Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2020-01-31

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18
Αθήνα, 31.1.2020

ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ...ΟΜΟΛΟΓΙΑ….!!

Δεν πιστεύαμε ότι η ίδια η ΠΑΣΚΕ, με την 7/27.1.2020 ανακοίνωσή της,  θα έβγαζε «στη σέντρα» το Προεδρείο του ΣΣΤΕ, με την κυνική ομολογία της τριχοτόμησης  των συνταξιούχων της ΤτΕ (ομολογία στη 1η σελίδα) και ότι η καταβολή μισθών και συντάξεων, που επιβαρύνουν την ΤτΕ,  δεν έχει καμιά δημοσιονομική επίπτωση (ομολογία στη 2η σελίδα)!!

Κατά τα άλλα, οι συνταξιούχοι της ΤτΕ στερούνται εδώ και 10 χρόνια όσα καλώς δεν στερήθηκαν οι εν ενεργεία συνάδελφοί τους (Δώρα, Επίδομα Αδείας) και μετέχουν ακόμα σε μνημονιακές περικοπές καθαρά δημοσιονομικού χαρακτήρα, μόνοι αυτοί από όλους τους συνταξιούχους των χωρών του Ευρωσυστήματος στις οποίες εφαρμόστηκαν δημοσιονομικά προγράμματα!!

Το Προεδρείο του ΣΣΤΕ βρίσκεται πλέον γυμνό απέναντι στους συνταξιούχους, τα συμφέροντα των οποίων απεμπόλησε!! Οι δικαιολογίες ότι δήθεν για τους πριν την 1.1.2015 είχε γίνει οριστική απονομή σύνταξης, δεν αντέχουν κριτικής.  Εάν ο κ. Διοικητής και οι σύμβουλοί του στην ΤτΕ ήθελαν να εφαρμόσουν τις ισχύουσες γενικές διατάξεις περί Εθνικής και Ανταποδοτικής σύνταξης για όλο το προσωπικό δεν θα προέβαλαν ως εμπόδιο τις οριστικές πράξεις απονομής,  οι οποίες βεβαίως δεν τους εμπόδισαν για να εφαρμόσουν σκληρές πολιτικές και να μειώσουν τις συντάξεις μας… Αναρωτιόμαστε όμως, τι θα κάνουν με τις οριστικές συντάξεις που έχουν απονείμει εντός του 2015 και πριν την 12.5.2016, που εκδόθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, τον οποίο ο Πρόεδρος του ΣΥΤΕ, ενδιαφερόμενος για τις ψήφους των εν ενεργεία, «έβαλε σε περιτύλιγμα Λοβέρδου», αδιαφορώντας για τις συνέπειες στους συνταξιούχους!!

Χωρίς να το θέλουν, στο Υ.Γ. της ανακοίνωσης: «θα στοίχιζε μερικά δις Ευρώ στην Τράπεζα»!, ομολογούν γιατί προσέφυγαν στην αναβίωση Λοβέρδου.  Όταν το σύνολο των δαπανών προσωπικού και συνταξιοδοτικών παροχών για το 2017 ανήλθε σε 268.665.229 ευρώ (Ισολογισμός ΤτΕ), πώς προέκυψαν τα δισεκατομμύρια μόνο αυτοί το γνωρίζουν.  Η υπερβολή και η καλλιέργεια του φόβου κυλούν στο αίμα τους, όμως άθελά τους ομολόγησαν την αλήθεια…

Περίμεναν λοιπόν μια πενταετία για να έρθουν εκ νέου στο προσκήνιο οι φίλοι (Στουρνάρας – Βρούτσης), που μπορούσαν να συνεννοηθούν όπως με το ν. 4093/2012 και την ΗΔΙΚΑ!! Τώρα, νομιμοποίησαν τη «νεκροφάνεια» των καταργημένων διατάξεων Λοβέρδου, για να τριχοτομήσουν το προσωπικό και να  διατηρήσουν τις περικοπές τις οποίες όφειλαν να έχουν καταργήσει από όσους  συνταξιοδοτούνται μετά της 12.5.2016 και στους παλαιούς συνταξιούχους από 1.1.2019!!, ενώ, με πρόσχημα το πλαφόν, μας ενέταξαν από το παράθυρο στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, αφού εκχώρησαν Καταστατικά στον εκάστοτε Υπουργό το δικαίωμα να καθορίζει το ύψος των συνταξιοδοτικών μας παροχών!!

