθήνα, ενώ νωρίτερα ο διοικητής τους, ο στρατηγός Φέλμι, είχε φροντίσει να διαδοθεί η πληροφορία ότι οι Γερμανοί θα εγκαταλείψουν την ελληνική πρωτεύουσα, διαβεβαιώνοντας ότι κατά την αποχώρησή τους δεν θα υπάρξουν καταστροφές.

Παρόλα αυτά όμως οι Γερμανοί προτού αποχωρήσουν, δεν παρέλειψαν να αφήσουν ένα μακελειό ως αιματηρό ενθύμιο, καθώς εκτέλεσαν κάποιους Ελληνες πατριώτες στο Δαφνί.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, στην ομώνυμη πόλη της Ιταλίας υπογράφηκε η ιστορική Συμφωνία της Καζέρτας ανάμεσα στις αντιστασιακές οργανώσεις και πολιτικούς για την σύσταση κυβέρνησης και τους Βρετανούς

Η Συμφωνία της Καζέρτας όριζε ότι όλες οι δυνάμεις των ανταρτών που δρούσαν στην Ελλάδα ετίθεντο «υπό τας διαταγάς της κυβερνήσεως εθνικής ενότητος», η οποία με την σειρά της έθετε τις δυνάμεις αυτές υπό την επίβλεψη των Βρετανών και ειδικότερα, υπό τον Βρετανό στρατηγό Ρόναλντ Σκόμπι. Στόχος ήταν η χώρα να οδηγηθεί στην ομαλότητα αμέσως μετά από την απελευθέρωσή της.

Η ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας ήταν «η πιο όμορφη, η πιο ελαφριά μέρα του κόσμου», σύμφωνα με τον Γιώργο Σεφέρη. Σύσσωμος ο πληθυσμός της Αθήνας ξεχύθηκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας, ενώ οι Γερμανοί από νωρίς είχαν κατεβάσει την σβάστικα από την Ακρόπολη ενώ κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.


Στο Σύνταγμα, την Ομόνοια, την οδό Πανεπιστημίου, στη Σταδίου, στο Ζάππειο και στην Ακαδημίας, ο κόσμος γιόρταζε την απελευθέρωση. Γνωστοί και άγνωστοι αγκαλιάζονταν ο ένας με τον άλλον, ενώ γαλανόλευκες και κόκκινες σημαίες υψώθηκαν στα περισσότερα κτήρια.

Ο νέος πρωθυπουργός της ελεύθερης πια Ελλάδας, Γεώργιος Παπανδρέου παρουσία της 3ης ορεινής ταξιοαρχίας, ύψωσε στην Ακρόπολη τη γαλανόλευκη, εκεί ακριβώς όπου πριν από μερικές ημέρες κυμάτιζε η σημαία των Γερμανών.


Ωστόσο, πέρα από τους πανηγυρισμούς και τη διάχυτη χαρά, η Ελλάδα μετρούσε τα βαριά της τραύματα από τη γερμανική κατοχή. Η χώρα είχε καταστραφεί οικονομικά, οι υποδομές της ήταν σε τραγική κατάσταση, ενώ οι μαζικές θανατώσεις, οι κακουχίες κ.λπ. είχαν εκτελέσει την Ελλάδα και από δημογραφικής άποψης.

Μετά από την απελευθέρωσή της, η Ελλάδα θρηνούσε 45.000 νεκρούς από την πείνα, 1.800 εκτελεσθέντες και 2.000 νεκρούς από τις εμφύλιες συγκρούσεις...

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Οι ΗΠΑ έχασαν από την Κίνα την πρωτιά...

Οι ΗΠΑ έχασαν από την Κίνα την πρωτιά της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης μετά από...142 χρόνια.


Μέχρι το 1872 η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ήταν η Μεγάλη Βρετανία. Τότε την «προσπέρασαν» οι ΗΠΑ που κράτησαν τα σκήπτρα της κορυφαίας οικονομικής υπερδύναμης στον πλανήτη για πάνω από έναν αιώνα. Μέχρι πρότινος...
Γιατί πλέον, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, η αξία της αμερικανικής οικονομίας ανέρχεται στα 10,8 τρισ. εκατομμύρια ευρώ. Ο αριθμός είναι τεράστιος, αφήνει όμως την αμερικανική οικονομία πίσω, στη δεύτερη θέση, καθώς στην πρώτη βρίσκεται πλέον η Κίνα με «αξία» 11 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο πλούτος της κινεζικής οικονομίας είχε ήδη αρχίσει να αυξάνεται ραγδαία, από τη στιγμή που άρχισε η βιομηχανοποίηση της χώρας, τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, η ψαλίδα αναμένεται να μεγαλώσει ανάμεσα στους δυο παγκόσμιους μονομάχους, με την κινεζική οικονομία να αναμένεται να αγγίξει, σε αξία, τα 16,7 τρισ. το 2019, ενώ η αντίστοιχη των ΗΠΑ θα ανέλθει στα 13,8 τρισ.

Τα νούμερα εξάγονται αφού ληφθεί υπ' όψιν η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP). Σε απλούστερα λόγια αυτός ο όρος εξισώνει την τεράστια διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα πολύ φθηνά προϊόντα της κινεζικής αγοράς και στα πιο ακριβά της αμερικανικής, καθιστώντας τη μέτρηση πιο πραγματική. Το PPP θεωρείται ο δικαιότερος τρόπος να γίνονται μετρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς λαμβάνονται υπ' όψιν τα διαφορετικά κόστη ζωής ανάμεσα στις χώρες. Χωρίς αυτό το δεδομένο η κινεζική οικονομία, υπολείπεται αυτής των ΗΠΑ κατά 6,4 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Ειδικοί χαρακτηρίζουν αυτή την πρωτιά ως «συμβολική στιγμή στην παγκόσμια οικονομία».
Παρά το γεγονός πως η ανάπτυξη έχει συρρικνωθεί παγκοσμίως, η Κίνα αναμένεται να συνεχίσει να ανεβαίνει μιας και ο ρυθμός ανάπτυξής της μπορεί να πέφτει από 7,4 σε 7,1 για το 2015 αλλά οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ χαμηλότερα με το δικό τους ρυθμό ανάπτυξης να αυξάνεται από το φετινό 2,2 σε 3,1 για το 2015.

Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά στα στοιχεία που αναλύονται. Ο πληθυσμός της Κίνας ανέρχεται σε 1,3 δισ. κατοίκους, τέσσερις φορές περισσότερο από των ΗΠΑ. Αυτό με απλή αναλογική καθιστά τους Αμερικανούς πολίτες μακράν πλουσιότερους από τους Κινέζους, παρά το γεγονός πως η οικονομία τους βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Γερμανία, Ρωσία, Βραζιλία, Γαλλία, Ινδονησία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

(ΠΗΓΗ http://www.newmoney.gr/)


Ερώτημα : 

Θέλουμε μία ανάπτυξη με εξαθλιωμένους πολίτες (εργαζομένους πείνας και πολλαπλασιασμένους ανέργους), ήτοι "κινεζοποίηση" κατά το μοντέλο που πρεσβεύουν τα Μνημόνια, ή...;

Η απάντηση δική σας...