Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2021-04-13

Εισήγηση στην τηλεδιάσκεψη Μακεδονίας - Θράκης της 13.4.2021

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Εκ μέρους της Ομάδας Συντονισμού, εκφράζω τη χαρά μας, που έστω και μέσω διαδικτύου, μπορούμε να ξαναϊδωθούμε και να συζητήσουμε μαζί σας. Επειδή επιθυμία μας είναι να ακουστούν οι δικές σας σκέψεις και ερωτήματα για την κατάσταση στο χώρο μας, θα αποφύγω να επαναλάβω θέματα που λιμνάζουν τα τελευταία χρόνια και έχουν κατά κόρο αναφερθεί στις ανακοινώσεις μας. Θα εστιάσω σε αυτά που χαρακτήρισαν τη διετία που έκλεισε στις 31.3.2021 και αντικειμενικά υπονόμευσαν τα δικαιώματα και την αυτονομία μας από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα του τέως ΙΚΑ και σήμερα ΕΦΚΑ και είναι φυσικά η θεσμική ανεξαρτησία της ΤτΕ και του προσωπικού της. Ελπίζω, η σημερινή μας συζήτηση, να συμβάλει στη δημιουργία όρων και προϋποθέσεων, για την αποτελεσματική υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και την αποτελεσματική ενωτική πορεία του Συλλόγου μας.

 

  1. Η απόφαση του Σ.Α. το Νοέμβριο 2019 και οι επιπτώσεις της

Η Τράπεζα με την απόφαση του Σ.Α. το Νοέμβριο του 2019 να μην εφαρμόσει το άρθρο 10 του Καταστατικού της στο ισχύον νομικό πλαίσιο αλλά να εφαρμόσει τις ρητά καταργημένες διατάξεις περί αναλογικής και βασικής σύνταξης, απέτρεψε την αποκατάσταση των συντάξεών μας με την αναπροσαρμογή τους σύμφωνα με το Καταστατικό του πρώην ΤΣΠΤΕ και να σταματήσει τις κρατήσεις των τριών νόμων τουλάχιστον από 1.1.2019, όπως είχε υποχρέωση μετά τη ρητή εξαίρεση μας από τον επανυπολογισμό των συντάξεων του ΕΦΚΑ.

Έτσι η Τράπεζα, θεσπίζοντας, με τη θετική ψήφο και των συνδικαλιστών-μελών του Συμβ.Ασφάλισης, το νέο άρθρο 10Α στον κανονισμό του τέως ΤΣΠΤΕ, διατηρεί μέχρι σήμερα σε παλιούς και νέους συνταξιούχους τις παράνομες κρατήσεις, διαχώρισε τους συνταξιούχους μας σε συνταξιοδοτηθέντες πριν ή μετά την 1.1.2015 και ανέθεσε στον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας, τον καθορισμό των κύριων συντάξεών μας, για πρώτη φορά από την λειτουργία των ταμείων μας, κατά παραβίαση της απαγόρευσης οποιασδήποτε κυβερνητικής παρέμβασης στα θέματα του προσωπικού των Κ.Τ και καταπατώντας κάθε έννοια αυτονομίας!!

Παρεπόμενα αυτής της απόφασης δεν είναι μόνο η ευνοϊκή μεταχείριση μιας ομάδας ολιγάριθμων υψηλοσυνταξιούχων κατά την εφαρμογή του νέου πλαφόν. Είναι γνωστό πως η Τράπεζα, κατά την εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου για το νέο πλαφόν, αντί να καταργήσει τις κρατήσεις των νόμων από το σύνολο της κύριας σύνταξης όλων των συνταξιούχων, τις κατάργησε μόνο από τη διαφορά παλιού και νέου πλαφόν, προκειμένου έτσι να αποσπάσει τη συναίνεση των πολυσυνταξιούχων στελεχών της και συνδικαλιστών!!

