Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2015-11-19

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 18 - ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΕΝ ΕΚΧΩΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 18
Αθήνα 19.11.2015
ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΕΝ ΕΚΧΩΡΕΙΤΑΙ
ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Συνάδελφοι,
Με μια ακατάπαυστη κινδυνολογία απροσδιόριστων και αόριστων κυβερνητικών παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό, ορισμένοι έχουν βαλθεί, με μοχλό την Επιτροπή Εξέτασης Κοινωνικοασφαλιστικών Θεμάτων και στο όνομα της δήθεν διασφάλισης του Προγράμματος Μετεργασιακών Παροχών, να αναθέσουν τη διαχείριση των Καταστατικά προβλεπόμενων υποχρεώσεων της ΤτΕ προς το προσωπικό της σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Θέλουμε για μια ακόμα φορά να υπενθυμίσουμε, σε όλους όσους ερωτοτροπούν με τέτοιες απαράδεκτες για την ιστορία του χώρου μας λογικές, πως:
1. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που ανέλαβε η ΤτΕ, ως φορέας ασφάλισης του προσωπικού της από 1.1.2011, ασκούνται αποκλειστικά και μόνο στο εσωτερικό της από την ίδιακαι για το σκοπό αυτό εισφέρθηκε, σε αυτή, το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλισμένων την οποία κατείχαν τα καταργηθέντα Ταμεία, πρώην Ταμείο Κύριας Σύνταξης και πρώην Μετοχικό. (άρθρο 64 του Ν.3863/2010)  
2. Οι πόροι για την πληρωμή των υποχρεώσεων της ΤτΕ προς το προσωπικό της βαρύνουν αποκλειστικά την ιδία. (άρθρο 37 του Ν.3863/2010)
3.Το Συμβούλιο Ασφάλισης της ΤτΕ, που ενεργεί για λογαριασμό του Γενικού της Συμβουλίου, αποφασίζει για τα θέματα του καταργηθέντος Μετοχικού Ταμείου [Μέρισμα (Επικουρική + Πρόγραμμα Μετεργασιακών Παροχών)], χωρίς καμιά υποχρέωση ενημέρωσης ή έγκρισης του αρμόδιου για τα αντίστοιχα θέματα Υπουργείου. Σε αντίθεση με τα συμβαίνοντα στην Κύρια Σύνταξη που η ενημέρωση και η έγκριση είναι υποχρεωτική. (άρθρο 64 του Ν.3863/2010)
4. Το Συμβούλιο Ασφάλισης χαράσσει εξ ονόματος του Γενικού Συμβουλίου τις γενικές κατευθύνσεις της πολιτικής της Τράπεζας ως φορέα ασφάλισης του προσωπικού της και αποφαίνεται επί γενικών ζητημάτων σχετικών με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας. (άρθρο 37Ατου Καταστατικού της ΤτΕ, όπως έγινε αποδεκτό με το άρθρο 44 του Ν.4021/2011)
Όταν τα παραπάνω τυγχάνουν ιδιαίτερης ισχύος στο πλαίσιο της ενισχυμένης ανεξαρτησίας της ΤτΕ ως μέλους του Ευρωσυστήματος, αναρωτιόμαστε:  Ποιοί και γιατί θέλουν τη συναλλαγή της ΤτΕ  με τις ασφαλιστικές εταιρείες τις οποίες αυτή εποπτεύει και ελέγχει; Ποιοι και γιατί θέλουν να οδηγήσουν τη σημερινή Διοίκηση και προσωπικά το Διοικητή, στον έσχατο εκπεσμό της αξιοπρέπειας που αντικειμενικά οδηγούν τέτοιες επιλογές; Είναι δυνατόν Διοίκηση της ανεξάρτητης Κ.Τ. να παραδέχεται την αδυναμία τηςνα υπερασπισθεί τη θεσμική ανεξαρτησία της Τράπεζας και του προσωπικού της, και να διαχειρισθεί η ίδια τα διαθέσιμά της; Γιατί άραγε κάποιοι θέλουν να στοχοποιήσουν την ΤτΕ σε μια ιδιαίτερα ρευστή περίοδο; Το 2008 ήταν το Χρηματιστήριο, μήπως σήμερα είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και η σκόνη που αντικειμενικά αυτές θα σηκώσουν;

