Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2023-10-02

ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ


Οκτώβριος 2023

Συνάδελφοι/σες,

Με αίσθηση ευθύνης απέναντι στις σημερινές εξελίξεις και ορατά πλέον τα σημάδια για αποδυνάμωση του Ταμείου μας, οι κινήσεις «Εν Δράσει Συνταξιούχοι ΤτΕ» και «Αναγεννητική Πρωτοβουλία Συνταξιούχων ΤτΕ», αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με κοινό στόχο την ανάδειξη εκπροσώπου των συνταξιούχων στο Τ.Υ. Έναν εκπρόσωπο που θα ενημερώνει έγκαιρα και θα υπερασπίζεται τον χαρακτήρα τού Αυτοδιαχειριζόμενου και Αλληλοβοηθητικού. Για τον σκο­πό αυτό, θέτουμε στην κρίση σας κοινό ψηφοδέλτιο συνεργασίας.

Συνάδελφοι/σες,

Το Ταμείο Υγείας είναι η περιουσία, ο θησαυρός που κληρονομήσαμε από τους παλαιότερους και που οφείλουμε να τον παραδώσουμε ακόμα πιο πλούσιο στους νεότερους. Η συμβολή και η υποστήριξη όλων είναι απαραίτητη, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Τ.Υ μας στήριξε και μας στηρίζει στις πιο δύσκολες στιγμές και πολλές φορές στη μεγάλη διαδρομή του από το 1928 μέχρι σήμερα, αποδεικνύεται ότι αξίζει περισσότερο και από τη σύνταξή μας. ΟΛΟΙ λοιπόν μαζί να παλέψουμε για τη βιωσιμότητα, για το παρόν και το μέλλον του θεσμού αυτού που τόσο σημαντικές υπηρεσίες προσφέρει στους ασφαλισμένους του.

Στη σημερινή συγκυρία της ιδιωτικοποίησης των πάντων τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Η επιμονή της πλειοψηφίας του ΣΣΤΕ να εμπλέξει το Ταμείο με ασφαλιστική εταιρεία, διαχωρίζοντας μάλιστα τους συνταξιούχους για πρώτη φορά ανάλογα με την ηλικία τους, γεννά εύλογα ερωτήματα και ανησυχία στους ασφαλισμένους σχετικά με το μέλλον του Τ.Υ και με τις υποχρεώσεις της Τράπεζας προς αυτό.

Δυστυχώς, οι εκπρόσωποί μας στο Δ.Σ. του Ταμείου Υγείας, ουσιαστικά αποδέχτηκαν την ασφαλιστική εταιρεία, ενώ δεν φρόντισαν να ενημερώσουν τους συνταξιούχους για την πρόταση δυσμενούς τροποποίησης του άρθρου 27 του καταστατικού του Ταμείου, που απετράπη τη τελευταία στιγμή, μετά από παρέμβαση των κινήσεων μας. Το θυμήθηκαν κατόπιν εορτής ...

Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Τ.Υ, προτεινόταν τροποποίηση του άρθρου 27 του Καταστατικού του, σύμφωνα με την οποία: Σε περίπτωση ένωσης του Ταμείου μας με άλλον ασφαλιστικό οργανισμό (π.χ. ΕΟΠΥΥ), η σημερινή καταστατική υποχρέωση διεξαγωγής πανελλαδικού δημοψηφίσματος (στο οποίο μετέχουν όλα τα άμεσα ασφαλισμένα μέλη εν ενεργεία και συνταξιούχοι), αντικαθίστατο με τον όρο πανελλαδική ψηφοφορία, στην οποία μετέχουν μόνο οι εν ενεργεία υπάλληλοι. Με τον τρόπο αυτό, η απαιτούμενη απόλυτη πλειο­ψηφία των ψηφιζόντων περιοριζόταν σε ένα πολύ μικρό αριθμό θετικών ψήφων.

Τον κίνδυνο της τροποποίησης αυτής αναδείξαμε με κοινή επιστολή μας προς το ΔΣ του Τ.Υ. Με την παρέμβασή μας αυτή, η επιχειρηθείσα τροποποίηση αποσύρθηκε. Επί πλέον, με την ίδια επιστολή, προτείναμε την αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στο Δ.Σ του Τ.Υ. από 2 σε 4, ώστε να ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα της απομείωσης του ενεργού προσωπικού της ΤτΕ και της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων της.

Συνάδελφοι/σες,

Κοινή μας θέση και θέληση, είναι η ενότητα γύρω απ’ το Ταμείο. Είναι να συνεισφέρουμε στην πληρέστερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Ταμείου μας σε όφελος όλων των ασφαλισμένων με διαφάνεια, ισονομία και ισότητα. Να διερευνήσουμε την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών και ειδικά στους συναδέλφους της περιφέρειας, που αντικειμενικά στερούνται των υπηρεσιών των πολυϊατρείων της Αττικής.

Οι προτεραιότητες μας είναι:

  • Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου,
  • Βελτίωση των υπηρεσιών του Ταμείου, διεύρυνση των παροχών προς τους ασφαλισμένους,
  • Ολοκλήρωση της μηχανογραφικής υποδομής του Ταμείου, ώστε με την χρήση της τεχνολογίας, να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους,
  • Συνεχής αναβάθμιση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας,
  • Αξιοποίηση της άδειας οικοδομής για την δημιουργία πολυϊατρείων στον χώρο του Χολαργού.

Η ώρα ευθύνης για τις κρίσιμες αποφάσεις στο Ταμείο Υγείας είναι ΤΩΡΑ!

ü  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ü  ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Οι Υποψήφιοί μας

Για τη θέση αντιπροσώπου στο ΔΣ του ΤΥ:

Αραβίδη Παναγιώτα, Ευαγγελίδης Ιωάννης, Ευσταθίου Κωνσταντίνος, Κοκκινόπουλος Δημοσθένης, Κουράκου Άννα, Λαούδης Φίλιππος, Μπουλαλά Αγγελική, Μυγδάνης Δημήτριος, Πετρόπουλος ΄Ικαρος, Ραγιάς Νικόλαος

Για την Ελεγκτική Επιτροπή:

Ντόβα Κωνσταντίνα, Παπαϊωάννου Λάμπρος