Το πιο ακραίο όμως παρεπόμενο αυτής της απόφασης είναι ο παραλογισμός της Τράπεζας η οποία, αφού αγνόησε το Καταστατικό και το ισχύον νομικό πλαίσιο και δεν προχώρησε στην αποκατάσταση των συντάξεών μας ως όφειλε, στο τέλος μας αντιμετώπισε και ως συνταξιούχους του ΕΦΚΑ!! Έτσι, όχι μόνο μας επέστρεψε 11 μήνες αναδρομικά από τους 60 και πλέον μήνες που μας αντιστοιχούν τουλάχιστον από τις 10.6.2015 μέχρι σήμερα, αλλά συνεχίζει να μας κρατά τις καταργημένες κρατήσεις για τις οποίες μας έδωσε τα αναδρομικά!! Όλα αυτά σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ στα εκκαθαριστικά των οποίων από 1.1.2019 δεν αναφέρονται κρατήσεις νόμων, αλλά και με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ του Οκτωβρίου του 2019, σύμφωνα με την οποία ο περιορισμός των αναδρομικών σε 11 μήνες λόγω της αναπροσαρμογής των συντάξεων του ΕΦΚΑ από 1.1.2019, δεν μετατρέπει τους νόμους σε συνταγματικούς!!

 

2.      Οι εξελίξεις που σημειώνονται στην επικουρική μας σύνταξη

Μαζί με τα παραπάνω σχετικά με την κύρια σύνταξη, η Τράπεζα με τις δικαστικές της παρεμβάσεις στις αγωγές που έχουν ασκηθεί, στοχεύει στην κατάργηση των ΣΣΕ 1948 και 1951 για το μέρισμά μας και στον χαρακτηρισμό της μετεργασιακής παροχής του 16% ως οικειοθελούς παροχής της Τράπεζας και όχι ως Καταστατικής της υποχρέωση από τις ΣΣΕ και το νόμο με τον οποίο ανέλαβε τα ταμεία και με τον οποίο οι Καταστατικές διατάξεις των κανονισμών των ταμείων έγιναν και Καταστατικές διατάξεις της ΤτΕ!!

Στην επιλογή της αυτή διευκολύνθηκε από τα προεδρεία του ΣΣΤΕ και του ΣΥΤΕ, τα οποία κατά την ένταξη των μετά την 1.1.1993 ασφαλισμένων στο Πρόγραμμα Μετεργασιακών Παροχών από 1.1.2017, δεν επιβεβαίωσαν ρητά και κατηγορηματικά πως η ένταξη γίνεται σύμφωνα με τους όρους των ΣΣΕ 1948 και 1951 όπως έγινε με την τριμερή συμφωνία το 2013!! Έτσι, οι δικηγόροι της ΤτΕ στις δικαστικές αίθουσες που συζητούνται οι αγωγές, για να υπονομεύσουν και να καταργήσουν τις ΣΣΕ 1948 και 1951, αξιοποιούν αυτή τη νέα συμφωνία και την αποδοχή των προέδρων ΣΣΤΕ και ΣΥΤΕ στη σχετική αναλογιστική μελέτη που έγινε για την ένταξη των νέων από 1.1.2017 στο Πρόγραμμα, προβάλλοντας το επιχείρημα πως αν τα μερίσματα γίνουν 14 από 12 όπως προβλέπουν οι ΣΣΕ 1948 και 1951 για τους πριν την 1.1.1993 ασφαλισμένους, θα διακυβευθεί η βιωσιμότητα του λογαριασμού!!!

Τελικός στόχος φυσικά είναι η κατάργηση των ΣΣΕ 1948 και 1951 και η ανάθεση της διαχείρισης των κεφαλαίων σε ασφαλιστική εταιρεία.

