Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2024-02-09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 5: ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗ & ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2024 

 

«Μπουρλότο» στις ΣΣΕ 48 και 51 και στην αυτοτέλεια των «ταμείων μας»…

Με την τελευταία ανακοίνωση (6/29.1.2024), το προεδρείο του ΣΣΤΕ, σε άψογη νομική γλώσσα, μας πληροφορεί ότι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, που θα συνεδριάσει στις 17.4.24, σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη της περικοπής των δώρων και του επιδόματος αδείας στις επικουρικές συντάξεις μας, μας αφορά εξ ίσου με τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ.

Το 2010, χωρίς καμιά ενημέρωση του ΣΥΤΕ ή διαμαρτυρία του ΣΣΤΕ, η τότε πλειοψηφία του ΣΣΤΕ, αποδέχτηκε να μετατραπούν τα δώρα στην κύρια σύνταξη σε βοηθήματα 400+200+200. Ακόμα και αν θα μπορούσαμε αυτό να το «καταπιούμε», πώς γίνεται να δεχτούμε το ίδιο για τα δώρα και το επίδομα στην επικουρική, όταν χορηγούνταν, σύμφωνα με τις ΣΣΕ 48 και 51, αδιαλείπτως από το 1966 στο ύψος του 36%, στο οποίο μάλιστα υπολογίζονταν και οι αυξήσεις των εν ενεργεία στο μέρισμα;;

Το προεδρείο εξέφραζε βεβαιότητα για τη θετική απόφαση του Αρείου Πάγου αφού, όπως διαβεβαίωνε, η Τράπεζα δεν αμφισβητεί τις ΣΣΕ 1948 και 1951. Όμως η απόφαση του Α.Π. αποδέχτηκε τους νομικούς ισχυρισμούς της ΤτΕ, ότι οι ΣΣΕ 48 και 51 έχουν καταργηθεί και πως τα δώρα και το επίδομα στην επικουρική μας τα καταβάλει ως υποχρέωσή της από τους νόμους του Κράτους και όχι από τις Συλλογικές Συμβάσεις.

 

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, που βάζει «μπουρλότο» στις ΣΣΕ και την αυτοτέλεια του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, αντί να δεχτούν τη χάραξη κοινής στρατηγικής και συντονισμένων πρόσθετων παρεμβάσεων, επιμένουν στην πεπατημένη… Ούτε που διανοούνται, σε συνεργασία με τον ΣΥΤΕ, να καλέσουν κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις!! Πώς όμως να αντιδράσουν όταν στις παραπάνω επικίνδυνες εξελίξεις μας οδήγησαν οι ίδιοι το 2018, όταν, σε συνεργασία με την ΤτΕ, προέτρεπαν τους συναδέλφους σε αγωγές μόνο για όσα προέκυπταν από την αντισυνταγματικότητα των δύο νόμων, εγκαταλείποντας έτσι ουσιαστικά τις ΣΣΕ και την αυτοτέλεια του ασφαλιστικού μας συστήματος, γεγονός που σήμερα το βρίσκουμε μπροστά μας;;

 

 Πόλωσης και αυταρχισμού συνέχεια…

Χωρίς καμιά συζήτηση, απέρριψαν την πρόταση μας για πλήρη νοσοκομειακή κάλυψη των συνταξιούχων χωρίς ηλικιακούς διαχωρισμούς, με οικονομική ενίσχυση του Ταμείου μας και όχι της ασφαλιστικής!! Προχώρησαν στην απόφαση υπογραφής συμβολαίου με την Allianz, χωρίς να παραδώσουν στους διοικητικούς συμβούλους τα στοιχεία που συνθέτουν το συμβόλαιο (αριθμός ασφαλισμένων άμεσων και έμμεσων μελών, ύψος εισφορών, ύψος προμηθειών κλπ).

Δεν διαπραγματεύονται την επιστροφή των αναδρομικών και την προώθηση της εξωδικαστικής συμφωνίας με τη Διοίκηση (απόφ.Γενικού Συμβουλίου ΤτΕ), πράγμα που, όπως δήλωσε ο πρόεδρος, το ανέλαβε προσωπικά και δεν βιάζεται, προφανώς περιμένοντας την απόφαση του Α.Ε.Δ.!!

Καθιέρωσαν περιοδείες στα παραρτήματα για πίτες, με αποκλεισμό των συμβούλων της μειοψηφίας. Μάλιστα, το Γραμματέα του παραρτήματος της Λάρισας, που τόλμησε να στείλει γράμμα στο Δ.Σ. και να καλέσει στην κοπή της πίτας όλα τα μέλη του Δ.Σ., τον αντικατέστησαν «τηλεφωνικά»!! Αποδεικνύουν πόσο σέβονται τους συναδέλφους των παραρτημάτων και πώς αντιλαμβάνονται τη λειτουργία των τοπικών επιτροπών.

 

Προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τους συνταξιούχους και να μας εκφοβίσουν, κατέθεσαν νέα αγωγή κατά του συναδέλφου Γ. Φλεμετάκη, με την οποία, πρόεδρος, γραμματέας και αντιπρόεδρος, ζητούν αποζημίωση 5.000 ευρώ ο καθένας, επειδή τους άσκησε αυστηρή συνδικαλιστική κριτική και δεν τους ζήτησε συγνώμη, αναγνωρίζοντας το θετικό τους έργο!! Μάλιστα, για να μην επιβαρυνθούν με τα έξοδα, πρόσθεσαν ως ενάγοντα και το ΣΣΤΕ, ώστε να πληρωθούν οι δικηγόροι από τις εισφορές μας, άρα και του συναδ. Φλεμετάκη που διώκουν ποινικά και αστικά!!

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια…

Η αντισυναδελφική και διχαστική πολιτική της πλειοψηφίας του ΣΣΤΕ και η εγκατάλειψη των κεκτημένων, από συλλογικές συμβάσεις, δικαιωμάτων μας και της αυτοτέλειας του ασφαλιστικού μας συστήματος, τροφοδοτούν την οργή των συνταξιούχων, που συνεχώς αυξάνεται. Στην πρόσφατη διαδικτυακή μας συζήτηση, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία, εκφράστηκε η οργή και ο θυμός των συναδέλφων μας για την κατάσταση στο Σύλλογό μας.

Η κίνησή μας, σε ενότητα και κοινή δράση με όλους τους συνταξιούχους χωρίς διαχωρισμούς, δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια… Θα προβεί σε ενέργειες για την ανατροπή της κατάστασης που μας οδηγεί στην ήττα και στον πλήρη συνδικαλιστικό εκφυλισμό. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την κατάργηση του συμβολαίου με την ασφαλιστική και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, όπως επιβάλλουν οι ΣΣΕ 48 και 51 και η αυτοτέλεια του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