Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2022-07-11

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 8 - Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Αθήνα, 11 Ιουλίου 2022

Συνάδελφοι,

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η πλειοψηφία του ΣΣΤΕ, εξέδωσε την 13/6.7.2022 ανακοίνωση. Θα περίμενε κανείς πως, έστω και για τα μάτια του κόσμου, θα διαμαρτύρονταν για μια απόφαση που νομιμοποιεί την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης (άρθρο 114 ν. 4714/2020) να αποκλείσει από τα δώρα, το επίδομα αδείας και την επιστροφή των μειώσεων της επικουρικής, όσους συνταξιούχους δεν είχαν προσφύγει δικαστικά μέχρι τις 31.7.2020.

Δέσμιοι όμως του κομματικού συνδικαλισμού, τον οποίο υπηρετούν σε βλάβη των συμφερόντων των συνταξιούχων, δικαιολογούν την απόφαση αυτή γράφοντας: «… η θέσπιση του άρθρου 114 του Ν. 4714/2020 για την επιστροφή μόνο των ποσών του 11μήνου στις κύριες συντάξεις και όχι στις επικουρικές, τα δώρα και επιδόματα αδείας δικαιολογείται για σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή την διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας….¨!!

Για να επιμερίσουν δε τις ευθύνες και να αμβλύνουν το θυμό των συνταξιούχων, εμφανίζουν ως ενδεχόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης απαράδεκτα σενάρια… Φανταστείτε να δοθούν τα 800 ευρώ δώρων και επιδόματος αδείας που αντιστοιχούν στο ενδεκάμηνο σε βάθος χρόνου από 1.1.2023!! Όλα τα περιμένουμε αφού κατάργησαν τη 13η σύνταξη και μας πήραν πίσω ως φόρο τα μισά αναδρομικά.!

Η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ….

Είναι πρώτη φορά (κι ας γράφουν στην ανακοίνωση ότι δήθεν το έχουν αναφέρει επανειλημμένα) που αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία ότι: « λόγω της μη ένταξης της ΤτΕ στον e-ΕΦΚΑ και κυρίως λόγω της ρητής νομοθετικής διάταξης περί μη επανυπολογισμού των συντάξεων μας, το χρονικό διάστημα που οφείλει η Τράπεζα να μας επιστρέψει τις ως άνω μειώσεις δεν περιορίζεται στο 11μηνο, που αφορά η παραπάνω απόφαση, αλλά εκτείνεται και μετά τον Μάιο του 2016 μέχρι σήμερα» !!!!!

Η παραπάνω αναφορά της πλειοψηφίας, με καθυστέρηση έξι χρόνων, είναι ευπρόσδεκτη εκ μέρους μας, εφόσον αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των λανθασμένων χειρισμών τους μέχρι σήμερα. Εξάλλου και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι: η ρητή νομοθετική ρύθμιση εξαίρεσής μας από τον επανυπολογισμό των συντάξεων στα πλαίσια του ΕΦΚΑ στην οποία αναφέρονται, (σημειώνουμε χάριν της αλήθειας και μόνο) ότι ήταν αποκλειστικό έργο των ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ. Ας ελπίσουμε να βρουν σύντομα το θάρρος να ομολογήσουν και το λάθος του διαχωρισμού των συνταξιούχων με την εφαρμογή των καταργημένων διατάξεων Λοβέρδου και όχι των ισχυόντων και του άρθρου 10 του Καταστατικού μας…

Φοβούμαστε όμως πως η αναφορά αυτή δεν είναι ειλικρινής και έρχεται κάτω από το βάρος της διαπίστωσης πως η ενδοτική στάση τους δεν δικαιώθηκε όπως περίμεναν, από τη σημερινή κυβέρνηση και τον Γιάννη Στουρνάρα!! Έτσι, για να περισώσουν την υστεροφημία τους, υποχρεώνονται, θέλοντας και μη, να υιοθετήσουν όσα μέχρι σήμερα πετροβολούσαν…!!

Το κακό που έχουν κάνει τόσα χρόνια με την αποδοχή του διαχωρισμού του προσωπικού και την αποδυνάμωση της Καταστατικής και νομικής αυτονομίας του ασφαλιστικού μας συστήματος, δεν θα είναι εύκολα ανατρέψιμο μετά την αποδοχή του ενδεκάμηνου και τη συνέχιση των κρατήσεων, που, χωρίς περίσκεψη, αποδέχτηκαν... Μπροστά στο αδιέξοδο υιοθετούν καθυστερημένα όλα εκείνα που έπρεπε εξ αρχής να είχαν υιοθετήσει.

Έτσι, ο δικηγόρος του ΣΣΤΕ στην ΕΦΕΣΗ που άσκησε κατά της πρωτόδικης απόφασης 5910/21 (περιέργως αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι έφεση άσκησε η Τράπεζα) υιοθετεί όλα εκείνα για τα οποία μέχρι σήμερα μας λοιδορούσαν!! Δηλαδή την ανεξαρτησία και την αυτονομία του ασφαλιστικού μας συστήματος, την έλλειψη του δημοσίου συμφέροντος που επικαλείται το ΣτΕ για τις μειώσεις και περικοπές, ενώ οι συντάξεις μας δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό, την ένταξη των μειώσεων και περικοπών των συντάξεών μας στα έσοδα της Τράπεζας κ.ο.κ. Αν όλα αυτά που αναφέρονται σήμερα στην ΕΦΕΣΗ του δικηγόρου του ΣΣΤΕ, αποτελούν προσπάθεια ειλικρινούς αυτοκριτικής και όχι ένα ακόμα «ξεκάρφωμα» αντίστοιχο με εκείνο της πρωτόδικης απόφασης ¨Ανδρουλάκη¨, για την οποία, μετά την Έφεση της Τράπεζας, σήμερα αναμένουμε απόφαση του Αρείου Πάγου, θα φανεί σύντομα…

Οι ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, παρά τα όσα έχουμε υποστεί τόσα χρόνια, είμαστε έτοιμοι, για το συμφέρον των συναδέλφων-συνταξιούχων, να προχωρήσουμε σε κοινή διεκδικητική στρατηγική, όπως ήδη έχουμε αναφέρει στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας.

Η ανάληψη πρωτοβουλίας από την οριακή πλειοψηφία του ΣΣΤΕ για τη δημοκρατική λειτουργία του Δ.Σ., με αναλογική αντιπροσωπευτική συγκρότηση, προτάσσοντας την ανάγκη σύγκλισης απόψεων για συνεννόηση και διαμόρφωση στρατηγικής, αφήνοντας κατά μέρος τις ακραίες αντιπαραθέσεις, αποτελεί ίσως την τελευταία δυνατότητα για τη δικαίωση των συνταξιούχων της ΤτΕ και τη σωτηρία της αυτονομίας του ασφαλιστικού μας συστήματος έστω και στο και πέντε...

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ

Web: http://endrasei-ste.blogspot.com
Fb-ομάδες: Συνάδελφοι ΤτΕ , Συνταξιούχοι Υπάλληλοι Τράπεζας Ελλάδος
Viber: ΤτΕ Κοινότητα
Email:    endrasei.ste@gmail.com