Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2023-06-15

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20 - Λέμε ΟΧΙ στην ιδιωτική ασφάλιση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20

                                                                                 Αθήνα, Ιούνιος 2023

ΔΕΝ συμπληρώνουμε αιτήσεις

Λέμε ΟΧΙ στην ιδιωτική ασφάλιση

Διεκδικούμε ενίσχυση του Ταμείου και των παροχών του

Συνάδελφοι,

Σε μια περίοδο, που οι συντάξιμες αποδοχές της πλειονότητας των συνταξιούχων της ΤτΕ, με τη συνέχιση των παράνομων μνημονιακών κρατήσεων, δεν καλύπτουν τις μηνιαίες ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσής μας, η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΣΤΕ επέλεξε να ανοίξει και πάλι την κερκόπορτα της ιδιωτικής ασφάλισης στο χώρο.

Με πρόσχημα την κάλυψη εξόδων επί πλέον όσων καλύπτουν οι παροχές του Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε, προτείνουν να αποδεχτούμε την είσοδο ασφαλιστικής εταιρείας «εντός των τειχών».

Το μεγάλο ερώτημα είναι:

Γιατί, αφού εδώ και 100 χρόνια έχουμε ένα επιτυχημένο αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο Υγείας, σωματειακής μορφής και αποκλειστικής ευθύνης της ίδιας της Τράπεζας για την σωστή λειτουργία του, επιδιώκουμε να αποδυναμώσουμε αυτό το θεσμό και να υπονομεύσουμε την αποκλειστική ευθύνη της Τράπεζας βάζοντας συνδιαχειριστή στα του οίκου μας;;

Και μάλιστα όταν:

  • Η προσφυγή στη μόνη ασφαλιστική εταιρεία που έδωσε προσφορά και η οποία σήμερα έχει πλήρως απορροφηθεί στον όμιλο AllianzHellasαποτελεί ουσιαστικά απευθείας ανάθεση από την πλειοψηφία!!
  • Η ασφαλιστική έχει δικαίωμα να αναπροσαρμόζει τα ήδη υψηλά και ξεχωριστά ανά ηλικία ασφάλιστρα, σύμφωνα με τις ετήσιες αναλογιστικές μελέτες της!!
  • Διαχωρίζει τους συνταξιούχους μας σε άνω και κάτω των 70 ετών, με αποκλεισμό των άνω των 75 και λήξη του ασφαλιστηρίου στα 80 έτη!!
  • Η κάλυψη των επιπλέον εξόδων νοσηλείας στο 100% ισχύει μόνο αν το Ταμείο μας καλύπτει το 70%, και άνω, ενώ η καταβολή διάφορων παροχών (π.χ. επίδομα χειρουργικό, νοσοκομειακό επίδομα) συνδέεται με την κάλυψη των νοσηλίων κατά 100% από το Τ.Υ. κ.ά.
  • Τα Δημόσια νοσοκομεία καλύπτονται πλήρως από το Ταμείο Υγείας.

Συνάδελφοι,

Όταν εκκρεμούν υποχρεώσεις της Τράπεζας για την δημιουργία της Πρωτοβάθμιας Μονάδος Περίθαλψης στο οικόπεδο στο Χολαργό και η Τράπεζα εκποιεί ακίνητη περιουσία των ασφαλισμένων, πόσο συμβατή είναι η προσφυγή στην ιδιωτική ασφάλιση, αντί της διεκδίκησης να τηρήσει η Τράπεζα τις υποχρεώσεις της και να στηρίξει με μεγαλύτερη οικονομική συμμετοχή την αναβάθμιση των παροχών του Ταμείου μας;;

 

Για ποιό λόγο να πληρώνουμε ασφάλιστρα στην ασφαλιστική και δεν διεκδικούμε η Τράπεζα, που από τις πάσης φύσεως περικοπές και καταργήσεις των υποχρεώσεών της προς τους συνταξιούχους (κρατήσεις νόμων, δώρα και επιδόματα), έχει εισπράξει πάνω από 800 εκατομμύρια με τους νόμιμους τόκους, να ενισχύσει το Τ.Υ., ώστε αντί του 60% και 70%, να μας καλύπτει το 80% και 90% των νοσοκομειακών μας αναγκών;;

 

Πρέπει ΟΛΟΙ να προβληματιστούμε πριν είναι αργά…

Συνάδελφοι,

 

Μπορεί η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ να καταπίνει όλα τα παραπάνω και να μην καταλαβαίνει, πως, προσφεύγοντας στην ιδιωτική ασφάλιση, υποβοηθά ουσιαστικά την Τράπεζα να αποστεί σταδιακά της αποκλειστικής της ευθύνης για την ασφάλιση του προσωπικού της και την εγγυημένη λειτουργία του Τ.Υ.!!

Αν ήταν τόσο προφανές το συμφέρον των συνταξιούχων μας και πίσω από την πρόταση της ιδιωτικής ασφάλισης δεν ενυπήρχαν άλλοι σκοποί και συμφέροντα, γιατί για ένα τόσο σημαντικό θέμα, δεν επετράπη η παρουσία της συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης στα κλιμάκια του ΣΣΤΕ που περιοδεύουν ανά την Ελλάδα;; Άραγε, τη δαπάνη προώθησης της πρότασης της ασφαλιστικής, την καλύπτει ο ΣΣΤΕ ή η ασφαλιστική;;

Εμείς λέμε:

  • ΟΧΙ στην ιδιωτική ασφάλιση – ΔΕΝ συμπληρώνουμε τις αιτήσεις
  • ΝΑΙ στην ενίσχυση του Ταμείου Υγείας και των παροχών του, με τη συμφωνία και συνδρομή Τράπεζας.

Τέλος, αν είναι να καταβάλλουμε επί πλέον ασφάλιστρο για την πλήρη κάλυψη των παροχών μας, όπως γίνεται για ένα περιορισμένο αριθμό στελεχών, εμείς θεωρούμε πως αυτό πρέπει να γίνει μετά από συμφωνία με την Τράπεζα και με αποκλειστική διαχείρισή τους από το Τ.Υ.

Η κατοχύρωση και επέκταση των παροχών του ΑΤΠΣΥΤΕ διασφαλίζεται και βελτιώνεται μόνο μέσα από τη δράση και τους αγώνες των μελών του!!

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ

Αγγελίδης Αχιλλέας, Αμπατζής Βασίλης, Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Ιουλία, Γεωργακοπούλου Τζένη, Γκότσης Δημήτρης, Δασκαλάκης Νικόλαος, Διαμαντής Ανδρέας, Ευσταθίου Κώστας, Καραπαππάς Ανδρέας, Καραφωτιά Φωφώ, Κεφάλας Παναγιώτης, Κουλούρης Γιώργος, Κωνστανταράκη Εύα, Μαλαπάσχας Παναγιώτης, Μανώλης Παύλος, Μομφεράτος-Ιγγλεζέλης Παναγιώτης, Μπουλαλά Αγγελική, Μυγδάνης Δημήτρης, Νικολόπουλος Σωτήρης, Νικολοπούλου Βίκυ, Ραγιάς Νίκος, Στρίμπερης Θεόδωρος, Φιωτάκη Γενοβέφα, Φλεμετάκης Γιώργος, Χάρακα Παναγιώτα.