Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2014-04-07

Το κλίμα αλλάζει..!


Aπό το επόμενο έτος κατακτούμε τη σύνταξη των 360 ευρώ, αφού αυτή θα μπορεί να εγγυάται το κράτος μειώνοντας τη χρηματοδότηση κατά 1,7 δις ευρώ. Από εκεί και πέρα το Ασφαλιστικό Ταμείο, ανάλογα με τα αποθεματικά του θα δίδει ότι, όταν και εφόσον μπορεί κάτι παραπάνω.

Αυτήν την ανάπτυξη επιδιώκουν και θέλουν να μας πείσουν κιόλας ότι το κλιμα… αλλάζει! 
Προς το χειρότερο...

Σαν να μην άλλαξε τίποτε..!

Το εκήρυξεν ο θείος Όμηρος προ ετών τρισχιλίων: Είς οιωνός άριστος!… Αλλά τις έβαλεν εις πράξιν την συμβουλήν του θειοτάτου αρχαίου ποιητού; Εκ της παρούσης ημών γενεάς τις ημύνθη περί πάτρης;

Ημύνθησαν περί πάτρης οι άστοργοι πολιτικοί, οι εκ περιτροπής μητρυιοί του ταλαιπώρου ωρφανισμένου Γένους;

Άμυνα περί πάτρης δεν είναι αι σπασμωδικαί, κακομελέτητοι και κακοσύντακτοι επιστρατείαι, ουδέ τα σκωριασμένης επιδεικτικότητος θωρηκτά.

Άμυνα πετρί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και του πιθηκισμού, του διαφθείραντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεωκοπίας.

Τις ημύνθη περί πάτρης; Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος.

Και σήμερον, νέον έτος έρχεται. Και πάλιν τι χρειάζονται οι οιωνοί; Οιωνοί είναι τα πράγματα.

Μόνον ο λαός λέγει. Κάθε πέρσυ και καλλίτερα.

Ας ευχηθώμεν το ερχόμενον έτος να μη είναι χειρότερον από το έτος το φεύγον.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Εφημερίς “Ακρόπολις”, 1 Ιαν. 1896

____________________________________________
 

Ένα κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για το νέο έτος… 1896! Δημοσιεύθηκε πριν 114 χρόνια, την 1η Ιανουαρίου1896, στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”. Σαν να μην άλλαξε τίποτε...
Όταν γράφηκε το άρθρο αυτό, η πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν πολύ κακή. Είχε προηγηθεί το 1893, όταν ο Χαρίλαος Τρικούπης ομολόγησε δημοσίως: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Βεβαίως το 1896 ήταν το έτος των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων και της νίκης του Σπύρου Λούη.   Το 1897 είχαμε τον ατυχή πόλεμο μέ την Τουρκία. Το 1898 επεβλήθη στην Ελλάδα διεθνής οικονομικός έλεγχος. Οι Μεγάλες Δυνάμεις εγκατέστησαν υπαλλήλους τους μας, οι οποίοι εισέπρατταν για λογαριασμό των ξένων τραπεζών μέρος από τά έσοδα των μονοπωλιακών επιχειρήσεων του Ελληνικού Κράτους. Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν από το 1895 έως το 1897 ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, κύριος υπεύθυνος της πτώχευσης του 1893 και του διεθνούς οικονομικού ελέγχου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 4 - ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗN ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Σ.Τ.Ε. ΤΗΣ 27/3/2014


"ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Email: endrasi.ste@gmail.com
Ιστολόγιο: http://endrasi-ste.blogspot.com 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 4
Αθήνα 7/4/2014

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗN ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Σ.Τ.Ε.
 ΤΗΣ  27/3/2014


Συνάδελφοι,

1.    ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ  ΦΟΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΜΑΣ

