Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2023-10-18

ΟΜΙΛΙΑ ΤΑΚΗ ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 18-10-2023

Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι,

Όλοι αποκαλούμαστε έτσι μεταξύ μας έστω και εάν πλέον είμαστε απόμαχοι της εργασίας. Δυστυχώς, είμαι υποχρεωμένος να κάνω μία διάκριση ανάμεσα σε συναδέλφους και πρώην συνυπαλλήλους, όρο με τον οποίον εννοώ κάποιους που είχαμε τον ίδιο εργοδότη και τους οποίους δε διακρίνει η συναδελφικότητα στη συμπεριφορά τους απέναντί μας, καθώς δεν τόλμησαν και δεν τολμούν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στη διοίκηση της ΤτΕ.

Το Ταμείο Υγείας αποτελεί θεσμό από το 1928 και, ενώ μπορεί να μην καλύπτει το 100% όλων των δαπανών παροχής υπηρεσιών υγείας (φάρμακα, εξετάσεις, γιατρούς) μας προσφέρει μια σιγουριά και είναι ίσως το καλύτερο στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και σε ένα μέρος της Ευρώπης. Το ταμείο είναι αυτοδιοικούμενο και αποκαλείται Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περίθαλψης Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος (ΑΤΠΣΥΤΕ). Πιστεύω ότι θα έπρεπε το όνομά του να τροποποιηθεί σε Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περίθαλψης Προσωπικού Τράπεζας Ελλάδος μια και περιλαμβάνει και τους συνταξιούχους, οι οποίοι, μαζί με τους εν ενεργεία, ανήκουμε στο προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας, με βάση και το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αμερικάνοι έχουν μια παροιμία που λέει “if it works, dont break it”. Η λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων που σαρώνει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, πάει να βάλει χέρι και σε αυτόν τον πολύτιμό για εμάς θεσμό. Ξέρουμε όλοι όσοι έχουμε παιδιά και εγγόνια, τί γίνεται στην παιδεία. Ξέρουμε όλοι τί έχει επιχειρηθεί στον τομέα των συντάξεων με το κόλπο των funds και των brokers. Σύμφωνα με το πρότυπο του δικτάτορα Πινοσέτ στη Χιλή που έφτιαξε τέσσερα τέτοια συνταξιοδοτικά funds, εκ των οποίων τα δύο φαλίρισαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και αντί για σύνταξη πήραν ……

Η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στην οποία υπηρετεί υψηλού επιπέδου ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά, δυστυχώς, ανεπαρκές και με γερασμένη υλικοτεχνική υποδομή, οδηγεί στον πολλαπλασιασμό των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, την αύξηση των κερδών τους και την αύξηση των κερδών των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών.

Τι προτείνουμε εμείς με τον ενωτικό συνδυασμό των παρατάξεων Εν Δράσει και Αναγεννητικής Πρωτοβουλίας:

1.      Όχι στην ιδιωτική ασφάλιση και μάλιστα με όριο τα 75 χρόνια. Πολλοί από εμάς τα πλησιάζουμε και κάποιοι τα έχουν ήδη ξεπεράσει, λες και θα πρέπει να ισχύσει ο τίτλος της ταινίας «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν».

2.      Όχι στην εκ του πονηρού τροποποίηση των άρθρων 27 και 28 του καταστατικού του Τ.Υ. και μάλιστα μόνο με απλή πλειοψηφία σε ψηφοφορία των άμεσων μελών, δηλαδή των εν ενεργεία συναδέλφων. Μια τέτοια τροποποίηση θα μπορούσε να μας οδηγήσει ακόμα και στον ΕΟΠΥΥ ή στη διάλυση του Τ.Υ. Η τροποποίηση των άρθρων 27 και 28 του καταστατικού θα έπρεπε να περιλαμβάνει την υποχρεωτική συμμετοχή στο δημοψήφισμα όλων των άμεσων μελών του Ταμείου, εν ενεργεία και συνταξιούχων. Επίσης, είναι απαραίτητη η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων που συμμετέχουν στο ΔΣ από 2 σε 4, όπως εξηγούμε στην ανακοίνωση του Ενωτικού Συνδυασμού για το Ταμείο Υγείας

3.      Αξιοποίηση της περιουσίας του ταμείου και όχι πώλησή της όσο-όσο, όπως έγινε με το οικόπεδο στο Παλαιό Φάληρο. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα οικόπεδο που ανήκει στο Ταμείο Υγείας (Τ.Υ.) στην οδό Τσόχα στους Αμπελόκηπους και νοικιάζεται ως σταθμός πάρκινγκ και είναι και αυτό ένα «φιλέτο» στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθεί η πολεοδομική άδεια οικοδομής για το οικόπεδο του ΜΗ.ΚΕ.ΧΑ. και του ΙΕΤΑ στο Χαλάνδρι πριν τη χάσουμε.

4.      Αναπροσαρμογή κάποιων παροχών του Τ.Υ. που έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα εδώ και χρόνια, ύστερα από διαπραγμάτευση με τη διοίκηση, έστω και με μικρή αύξηση των εισφορών μας στο ταμείο, σαφώς μικρότερη και σταθερή και όχι τα ποσά που ζητάει η επί Χίτλερ ιδρυθείσα γερμανική Allianz που απορρόφησε την Ευρωπαϊκή Πίστη.

Και κάτι τελευταίο για τη Διοίκηση, ας μην τολμήσουν να χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για τη μη ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας (αντισυνταγματικές κρατήσεις, κατάργηση Ε.Α.Σ., κλπ) ότι μετά από 95 χρόνια, το 2024, θα είναι η πρώτη φορά που η Τράπεζα της Ελλάδος δε θα δώσει μέρισμα. Για το λόγο αυτό η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκανε βουτιά τις τελευταίες ημέρες στο χρηματιστήριο. Δεν φταίμε εμείς για αυτό αλλά η αλόγιστη πολιτική της κας Christin Lagard, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, προκυμμένου να τιθασεύσει των πληθωρισμό, αύξησε στο 4% τα επιτόκια που πληρώνουν οι Κεντρικές Τράπεζες στα ομόλογα των εμπορικών τραπεζών και του δημοσίου που είναι παρκαρισμένα σε αυτές, που δημιούργησε η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την Ποσοτική Χαλάρωση μετά την παγκόσμια κρίση που ξεκίνησε 2008. Και κάτι τελευταίο, ας αποτελέσει ένα εντευκτήριο η Λέκκα 23 όπου να μπορούν οι συνταξιούχοι συνάδελφοι εκτός από χορό, γυμναστική, χορωδία και θέατρο να επιδίδονται σε παιχνίδια όπως το μπριτζ, το σκάκι, το τάβλι και να γίνονται και σεμινάρια οικονομικής πολιτικής από συναδέλφους γνώστες των θεμάτων.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας

ΤΑΚΗΣ ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ, μέλος της Ομάδας Συντονισμού ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