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ…

Συνάδελφοι,
Ο καθένας το ατομικό του πορτοφόλι μπορεί να το διαχειρίζεται όπως νομίζει όχι όμως και το πορτοφόλι των συνταξιούχων της ΤτΕ. Τα όσα συμβαίνουν στις ασφαλιστικές εταιρείες και πόσος κόσμος κλαίει, είναι και αυτό γνωστό. Οι εισφορές γενιών και γενιών και τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών μας λογαριασμών, αλλοίμονο αν δεν μπορούσαμε να τα διαχειριστούμε στο εσωτερικό της ΤτΕ, δια των αρμόδιων, για τα θέματα αυτά, τμημάτων και υπηρεσιών της. Δεν πρέπει καν να συζητιούνται τέτοιες λογικές που κάποιοι επίμονα εδώ και δύο χρόνια προωθούν. Αν, όπως μας λένε, φροντίδα και θέληση όλων είναι η διασφάλιση των παροχών μας, τότε ένας είναι ο δρόμος, δια μέσου μιας Ειδικής Σ.Σ.Ε., το Πρόγραμμα:
1. Να αναβαθμισθεί και να θωρακισθεί επιπρόσθετα στο εσωτερικό της ΤτΕ με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλισης και του Γενικού Συμβουλίου της. 
2. Να λειτουργήσει για το σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε και δεν ήταν άλλος από τη διατήρησητων συντάξιμων αποδοχών των συναδέλφων μας στο ύψος των προσδοκιών τους με την επιστροφή των περικοπών που μένουν στον φορέα  (ΤτΕ).
3. Να ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή σε αυτό και των νέων συναδέλφων των ασφαλισμένων μετά την 1.1.1993.
4. Να διευρυνθούν οι σκοποί και οι ορίζοντές του, με την επίλυση δια μέσου αυτού, νέων θεμάτων που προκύπτουν όπως αυτό των ορίων ηλικίας.
5. Να αξιοποιηθεί η λειτουργία του, για μια σταδιακή αποκατάσταση αισθήματος δικαίου όλων των συνταξιούχων, σύμφωνα με τα χρόνια ασφάλισης και το Βαθμό.
Ας επιλέξουμε λοιπόν τον ίδιο δρόμο που επέλεξαν και οι προκάτοχοι μας, τη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων, που απορρέουν από το Καταστατικό της ΤτΕ, στο εσωτερικό της. Αν αυτή η ευθύνη της ΤτΕ, στο όνομα της δήθεν διασφάλισης, μεταφερθεί στις ασφαλιστικές εταιρείες, σήμερα αρχίζουμε από «τα λίγα και τα ψιλά» αλλά αύριο, όταν σταδιακά θα φτάσουμε στο όλο πακέτο σύνταξης και υγείας, θα είναι αργά….
Με τις παραπάνω θέσεις, οι σύμβουλοι των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”στο Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε., ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης, προσέρχονται στην προγραμματισμένη συνάντηση, για συζήτηση, διάλογο και κατάθεση προτάσεων για το Πρόγραμμα Μετεργασιακών Παροχών και το Σύστημα Ασφάλισης Προσωπικού της ΤτΕ γενικότερα.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Η Ομάδα Συντονισμού

Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Βαξεβανάκη Ιουλία, Γκότσης Δημήτρης, Γρατσίας Ηλίας, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραδήμα Ζωή, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κουρκουτσάκη Τίνα, Κωνστανταράκη Εύα, Λεμπέσης Παναγιώτης, Μαγκλάρας Κώστας, Μανώλης Παύλος, Μελισσείδου Ελένη, Μοσχονησίου Βάσω, Μουτσάκη Μάρθα, Μπουλαλά Αγγελική, Νικολόπουλος Σωτήρης, Νικολοπούλου Βίκυ, Παπαγεωργάκης Μάρκος, Παπαμάργαρης Χάρης, Ραγιάς Νικόλαος, Ραϊμόνδος Νικόλαος, Ρούσσος Γιώργος, Χατούπη Μαρία, Χάρακα Παναγιώτα, Χρηστίδης Απόστολος.