Η πρόσφατη, την 27/3/2014, Τακτική Συνέλευση του Συλλόγου μας, στην οποία συμμετείχαν και οι εκλεγμένοι στις τοπικές τριμελείς επιτροπές ή στο συνέδριο της ΟΣΤΟΕ συνάδελφοι από τα περιφερειακά Παραρτήματα, επιβεβαίωσε πλήρως τους διατυπωμένους φόβους και τις ανησυχίες της Κίνησής μας σχετικά με τα μεγάλα θέματα της Η.ΔΙ.Κ.Α. και της ανάθεσης του Προγράμματος Μετεργασιακών Παροχών σε Ασφαλιστικό Φορέα εκτός Τράπεζας.
Η στάση και η συμπεριφορά της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, όχι μόνο επιβεβαίωσε τα όσα δημόσια και αναλυτικά υποστηρίξαμε σχετικά με το Διοικητικό Απολογισμό τον οποίο και καταψηφίσαμε, αλλά εμφάνισε και όλα εκείνα τα στοιχεία αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής πρακτικής που τη διακρίνουν.
Από την ομιλία και τις εν γένει παρεμβάσεις του Προέδρου του Δ.Σ. κατέστη εμφανής, σε όλους τους συμμετέχοντες, η προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις μεγάλες υποχωρήσεις από αυτά τα οποία προγραμματικά είχαν συμφωνηθεί, κατά τη συγκρότηση του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε. στις 30/4/2013, τόσο για την αποτροπή της ένταξής μας στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Β΄, όσο και για την περιφρούρηση του Μερίσματος και των Καταστατικών προβλέψεων του τέως Μετοχικού Ταμείου. Μέσα σε κλίμα γενικευμένης δυσφορίας έγινε φανερή, σε όλους, η προσπάθεια της πλειοψηφίας του Δ.Σ. να θεωρήσει το Πρόγραμμα Μετεργασιακών Παροχών ως ένα ασφαλιστικό προϊόν το οποίο θα είχε ήδη αναθέσει σε Ιδιωτική Ασφαλιστική Εταιρεία, αν δεν είχε υπάρξει η άμεση κινητοποίηση των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων.

2.    Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Σ.Τ.Ε. ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ.

Η συμπεριφορά της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε. στη Συνέλευση, σχετικά με το θέμα της δέσμευσης του εκπροσώπου του Συλλόγου στη Διαχειριστική Επιτροπή  του Προγράμματος σε περίπτωση που τεθεί θέμα ανάθεσης του Προγράμματος σε Ασφαλιστικό Φορέα εκτός Τράπεζας, υπήρξε αποκαλυπτική.
Αν και η Συνέλευση ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία, υπέρ της πρότασης πως: «Σε κάθε περίπτωση που συζητείται στη Διαχειριστική Επιτροπή θέμα ανάθεσης του Προγράμματος σε Ασφαλιστικό Φορέα εκτός Τράπεζας, συγκαλείται Έκτακτη Συνέλευση και η τελική απόφαση λαμβάνεται με καθολική πανελλαδική ψηφοφορία των συνταξιούχων συναδέλφων μας», η πλειοψηφία του Δ.Σ., με την απαράδεκτη παρέμβαση και του Προέδρου της Συνέλευσης, απέρριψε την ψηφισθείσα πρόταση με νομικίστικες αιτιολογίες. Με τον ισχυρισμό πως το σχετικό θέμα στη Συνέλευση το εισηγήθηκε η πλειοψηφία του Δ.Σ. και πως στην εισήγησή της δεν υπήρχε πρόβλεψη για καθολική ψηφοφορία αλλά μόνο η σύγκληση Έκτακτης Συνέλευσης, ουσιαστικά απαγόρευσε στην ίδια τη Συνέλευση, δηλαδή στο κυρίαρχο όργανο, να αποφασίσει για το θέμα αυτό! Περιόρισε έτσι τη λήψη απόφασης, για το σημαντικό θέμα της ανάθεσης του Προγράμματος σε Ασφαλιστικό Φορέα εκτός Τράπεζας, μόνο από την Έκτακτη Συνέλευση και όχι από την καθολική πανελλαδική ψηφοφορία των συναδέλφων μας. Κατά τα άλλα παριστάνει πως δήθεν και αυτή δεν θέλει την ανάθεση του Προγράμματος σε Ασφαλιστικό Φορέα εκτός Τράπεζας, αλλά γνωρίζοντας πως το έχει ήδη συζητήσει, προσπαθεί με κάθε τρόπο και αντιδημοκρατική πρακτική, να εμποδίσει την τελική απόφαση να την πάρουν με την ψήφο τους ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι με Πανελλαδική Ψηφοφορία! 