 

3.      Οι εξελίξεις στο μέτωπο των δικαστικών αγωγών

Είναι γνωστό πως στο χώρο έχουν ασκηθεί διάφορες αγωγές, ατομικές και ομαδικές. Οι ομαδικές αγωγές που ασκήθηκαν κυρίως από το γραφείο Κάππου, διαφέρουν από εκείνες που κατέθεσε ο ΣΣΤΕ τον Ιούνιο του 2018 μετά την από 3.10.2017 απόφαση του Ν.Σ. της ΤτΕ. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός πως οι πρώτες εκκινούν από την αυτονομία του συνταξιοδοτικού συστήματος της ΤτΕ και διεκδικούν το σύνολο των μειώσεων (ΕΑΣ, Δώρα, Επίδομα Αδείας, κρατήσεις κ.ά), ενώ εκείνες του ΣΣΤΕ, περιορίζονται στην αντισυνταγματικότητα και μόνο των δύο νόμων 4051 και 4093/2012. Νομιμοποιούν έτσι τις υπόλοιπες μειώσεις και υπονομεύουν την αυτονομία του ασφαλιστικού μας συστήματος, γεγονός που το εκμεταλλεύεται η Τράπεζα με τα υπομνήματά της, κατά τη συζήτηση των αγωγών!!

Αποτέλεσμα είναι να έχουμε αποφάσεις πρωτόδικες αρνητικές ή εν μέρει θετικές, κυρίως στο μέρισμα –επικουρική, όπου αναγνωρίζεται η συμβατική υποχρέωση της Τράπεζας από τις ΣΣΕ 1948 και 51 να χορηγεί δώρα και επίδομα μόνο στο 16% από το 2013. Για τις αποφάσεις αυτές και κυρίως για τη γνωστή απόφαση Ανδρουλάκη , η Τράπεζα προσέφυγε εφετειακά με αποτέλεσμα να βγει αρνητική απόφαση, με την οποία η παροχή χαρακτηρίζεται ως οικειοθελής παροχή της ΤτΕ και όχι ως συμβατική της υποχρέωση αφού, κατά την απόφαση, οι ΣΣΕ έχουν καταργηθεί!! Κατά της απόφασης αυτής έχει ασκηθεί από τον ΣΣΤΕ προσφυγή στον Α.Π., η οποία και συζητείται στις 22.5.2021. Έσπευσαν αν και γνώριζαν πως εκκρεμεί η έκδοση και άλλων παρόμοιων εφετειακών αποφάσεων και είχαν το χρόνο να περιμένουν και συντονισμένα να ενεργήσουν με συνεργασία όλων των δικηγόρων για μια τόσο σοβαρή υπόθεση η οποία σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος θα έχει επιπτώσεις σε όλες τις εκκρεμείς δίκες.

Κλείνοντας το θέμα των δικαστικών αγωγών, υπενθυμίζω πως στις 18 Ιουνίου 2021, έχει προσδιοριστεί η συζήτηση στο ΣτΕ, της αίτησης που έκαναν οι 29 συνταξιούχοι μας αναίρεσης της απόφασης του Υπουργού να εγκρίνει τη θέσπιση του άρθρου 10Α στον Κανονισμό και τον διαχωρισμό των συνταξιούχων μας. Πρώτα απομόνωσαν τους συνταξιούχους από τους εν ενεργεία με τον ν. 2084/1992 (με τον οποίο οι μετά την 31.12.1992 προσληφθέντες καταβάλλουν μικρότερες εισφορές) και σήμερα θέλουν να χωρίσουν και τους συνταξιούχους σε κατηγορίες!!!

