Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2021-06-27

Εκδικάσθηκε η αίτηση ακύρωσης του διαχωρισμού στο ΣτΕ

Ιούνιος 2021

Με τις αγορεύσεις των δικηγόρων στις 14.6.2021 και την κατάθεση των υπομνημάτων στις 22.6.2021, έκλεισε ο κύκλος της εκδίκασης της αίτησης ακύρωσης που υποβλήθηκε στο ΣτΕ από τους «29» συνταξιούχους της ΤτΕ. Αναμένεται πλέον η απόφαση. Με την αίτηση, ζητήθηκε η ακύρωση του διαχωρισμού των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ίδιου ταμείου, γεγονός που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 10 του Κανονισμού Συντάξεων του τέως ΤΣΠ-ΤΕ, όσο και με τις γενικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Πρωτοφανής μεθόδευση….

Ο διαχωρισμός των συνταξιούχων της ΤτΕ καταστατικά, αποτελεί πρωτοφανή μεθόδευση. Το υπάρχον άρθρο 10, προβλέπει την κοινή αντιμετώπιση και των ήδη συνταξιούχων σε κάθε περίπτωση αναπροσαρμογής συντάξεων!! Για να ανατραπεί αυτή η καταστατική υποχρέωση και να επιτευχθεί ο διαχωρισμός, προστέθηκε το νέο άρθρο 10Α (απόφαση Σ.Α. της 22.11.2019), με το οποίο καθιερώνεται νέος τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης για τους συνταξιοδοτούμενους μετά την έκδοση της Υπουργικής απόφασης (16.1.2020) και αναπροσαρμόζονται αναδρομικά οι συντάξεις μόνο όσων είχαν συνταξιοδοτηθεί μετά την 1.1.2015!! Αποκλείονται της αναπροσαρμογής οι πριν την 1.1.2015 συνταξιούχοι, που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων της ΤτΕ!!

Αποκλεισμός από την αναπροσαρμογή « για το καλό μας»….

Οι συνδικαλιστικοί Εφιάλτες, διαδίδουν υπόγεια, πως ο διαχωρισμός των παλαιών συνταξιούχων έγινε για να μη μειωθούν οι συντάξεις στην περίπτωση αναπροσαρμογής τους!! Ομολογημένος όμως λόγος (ανακ.ΠΑΣΚΕ 7/27.1.2020), αλλά και, όπως υποστηρίχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, ήταν το κόστος αναπροσαρμογής των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων: «Η ΤτΕ, μετά από μελέτες, επέλεξε το διαχωρισμό των συνταξιούχων με αντικειμενικό κριτήριο τον χρόνο, επειδή η ίδια εγγυάται την καταβολή των συντάξεων»!! Όχι επειδή υπήρχε νομική υποχρέωση εφαρμογής των καταργημένων διατάξεων Λοβέρδου όπως υποστήριζαν, ούτε για άλλο λόγο. Από τις μελέτες προέκυπταν αυξημένες συντάξεις για την συντριπτική πλειοψηφία των παλαιών συνταξιούχων και αποφασίστηκε ο αποκλεισμός τους με τη μεθόδευση του νέου άρθρου 10Α!! Όταν η ΤτΕ προσπαθούσε να επιτύχει τη μεταφορά του 12% από την επικουρική στο «πρόγραμμα» είχε εφοδιάσει τον Πρόεδρο του ΣΣΤΕ με καταστάσεις και «μοίραζε λεφτά» στους συνταξιούχους ανά την Ελλάδα!! Γιατί σήμερα δεν εμφάνισε αντίστοιχες καταστάσεις μειωμένων συντάξεων;;