3.    Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ¨ΠΙΣΩΠΛΑΤΗ ΜΑΧΑΙΡΙΑ¨ ΣΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ…

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε., με μια αιφνιδιαστική και αψυχολόγητη για την παρούσα περίοδο απόφασή της στο Δ.Σ. του Συλλόγου της 11/3/2014, ανέθεσε στο καθηγητή κ. Κ. Κρεμαλή τη σύνταξη γνωμοδότησηςσχετικής με το Πρόγραμμα Μετεργασιακών Παροχών.
Δύο εβδομάδες μετά, στη Συνέλευση της 27/3/2014, παρουσίασε τις απαντήσεις της Γνωμοδότησης στα πέντε ερωτήματα που τέθηκαν, από την πλειοψηφία του Δ.Σ. σε συνεργασία με το Νομικό Σύμβουλο του Συλλόγου, στον κ. Κρεμαλή. Οι απαντήσεις, επί των σχετικών ερωτημάτων, που αναγνώσθηκαν στη Συνέλευση, από τον Πρόεδρο του Συλλόγου, μας δημιουργούν πρόσθετους προβληματισμούς για τη χρησιμότητα της Γνωμοδότησης.
Θα περιμένουμε να έχουμε ολοκληρωμένη γνώση της σχετικής Γνωμοδότησης, της οποίας η κάθε σελίδα πληρώθηκε με περίπου 400 ευρώ από το Ταμείο του Συλλόγου, και η οποία ασφαλώς θα πρέπει να κοινοποιηθεί, τουλάχιστον, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.  
Θα επανέλθουμε στο θέμα, ελπίζουμε σύντομα, όταν παραλάβουμε και μελετήσουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, δηλαδή το έγγραφο ανάθεσης στον κ. Κ. Κρεμαλή, τη σχετική Γνωμοδότηση και τα πρακτικά της Συνέλευσης. Μέχρι σήμερα πάντως, παρά τις οχλήσεις και στο Δ.Σ. της Τρίτης 1/4/2014, δεν έχουμε παραλάβει κανένα έγγραφο.

4.    Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ    

Παρά το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι καθώς και μέλη της Ομάδος Συντονισμού των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων έκαναν εύστοχες παρεμβάσεις σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την τροποποίηση του Καταστατικού σύμφωνα με το ισχύον Καταστατικό, η πλειοψηφία του Δ.Σ. επέμεινε και αποφάσισε με σχετική πλειοψηφία, στη Συνέλευση της 27/3/2014, την τροποποίηση του Καταστατικού του Σ.Σ.Τ.Ε. με μία αντικαταστατική διαδικασία. Συγκεκριμένα, την 13/5/2014 θα τεθεί σε Πανελλαδική Ψηφοφορία, χωρίς προηγούμενη σύγκληση Καταστατικής Συνέλευσης όπως ορίζει το ισχύον Καταστατικό, το σύνολο των αλλαγών με τις οποίες συμφωνεί η πλειοψηφία του Δ.Σ. και στις οποίες θα ζητηθεί, από τους συναδέλφους που θα ψηφίσουν, η υιοθέτηση ή απόρριψή τους με ένα Ναι ή ένα Όχι. Δηλαδή και σε αυτή ακόμα την αντικαταστατική διαδικασία, δεν θα δοθεί το ελάχιστο δημοκρατικό δικαίωμα της επιλογής και της ελεύθερης έκφρασης. Δε θα μπορεί ο συνάδελφος να ψηφίσει θετικά μια αλλαγή με την οποία συμφωνεί, απορρίπτοντας κάποια άλλη με την οποία διαφωνεί. Θα πρέπει ή να τα δεχθεί όλα ψηφίζοντας Ναι, ή να τα απορρίψει όλα ψηφίζοντας Όχι, δηλαδή ψηφοφορία σε “ένα άρθρο”, πρακτική που χρησιμοποιείται κατά  κόρον στον καιρό των μνημονίων.
Επιπρόσθετα τροποποιήσεις και διαφορετικές προτάσεις,όπως η καθιέρωση ως εκλογικού συστήματος αυτού της απλής ανόθευτης αναλογικής,  η αύξηση των μελών του Δ.Σ., η παραμονή της θητείας του Δ.Σ. στα δύο χρόνια, που τέθηκαν από  Συμβούλους ή και απλούς συναδέλφους και οι οποίες  δεν συγκέντρωσαν την πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε., δεν θα τεθούν καν σε γνώση, προβληματισμό και επιλογή των συναδέλφων αν και είναι θέματα στα οποία συγκλίνει ένας σημαντικός αριθμός Συμβούλων.
Δυστυχώς, οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή βαρύνουν ιδιαίτερα τους Συμβούλους οι οποίοι στα λόγια υπερασπίζονται τις δημοκρατικές διαδικασίες και την απλή αναλογική, αλλά στην πράξη επιλέγουν τη σιωπή και τη συμπόρευση με την πλειοψηφία σε μια διαδικασία που, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε στη Συνέλευση μέλος των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων, θυμίζει το Δημοψήφισμα της χούντας των Συνταγματαρχών το 1968.