Η ομολογία και η έλλειψη επιχειρημάτων είναι αφοπλιστικές: «Το πλαφόν κύριας σύνταξης αναπροσαρμόζεται σε 4608 ευρώ έναντι 2773 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα» (σελ.1), χωρίς κουβέντα για το πώς  ίσχυε το 2773 ευρώ έως σήμερα και γιατί απαιτείτο Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή, η οποία όμως δεν αναφέρει τα 4608 ευρώ, αλλά, με τίτλο «Ανώτατα όρια συντάξεων», αναφέρει: «Η καταβολή του συνολικού ακαθάριστου ποσού κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης ……, τελεί υπό την επιφύλαξη του, τυχόν, γενικώς προβλεπομένου από την κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία ανωτάτου ορίου….»!!!

Η επιβολή του πλαφόν των 2773 έγινε με προφορική εντολή και όχι με απόφαση οργάνου της ΤτΕ!! Γιατί λοιπόν έπρεπε, για την εφαρμογή του νέου πλαφόν, να εκχωρήσουμε το δικαίωμα του καθορισμού του ύψους των παροχών μας Καταστατικά στον εκάστοτε Υπουργό;; Αν αύριο το ανώτατο πλαφόν κύριας και επικουρικής μειωθεί τι γίνεται;;; Πως τελικά υπερασπιζόμαστε την αυτονομία του ασφαλιστικού μας συστήματος;;

Με μεγάλη κομπορρημοσύνη,ομολογούν το λόγο που εντάσσουν την Τράπεζα στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα: «Η υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου ήταν αποτέλεσμα επίμονης προσπάθειας της ΠΑΣΚΕ, έργο της οποίας αποτελεί επίσης το Πρόγραμμα Μετεργασιακών Παροχών καθώς και η επέκτασή του στους νέους ασφαλισμένους»!! (σελ.2).

Μόνο που το σχέδιο της Διοίκησης που υπηρετούν οι πλειοψηφίες σε ΣΥΤΕ και ΣΣΤΕ, μετατρέπει σταδιακά και σταθερά το καθεστώς λειτουργίας του ασφαλιστικού μας από σύστημα  εγγυημένων παροχών υπό την Καταστατική εγγύηση της ΤτΕ,  σε σύστημα εγγυημένων εισφορώνυπό την εγγύηση του καταβληθέντος κεφαλαίου και μόνο, τη διαχείριση του οποίου στοχεύουν να αναθέσουν σε ασφαλιστική εταιρεία!! Για αυτό, στο σχέδιό τους δεν χωρά η επαναφορά του άρθρου 10 και η  επανασύνδεση μισθών και συντάξεων, ούτε η εφαρμογή ΟΙΚΟΘΕΝ των γενικών διατάξεων που ισχύουν περί Εθνικής και Ανταποδοτικής σύνταξης. Για να προχωρήσει το σχέδιό τους απαιτείται διάσπαση θεσμικά του προσωπικούκαι για αυτό όπως ομολογούν δημόσια,  το τριχοτομούν!! Θα πρέπει επίσης να προβληματιστούμε όλοι, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, γιατί πουθενά στο κείμενο της ανακοίνωσης δεν γίνεται αναφορά σε βασική σύνταξη αλλά σε Εθνική!!, ακόμα και όταν αναφέρονται οι μειώσεις των πέναλτι που θα γίνονται μόνο στην Εθνική σύνταξη, λες και αυτό δεν είναι στο νόμο και το έκανε η ΠΑΣΚΕ!! (σελ 2)

Ευχαριστούμε πάντως δημόσια τους συντάκτες της ανακοίνωσης επειδή, χωρίς να το συνειδητοποιούν, επιβεβαιώνουν τις θέσεις και τους αγώνες της κίνησής μας.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