Η αλαζονεία της εξουσίας και η προσεχής απόφαση του ΣτΕ…

Γνωρίζουμε τις συμφύσεις της εξουσίας σε όλους τους αρμούς της. Όμως και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχει ιστορικά αποδειχτεί πως υπάρχουν δικαστές που υψώνουν το ανάστημά τους, ειδικά σε περιπτώσεις, που το άδικο δεν είναι απλά καταφανές, αλλά τυχόν δικαστική «νομιμοποίησή» του το μετατρέπει σε τέρας και απειλή καταστρατήγησης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων πέραν της περιορισμένης περιοχής που αυτό επηρεάζει σήμερα…. Η συνδικαλιστική πλειοψηφία του ΣΣΤΕ, με την 52 ανακοίνωσή της, έβγαλε ήδη απορριπτική απόφαση για την αίτηση των «29» συνταξιούχων!! Την άποψη αυτή ασφαλώς συμμερίζονται και οι νομικοί που χειρίστηκαν τις πρόσθετες παρεμβάσεις των ΣΣΤΕ και ΣΥΤΕ, υπέρ της ΤτΕ και της Κυβέρνησης. Όλοι αυτοί, συνδικαλιστές και νομικοί των μνημονίων, αποτελούν μια καλή παρέα που … μπορεί να τα κάνουν όλα!! Χθες, να συμμετέχουν στην επιτροπή σοφών του Κατρούγκαλου και να εισηγούνται την κατάργηση κάθε είδους διαχωρισμού των συνταξιούχων και των διατάξεων 1-4 του ν.3863/2010 και σήμερα να παρίστανται στο ΣτΕ εκπροσωπώντας τον ΣΣΤΕ(!!) και να υπερασπίζονται τα ακριβώς αντίθετα!! Το δικαίωμα της ΤτΕ να διαχωρίζει τους συνταξιούχους της με βάση αυτές τις καταργημένες διατάξεις!! Κάποτε όμως και η χωρίς όρια αλαζονεία σπάει και τα μούτρα της….

ΗΘΙΚΟ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ Η ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ «29»

Η ιστορία διδάσκει πως ο διαχωρισμός των μισθωτών και συνταξιούχων, αποτελεί πάντα επιλογή και επιδίωξη της εξουσίας (εργοδοτών και κυβερνήσεων), με κεντρικό στόχο την σταδιακή αποδυνάμωση της συλλογικής τους ενότητας και δύναμης. Στην προκειμένη περίπτωση, εύκολα συνειδητοποιείται, ποιόν εξυπηρετεί ο διαχωρισμός και η σαλαμοποίηση του χώρου μας, σε συνθήκες συρρίκνωσης των εργασιών και της λειτουργίας της ΤτΕ!! Η αίτηση δεν στρέφεται κατά κάποιων συνταξιούχων που πιθανόν να ευνοούνται σήμερα, αλλά επιδιώκει την ενότητα του κοινωνικού μας χώρου, που αποτελεί τη μόνη ασπίδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων ΟΛΩΝ ΜΑΣ, νέων, παλαιών και μελλοντικών συνταξιούχων. Η άσκηση λοιπόν της αίτησης ακύρωσης, αποτελούσε ελάχιστο ηθικό, συνδικαλιστικό και πολιτικό χρέος, ως συνταξιούχων ενός χώρου, με τη βαριά κληρονομιά και ιστορία του δικού μας. Όταν μάλιστα «η άλωση του κάστρου» επιχειρείται με την πεπατημένη του Εφιάλτη και των Νενέκων, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι «29» που θα δίνουν άνιση μάχη, έχοντας επίγνωση πως ο πόλεμος συνεχίζεται και μετά τις «Θερμοπύλες»…. Από την άποψη αυτή, μας λυπούν απόψεις που, ενώ καταγγέλλουν τους συνδικαλιστικούς Εφιάλτες, μένουν στη μέση του δρόμου, υπονομεύοντας αντικειμενικά τον ενωμένο αγώνα που πρέπει να δοθεί για την ανατροπή των συσχετισμών στο ΣΣΤΕ, ώστε οι σφραγίδες του ΣΣΤΕ να επανέλθουν στα χέρια των συνταξιούχων και να μην παραμείνουν σε αυτά του Γιάννη Στουρνάρα και της Τράπεζας.….

Κώστας Ευσταθίου, μέλος ΟΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ και μέλος ΔΣ ΣΣΤΕ