Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2021-07-24

Κ.Ευσταθίου: Ο «συνδικαλισμός» ως πλυντήριο των παρανομιών της Τράπεζας…

 Ιούλιος 2021

Μετά την τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα ως Διοικητή της ΤτΕ, οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ, που ελέγχουν πλειοψηφικά τους συλλόγους του προσωπικού της ΤτΕ (εν ενεργεία και συνταξιούχων), μετέτρεψαν τους συλλογικούς φορείς σε «πλυντήριο νομιμοποίησης» των επιλογών της Τράπεζας, ερχόμενοι σε πλήρη αντίθεση και με όσα υποστήριζαν πριν τον διορισμό του. Απόδειξη η αλλαγή της θέσης που αρχικώς εξέφραζαν για τις μνημονιακές κρατήσεις.

Επειδή οι κρατήσεις αυτές, αποτελούν έσοδο των ασφαλιστικών ταμείων (δηλαδή των ασφαλισμένων), θεωρούσαν απολύτως λογικό και νόμιμο, μέχρι και το 2013, να μην ισχύουν για την ΤτΕ,, αφού εγγυάται η ίδια και όχι το δημόσιο, την καταβολή των μισθών και των συντάξεων στο προσωπικό της!!

Όμως, ο σημερινός Διοικητής, ως Υπουργός Οικονομικών, συμπεριέλαβε ονομαστικά την ΤτΕ στις μειώσεις του νόμου ν. 4093/12!! Αντί οι πλειοψηφίες αυτές να εναντιωθούν και να ζητήσουν τη μη εφαρμογή αυτής της παράνομης και παράλογης για την ΤτΕ κράτησης (η οποία εν συνεχεία κατέστη και αντισυνταγματική με απόφαση του ΣτΕ), αποδέχθηκαν ετεροχρονισμένα και τις κρατήσεις των ν.4024/11 και 4051/12!! Για να αποσπάσουν δε τη συναίνεση του προσωπικού, δήλωναν πως οι κρατήσεις θα τηρούνται σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα επιστραφούν στους συνταξιούχους !!

Η Τράπεζα, βλέποντας στη συνέχεια πως οι «ομοϊδεάτες συνδικαλιστές» ενδιαφέρονταν περισσότερο για την ήττα της προηγούμενης κυβέρνησης και λιγότερο για την κατάργηση και επιστροφή των κρατήσεων, όχι μόνο δεν επέστρεψε τίποτα, αλλά άδραξε την ευκαιρία για μεγαλύτερες και βαθύτερες παρανομίες….

Για να αποφύγει το κόστος αναπροσαρμογής των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων και την κατάργηση από 1.1.2019 των μνημονιακών κρατήσεων, καταπάτησε, με τις ευλογίες των «συνδικαλιστών», τη νομική δέσμευση να ενεργεί σύμφωνα με το Καταστατικό της και τις ισχύουσες γενικές διατάξεις νόμων και ειδικά εκείνες που αφορούν τα πρώην ειδικά ταμεία (άρθρο 64 ν.3863/2010)!!

Έτσι, η Τράπεζα, αντί να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις σύμφωνα με το άρθρο 10 του κανονισμού συντάξεων και τις γενικές διατάξεις περί Εθνικής και Ανταποδοτικής σύνταξης, που αντικατέστησαν εκείνες περί Βασικής και Αναλογικής που ρητά καταργήθηκαν, επέλεξε να εφαρμόσει τις καταργημένες διατάξεις(!!) για να αποκλείσει τους παλαιούς συνταξιούχους από την αναπροσαρμογή, την οποία εφάρμοσαν μόνο για τους μετά τη 1.1.2015 συνταξιοδοτούμενους!!

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα διατήρησε τις κρατήσεις και μετά την 1.1.2019 σε όλους τους συνταξιούχους νέους και παλαιούς, αν και, αναγνωρίζοντας πως από 1.1.2019 δεν υπάρχουν κρατήσεις νόμων, κατά την εφαρμογή του νέου πλαφόν κύριων συντάξεων στην ΤτΕ τον Ιανουάριο του 2020, δεν εφάρμοσε κρατήσεις νόμων στη διαφορά παλιού με νέο πλαφόν!! Μόνο που την άρση των κρατήσεων που εφάρμοσε στο ποσό της διαφοράς νέου με παλιό πλαφόν όφειλε να την εφαρμόσει για το σύνολο του ποσού των συντάξεων σύμφωνα και με την εγκύκλιο του Υπουργείου για την εφαρμογή του νέου πλαφόν συντάξεων!!

