Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2020-12-26

Ποτέ την Κυριακή !

Δε μας λείπουν οι ώρες να ψωνίσουμε,
μας λείπει ο ελεύθερος χρόνος για να ζήσουμε!

ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Προσφάτως είχαμε άλλη μία τρανή απόδειξη πως η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να νομοθετήσει στη ζούλα όλη την αντεργατική ατζέντα της για να μην αφήσει τίποτα όρθιο από τα δικαιώματα μας. Πριν λίγες ημέρες πέρασε σε ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα του Υπουργείου Υγείας άρθρο που επιτρέπει την κυριακάτικη λειτουργία “κέντρων διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πωλήσεως και φαρμακαποθηκών” και συνεχίζει “την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως, τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής και παράδοσης θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης και οι αποθήκες του”. Άρα ουσιαστικά τα περισσότερα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά τις Κυριακές.

Ό,τι επιδίωκε το σύστημα τα τελευταία χρόνια με τις τροπολογίες που διευρύνουν τα ωράρια των μαγαζιών και τα ανοίγουν όλο και περισσότερες Κυριακές βρήκε τώρα την ευκαιρία να το εδραιώσει. Όλα αυτά εντάσσονται φυσικά σε όλο το πλαίσιο που θέλουν να εγκαθιδρύσουν από τα μνημόνια κι έπειτα: κατάργηση της κυριακάτικης αργίας όχι μόνο για τους εμποροϋπαλλήλους αλλά για το σύνολο των εργαζομένων, κατάργηση του 8ωρου, πλήρης ελαστικοποιήση των ωραρίων, απλήρωτες υπερωρίες και μετατροπή τους σε ώρες-ρεπό, δουλειά και την Κυριακή. Όλα χάρισμα για τα συμφέροντα της εργοδοσίας!

Οι εμποροϋπάλληλοι έχουν δώσει μεγάλους αγώνες όλα αυτά τα χρόνια για να υπερασπιστούν την Κυριακάτικη Αργία. Είμαστε στο πλάι τους. Ειδικά την περίοδο της πανδημίας που έρχονται αντιμέτωποι είτε με την ανεργία είτε σε άλλες περιπτώσεις με την εντατικοποιημένη δουλειά σε συνθήκες πίεσης για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις χιλιάδες ηλεκτρονικές παραγγελίες.

Το λέμε καθαρά! Η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση να νομοθετεί σε καιρό πανδημίας και έκτακτων συνθηκών τροποποιήσεις και μέτρα που μεταλλάσουν προς το αντιδραστικότερο τις συνθήκες εργασίας μας. Είτε αυτό αφορά τους μισθούς, τα ωράρια, τις ασφαλιστικές μας εισφορές όπως σχεδιάζει με το νέο νόμο Βρούτση, είτε τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, τον τρόπο που διεκδικούμε ό,τι δικαιούμαστε.

Οι εργαζόμενοι δε χρειαζόμαστε περισσότερες ώρες για να ψωνίσουμε! Χρειαζόμαστε ενίσχυση του ΕΣΥ, πρωτοβάθμια περίθαλψη και σχεδιασμένη ιχνηλάτηση της διασποράς του ιού. Έχουμε ανάγκη για ασφάλεια, μέτρα υγιεινής και ελέγχους στους χώρους δουλειάς μας, για εξασφάλιση των θέσεων εργασίας μας και των μισθών μας.

Το δικαίωμα μας στην Κυριακάτικη Αργία είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν αφορά μόνο ένα κλάδο, είναι κατάκτηση και δικαίωμα για όλη την εργατική τάξη! Απαιτούμε νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

protpatek.wordpress.com