Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2016-07-13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 35

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 35

Τέταρτο καλοκαίρι, χωρίς Επίδομα Αδείας!!

Αθήνα 14Ιουλίου 2016
Συνάδελφοι,
Όπως φαίνεται θα περάσει και αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να μας καταβληθεί το επίδομα αδείας, το οποίο έχουμε χρυσοπληρώσει, στα χρόνια που υπηρετούσαμε στην Τράπεζα. ΄Ενα ακόμα καλοκαίρι, που οι συνάδελφοί μας της Ε.Τ.Ε. εισέπραξαν, και δικαιολογημένα εισπράττουν ανελλιπώς, το επίδομά αδείας από τον «Λογαριασμό Επικούρισης Προσωπικού ΕΤΕ» αντίστοιχο του δικού μας Μερίσματος (επικουρική+Πρόγραμμα), και εμείς συνεχίζουμε να ακούμε τις ίδιες απαράδεκτες δικαιολογίες του Προεδρείου του Σ.Σ.Τ.Ε., πως ναι μεν οι συνάδελφοί μας της ΕΤΕ παίρνουν τα δώρα και το συγκεκριμένο επίδομα, αλλά στο μέλλον αυτοί θα πάθουν τα πάνδεινα…. Είναι αυτή συνδικαλιστική απάντηση, με ορθολογισμό, αξιοπρέπεια και ήθος;

Μέχρι χθες  επικαλούντο τον Ν.4093/2012 που ενέπλεκε την ΤτΕ με την περικοπή των δώρων και του επιδόματος αδείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Μα οι συνταξιούχοι της ΤτΕ το 2012 ελάμβαναν Μέρισμα από Σ.Σ.Ε. και όχι επικουρική του νόμου και από τον Ιούλιο του 2013 το ίδιο Μέρισμα διαχωρισμένο σε επικουρική και Πρόγραμμα. Πως, λοιπόν, δικαιολογείται αυτή η συνεχιζόμενη παθητικότητα στη στάση του Προεδρείου όταν:
1. Έστω και με καθυστέρηση ζητούν την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που έχει κρίνει παράνομη εκτός των άλλων και την περικοπή των δώρων και του επιδόματος αδείαςσε κύρια και επικουρική και 2. Ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος (4387/2016), ενσωματώνει στην ουσία την απόφαση του ΣτΕ και δεν εμπλέκει την ΤτΕ ούτε στην κύρια σύνταξη,  καιπολύ περισσότερο στο Μέρισμα!!!  

Είναι, λοιπόν, δικαιολογημένη και απολύτως νόμιμη η προσδοκία των συνταξιούχων συναδέλφων, να αρχίσει από αυτό το καλοκαίρι η καταβολή του επιδόματος αδείας, τουλάχιστον από το Μέρισμα (επικουρική+Πρόγραμμα).
Τι περιμένουν λοιπόν οι συνάδελφοι του Προεδρείου του Σ.Σ.Τ.Ε και όλοι εκείνοι οι Διευθυντές, που στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, πως έχουν διατυπωμένη γνώμη, από το 2013, υπέρ της καταβολής των δώρων και του επιδόματος άδειας στο Μέρισμα; Θεωρούν ότι δεν γίνεται αντιληπτό πως η καθυστέρηση της αποκατάστασης της θεσμικής νομιμότητας, γίνεται με την εκ μέρους τους ανοχή, για να βρίσκει έδαφος η παρανομία της ανάθεσης του ¨Προγράμματος¨ σε ασφαλιστικές και η μεταφορά πρόσθετου ποσοστού από την επικουρική (τμήμα του Μερίσματος) στο ¨Πρόγραμμα¨; Μήπως για αυτό δεν θέλουν να ακούν για τον πρόσφατο νόμο (4387/2016) και τις γενικές του διατάξεις, οι οποίες με ευθύνη της Τράπεζας και με τα δικά της δεδομένα, θα πρέπει να εκτιμηθεί το πώς και αν θα εφαρμοστούν; Μήπως για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των συνταξιούχων συναδέλφων αναφέρονται σε αποφάσεις του ΣτΕ, που ουσιαστικά σημαίνει αποκατάσταση και των δώρων και του επιδόματος αδείας, αλλά στην πράξη το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα ενισχύσουν το ¨Πρόγραμμα¨, το οποίο στοχεύουν να αναθέσουν σε ασφαλιστικές, με τη δήθεν “αγνή” πρόταση μεταφοράς και νέου ποσοστού επικουρικής σε αυτό;

Τέλος, ας μη νομίζουν πως η λήψη ενός νέου δανείου, στο οποίο δικαιολογημένα οι συνταξιούχοι συνάδελφοι θα προσφύγουμε για να πληρώσουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις μας, αντικαθιστά τις απώλειες του εισοδήματός μαςή τις νόμιμες διεκδικήσεις μας. 

Με συναδελφικούς Χαιρετισμούς 
Η Ομάδα Συντονισμού
Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Βαξεβανάκη Ιουλία, Γκότσης Δημήτρης, Γρατσίας Ηλίας, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραδήμα Ζωή, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κουρκουτσάκη Τίνα, Κωνστανταράκη Εύα, Λεμπέσης Παναγιώτης, Μαγκλάρας Κώστας, Μανώλης Παύλος, Μελισσείδου Ελένη, Μοσχονησίου Βάσω, Μουτσάκη Μάρθα, Μπουλαλά Αγγελική, Νικολόπουλος Σωτήρης, Νικολοπούλου Βίκυ, Παπαγεωργάκης Μάρκος, Παπαμάργαρης Χάρης, Ραγιάς Νικόλαος, Ραϊμόνδος Νικόλαος, Ρούσσος Γιώργος, Στρίμπερης Θόδωρος, Χατούπη Μαρία, Χάρακα Παναγιώτα, Χρηστίδης Απόστολος.