Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2018-01-30

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Αθήνα, 31  Ιανουαρίου 2018
 
Συνάδελφοι,

Οι σύμβουλοι των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Σ.Τ.Ε. έλαβαν, στις 24.1.2018, από τις υπηρεσίες του Συλλόγου μας, επιστολή με συνημμένη προσφορά του δικηγορικού γραφείου Ι. Χ. Κάπου. Η επιστολή εστάλη στις 23.1.2018 και απευθύνεται προς το Προεδρείο του Σ.Σ.Τ.Ε., κοινοποιούμενη σε όλα τα μέλη του Δ.Σ.. Αίτημα της επιστολής ήταν η ταχυδρόμησή της στους συναδέλφους συνταξιούχους και η ανάρτησή της στο Ιστολόγιο του Συλλόγου.

Θεωρήσαμε πως το σχετικό αίτημα, όπως ήταν απολύτως φυσιολογικό, θα ικανοποιείτο, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι για την επιστολή και την προσφορά που τη συνοδεύει. Δυστυχώς όμως, όπως συμβαίνει σε όλα τα θέματα, το Προεδρείο εξακολουθεί να επιδεικνύει επιμονή σε αντιδημοκρατικές πρακτικές. Προκειμένου οι συνάδελφοί μας να έχουν συνολική γνώση όλων των δεδομένων και να πράξουν προς το συμφέρον τους με σύνεση και ψυχραιμία, η επιστολή έχει αναρτηθεί στο ιστολόγιό μας (κάντε κλικ δεξιά επάνω στο "ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓ. ΓΡΑΦΕΙΟΥ Ι.Χ.ΚΑΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Σ.Τ.Ε") Παράλληλα, σας κοινοποιούμε περίληψη* της ως  άνω επιστολής και της προσφοράς, που μας έστειλε στις 29.1.2018 το συγκεκριμένο γραφείο, όπως το ίδιο θα πράξουμε και για σχετική ενημέρωση οποιουδήποτε άλλου γραφείου, έρθει σε γνώση μας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ

*                                                        

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2018

Αξιότιμη/ε,

Σας απευθύνω την παρούσα επιστολή προς ενημέρωσή σας, σχετικά με τις διεκδικήσεις των παρακρατήσεων επί των μηνιαίων συντάξεων στις οποίες προέβη και συνεχίζει να προβαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, βασιζόμενη στους «μνημονιακούς» νόμους. Ήδη από το έτος 2015 το δικηγορικό μας γραφείο πρωτοστάτησε σε σχετικές ενημερώσεις συνταξιούχων της ΤτΕ, προκειμένου να καταστεί γνωστό ότι συντρέχει, κατά τη νομική μας κρίση,  λόγος επιστροφής των παρακρατηθέντων κονδυλίων. Προς τούτο προτρέψαμε τους συνταξιούχους της ΤτΕ να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα σε αυτούς ποσά (παρακρατήσεις σύνταξης, Δώρα Εορτών, Επίδομα Αδείας, Εισφορά Αλληλεγγύης επί κύριας σύνταξης και μερίσματος) μέσω της άσκησης αγωγής ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων. Πλήθος συνταξιούχων προσέφυγε και οι σχετικές αγωγές εκκρεμούν προς εκδίκαση.
Το Νομικό Συμβούλιο της Τράπεζας, έχοντας λάβει υπόψη και τις ως άνω αγωγές που έχουν ήδη ασκηθεί, στην από 3/10/2017 συνεδρίαση του γνωμοδότησε υπέρ της άρσης των περικοπών ( αρ. 6 παρ. 1 και 2 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτο παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ5 περ.1 και υποπαρ. ΙΑ6 περ. 3 του ν.4093/2012)  και υπέρ της επιστροφής των παρακρατηθέντων ποσών, αλλά μόνον για τον μετά την 11-6-2015 χρόνο. Κατά τον τρόπο αυτό επιβεβαιώθηκε ως ορθή εις ως άνω προτροπή μας, προς τους συνταξιούχους υπαλλήλους της ΤτΕ.  Ενόψει της ως άνω Γνωμοδότησης γνωστοποιήσαμε στον Σύλλογο Συνταξιούχων Τραπέζης Ελλάδος την ευνοϊκή προσφορά του γραφείου μας, ώστε να κινητοποιηθεί το σύνολο των συνταξιούχων της ΤτΕ. Παράλληλα ζητήσαμε να κοινοποιηθεί και η προσφορά αυτή στα μέλη του Συλλόγου, πράγμα το οποίο έως την ημέρα σύνταξης της παρούσας δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Ως εκ τούτου, με την παρούσα σας ενημερώνουμε ότι το Δικηγορικό μας γραφείο θα προβεί εκ νέου σε κατάθεση αγωγών προς διεκδίκηση, όχι μόνον των περικοπών στις συντάξεις που επήλθαν με τους  ν. 4051/2012 και του ν. 4093/2012, αλλά του συνόλου των περικοπών που έλαβαν χώρα με τους νόμους 3863/2010, 4024/2011, 4051/2012, 4093/2012 και ευρίσκονται εντός του χρονικού ορίου της παραγραφής. Ανάμεσα στα διεκδικούμενα κονδύλια θα είναι και αυτά που αφορούν στην Ε.Α.Σ., τα οποία παρακρατούνταν από την ΤτΕ προς απόδοση στον ΑΚΑΓΕ καθώς και δύο (2) συντάξεις ανά έτος που αντιστοιχούν στα Δώρα Εορτών και το Επίδομα Αδείας. Όσον αφορά στις παρακρατήσεις επί του μερίσματος εκάστου θα διεκδικηθεί η επιστροφή των κρατήσεων της ΕΑΣ που επιβάρυναν τα μερίσματα σας καθώς και η καταβολή δύο (2) επιπλέον μερισμάτων ανά έτος  (Δώρα Εορτών και Επίδομα Αδείας) υπολογιζόμενα επί ενιαίου μερίσματος (επικουρική 20% και Πρόγραμμα Μετεργασιακών Παροχών 16%).

   Κόστος συμμετοχής ανά άτομο (κάλυψη δικαστικών εξόδων δίκης έως αμετακλήτου):  20€
   Αμοιβή γραφείου1% επί του καθαρού ποσού που θα επιδικασθεί.

Αγωγές θα κατατίθενται άμεσα με τη συγκέντρωση ομάδων 50 ατόμων.
Για οιαδήποτε πληροφορία καθώς και για αποστολή των απαιτούμενων εγγράφων – δικαιολογητικών παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας ως κάτωθι:
Τηλ: 2105232161 (Εργάσιμες ημέρες και ώρες 10:30-18:00)
Υπεύθυνη Επικοινωνίας:Βασιλική Κουτσούκου