5.    ΟΙ “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Είμαστε σίγουροι πως η εμφάνιση των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”Συνταξιούχων στην πρόσφατη Συνέλευσή του Σ.Σ.Τ.Ε., αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της προπαγάνδας και της παραφιλολογίας που ανέπτυσσαν οι δυνάμεις του Προεδρείου γύρω από την ύπαρξη και τη δράση μας. Οι συνάδελφοι των Περιφερειακών Παραρτημάτων, οι οποίοι  σε αντίθεση με αυτούς της Αθήνας δεν είχαν εικόνα, είμαστε σίγουροι πως με το συλλογικό τους ένστικτο θα κατανόησαν το Παρόν και το Μέλλον που προδιαγράφεται από τη δράση της Κίνησής μας.
Προς πλήρη απογοήτευση του Προεδρείου η συγκροτημένη εμφάνιση της Κίνησής μας στη Συνέλευση, όχι μόνο κέρδισε την ουσία και τις εντυπώσεις, αλλά προειδοποίησε, όλους όσους επιβουλεύονται τα δικαιώματα των συνταξιούχων της ΤτΕ, πως οι “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”Συνταξιούχοι είναι πλέον μια αρραγής συλλογικότητα. Οι τοποθετήσεις και οι παρεμβάσεις των συναδέλφων της Ομάδος Συντονισμού, Δεληπέτρου Δημήτρη, Ευσταθίου Κώστα, Κουλούρη Γιώργου, Κωνστανταράκη Εύας, Μαγκλάρα Κώστα και Παπαμάργαρη Χάρη, σε όλες τις ενότητες των θεμάτων έδωσαν τον τόνο στη Συνέλευση, προκάλεσαν το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό των συναδέλφων μας. Κανείς πλέον δεν μπορεί να αγνοήσει τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί για το Σύλλογό μας, μέσα στις σημερινές κοινωνικές και πολιτικές συγκυρίες και ιδιαίτερα μπροστά στις αναμενόμενες εξελίξεις μετά την 25/5/2014 και τη νέα Διοίκηση, που ανεξαρτήτως προσώπων, θα υπάρξει για την ΤτΕ μετά την 22/6/2014. 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Ιπποκράτης, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κωνστανταράκη Εύα, Μαγκλάρας Κώστας, Μελισσείδου Ελένη, Μοσχονησίου Βάσω, Μπαλαούρας Μάκης, Μπουλαλά Αγγελική, Νέστωρας Γιώργος, Παπαμάργαρης Χάρης, Πατσιλίβα Μαργαρίτα, Χατούπη Μαρία.