Ενώ μας επέστρεψε 11 μήνες αναδρομικά, διατηρεί τις κρατήσεις των νόμων για την αντισυνταγματικότητα των οποίων μας επέστρεψε τα αναδρομικά!! Αφού όμως μας επέστρεψε μόνο 11 μήνες αναδρομικά, είναι σαν να ισχυρίζεται πως έχει προβεί σε αναπροσαρμογή των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων της, όπως απαιτούσε η απόφαση του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2019!! Όμως ούτε αναπροσαρμογή έκανε και ένδεκα μήνες μόνο μας επέστρεψε και τις κρατήσεις συνεχίζει!!

Η παράνομη πρακτική της Τράπεζας, γεννά συνεχώς νέες διεκδικήσεις, που, αργά η γρήγορα, αφού αγνοούνται από τους συνδικαλιστικούς φορείς του χώρου, θα οδηγήσουν σε νέους κύκλους ατομικών ή ομαδικών αγωγών με νέο περιεχόμενο, καθώς γεννιούνται νέα επιχειρήματα από την ίδια την πρακτική της Τράπεζας: π.χ.:

  • Αποκλεισμός των πριν την 1.1.2015 συνταξιούχων από την αναπροσαρμογή των συντάξεων ,
  • Εξακολούθηση των κρατήσεων και μετά την επιστροφή του 11μηνου,
  • Συνέχιση των κρατήσεων και μετά την 1.1.2019 (αν και η Τράπεζα, έστω και με διαχωρισμό, προχώρησε σε αναπροσαρμογή συντάξεων),
  • Εφαρμογή των κρατήσεων και στους μετά την 12.5.2016 συνταξιούχους (αν και αυτές έχουν σταματήσει στους νέους συνταξιούχους με το ν.4387/16),
  • Επιλεκτική κατάργηση των κρατήσεων από τις συντάξεις των διευθυντικών στελεχών και συνδικαλιστών και όχι από το σύνολο των συνταξιούχων, όπως απαιτεί η εν ισχύ νομοθεσία,
  • Εξακολούθηση της κράτησης της ΕΑΣ και μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την επιστροφή της στους συνταξιούχους του δημοσίου κ.ά., όπως ο υπολογισμός των συντάξεων στα 12:12 των αποδοχών και όχι στα 14:12 των πάσης φύσεως αποδοχών (δώρων, υπερωριών και εκτός έδρας αποζημιώσεων) επί των οποίων γίνονται κρατήσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία!!

Η Τράπεζα, θεωρώντας πως καλύπτεται προβάλλοντας στις αίθουσες των δικαστηρίων την αποδοχή των επιχειρημάτων της από τους «συνδικαλιστές», αρνείται να καταργήσει τις μνημονιακές κρατήσεις, αποκαθιστώντας το Καταστατικό και τις εν ισχύ γενικές διατάξεις στο χώρο. Ίσως η επιλογή αυτή προς το παρόν να λειτουργεί, όμως κανείς δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη την επόμενη ημέρα, μετά τις ερχόμενες εκλογές στο ΣΣΤΕ. Ενώ κανείς δεν πρέπει να υποτιμά πως όσο η Τράπεζα καταπατά το Καταστατικό της και τις εν ισχύ διατάξεις των νόμων της κοινωνικής ασφάλισης, ο κίνδυνος μιας νέας απόφασης «Μπαλασκώνη» είναι πιθανό ενδεχόμενο με μεγάλες συνέπειες για την Τράπεζα και ατομικά για αυτούς που παίρνουν τέτοιες καταφανώς αντικαταστατικές και παράνομες αποφάσεις.

Τέλος, οι συνταξιούχοι και το εν ενεργεία προσωπικό της Τράπεζας, πρέπει να είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τις ΣΣΕ 1948 και 1951 και να μην επιτρέψουν να μετατραπεί η επικουρική τους σύνταξη από προϊόν ΣΣΕ κατοχυρωμένο Καταστατικά ως καθορισμένη παροχή αποκλειστικής αρμοδιότητας και υποχρέωσης της ΤτΕ, σε «κουμπαρά» και υποχρέωση των ασφαλιστικών εταιρειών …

Κώστας Ευσταθίου, μέλος Δ.Σ. ΣΣΤΕ