 

4.      Μια ακόμα διετία αντιδημοκρατικής και αυταρχικής διαχείρισης

Και αυτή η διετία, ήταν μια ακόμα διετία αντιδημοκρατικής και αυταρχικής διαχείρισης, από πλευράς προεδρείου. Συνεχίστηκε η οξύτητα και ο διαχωρισμός, γεγονός που δυσχεραίνει το διάλογο και τη δημιουργία όρων ενωτικής αποτελεσματικής δράσης. Συνεχίστηκε η άρνηση της πλειοψηφίας, ακόμα και μετά τα εξώδικα των συμβούλων της μειοψηφίας, να δοθούν σε αυτούς τα σχετικά έγγραφα τα οποία έχουν πληρωθεί από τις εισφορές μας τόσο της απόφασης του Εφετείου όσο και των γνωμοδοτήσεων και της προσφυγής που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο η δικηγόρος κ. Πετρόγλου!! Η εμφάνιση της πανδημίας, αποτέλεσε ευκαιρία για την πλειοψηφία να καταργήσει κάθε μορφής συλλογική δραστηριότητα. Μέχρι σήμερα δεν έχει συγκληθεί Τακτική Γενική Συνέλευση, ενώ οι μηνιαίες συνεδριάσεις του Δ.Σ., που θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνονται διαδικτυακά, αντικαταστάθηκαν από μία συνεδρίαση ανά τρεις ή τέσσερες μήνες, στις οποίες ο πρόεδρος διαβάζει επιλεγμένα κομμάτια από δικαστικές αποφάσεις ή γνωμοδοτήσεις και η πλειοψηφία μόνη της εγκρίνει τις μεγάλες αμοιβές των δικηγόρων!! Μάλιστα τώρα που παρετάθη η θητεία του Δ.Σ. μέχρι 30.6.2021, το προεδρείο δεν μας επιτρέπει να ταχυδρομήσουμε ανακοινώσεις για το 2021, εάν δεν γίνουν πρώτα εκλογές!!

 

5.      Η δημιουργία πλειοψηφικού ενωτικού ρεύματος μέσα στους συνταξιούχους, ανάγκη για την ανατροπή των δεδομένων

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Κίνησή μας επιμένει σταθερά στην αναλογική αντιπροσωπευτική συγκρότηση του Δ.Σ. για την από κοινού υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της ΤτΕ και των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων. Όλο αυτό το διάστημα, πάντα επιλέξαμε πρωτοβουλίες που ήθελαν τη συμμετοχή και τη δράση των ίδιων των συνταξιούχων. Είτε αυτό αποτελούσε ένα υπόμνημα ή ένα εξώδικο προς τη Διοίκηση, είτε πολύ περισσότερο την σύγκληση της έκτακτης Γ.Σ. αμέσως μετά την απόφαση του Σ.Α., έτσι ώστε οι ίδιοι οι συνταξιούχοι να έχουν λόγο για τα τεκταινόμενα στο χώρο μας. Δυστυχώς, η γνώση, η μελέτη και η ανάλυση των στοιχείων που κάθε φορά έχουμε μπροστά μας, δεν βρίσκουν σύμφωνους τους συμβούλους της πλειοψηφίας. Για αυτούς αρκούν τα όσα τους υπόσχονται οι παράγοντες της Διοίκησης και ο Γιάννης Στουρνάρας, με αποτέλεσμα να είναι ορατά πλέον τα αδιέξοδα στα οποία μας έχουν οδηγήσει.

Απευθυνόμαστε σε όλους και σας ζητάμε με τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος να συμβάλετε στην ανατροπή αυτής της κατάστασης. Αν δεν ανατραπεί η σύμπλευση Στουρνάρα –συνδικαλιστών, φοβούμαστε πως στο επόμενο διάστημα, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί και οι προτάσεις της εταιρείας για την αναδιοργάνωση της Τράπεζας, θα ανατραπούν σε τέτοιο βαθμό τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, που η χειροτέρευση της θέσης των συνταξιούχων μας θα είναι ραγδαία… Από την επιδείνωση δεν θα μείνει ανέπαφος και ο τομέας της Υγείας, όταν βλέπουμε πως εκποιείται περιουσία των ασφαλισμένων και τα έσοδα δεν διατίθενται για το Τ.Υ. ή τους συνταξιούχους, αλλά ενσωματώνονται στα κέρδη της Τράπεζας!!!