Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2021-11-10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 1: Η πρότασή μας για την συγκρότηση του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ

Αθήνα 10 Νοεμβρίου 2021

Συνάδελφοι,

Συνεδρίασε σήμερα το Δ.Σ. του ΣΣΤΕ με θέμα την συγκρότησή του σε σώμα. Οι τρείς σύμβουλοι της Κίνησής μας, παρά τη σαφή άνοδο των ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις πρόσφατες εκλογές, με την κατάκτηση μιας επί πλέον έδρας και την υποχώρηση των δυνάμεων του προηγούμενου Προεδρείου, θεωρήσαμε πως εκείνο που εκφράστηκε συνολικά μέσα από την εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα, ήταν η κόπωση των συναδέλφων μας από την πόλωση και τη διχαστική πολιτική.

Με αίσθημα ευθύνης μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως συνταξιούχοι της Κεντρικής Τράπεζας, προτείναμε την ενότητα και τη δημοκρατική λειτουργία του νέου Δ.Σ. του ΣΣΤΕ, με την αντιπροσωπευτική-αναλογική συμμετοχή ΟΛΩΝ στο Προεδρείο, χωρίς αποκλεισμούς, και τον καθορισμό κοινού πλαισίου κανόνων και αρχών στη λειτουργία του, όπως:

  1. Αντιπροσωπευτική συμμετοχή ΟΛΩΝ των κινήσεων στις συναντήσεις με τη Διοίκηση ή τα αρμόδια στελέχη της ΤτΕ, αλλά και σε τυχόν συναντήσεις με Υπουργούς της κυβέρνησης ή εκπροσώπους κομμάτων.
  2. Τα θέματα που συζητούνται σε όργανα της ΤτΕ στα οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΣΣΤΕ, να συζητούνται από πριν στο Δ.Σ. και να λαμβάνονται δεσμευτικές αποφάσεις για την τοποθέτηση των εκπροσώπων μας στα όργανα αυτά.
  3. Συνοπτική αποτύπωση και των θέσεων της μειοψηφίας στις ανακοινώσεις του ΣΣΤΕ, ώστε να αποφεύγεται πληθώρα ανακοινώσεων και οι συνάδελφοι να έχουν συνολική ενημέρωση.

 Ο αδιέξοδος δρόμος της πόλωσης και του διχασμού

 

Συνάδελφοι,

Η πρότασή μας, ουδόλως προβλημάτισε τις δυνάμεις του προηγούμενου προεδρείου, οι οποίες (ΔΗ.ΣΥ/ΔΕΚΣ) τάχτηκαν από κοινού υπέρ του αποκλεισμού των συμβούλων της Κίνησής μας, με διάφορες προφάσεις και φτηνές δικαιολογίες. Εξέφρασαν όμως την επιθυμία συμμετοχής των συμβούλων της Αναγεννητικής Πρωτοβουλίας και της ΕΣΑΚ-Σ στο Προεδρείο εφόσον το επιθυμούσαν!! Έψαχναν παρέα για τον δυστυχή εκπρόσωπο της ΔΕΚΣ, που αποδέχτηκε να συνεχίσει στο ρόλο της ουράς …

 

Λαμβάνοντας όμως την αρνητική απάντηση των συμβούλων αυτών, συγκρότησαν εκ νέου το παλιό προεδρείο (Πρόεδρος Γ. Γοζαδίνος, Γραμματέας Ν. Αντωνόπουλος), με μόνη διαφορά την απουσία του Σ. Χαϊδούτη, που εκπαραθυρώθηκε χάριν του Δ. Δεληπέτρου, ο οποίος υπερψήφισε, αν και, από το 2015, ήταν πάντα υπέρ του αναλογικού αντιπροσωπευτικού προεδρείου… 

 

Θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε για τις ανάγκες των συνταξιούχων

Συνάδελφοι,

Η αποδοχή της πρότασής μας και η συγκρότηση του Προεδρείου αντιπροσωπευτικά-αναλογικά με προσυμφωνημένους άξονες ενωτικής-δημοκρατικής λειτουργίας, θα απέτρεπε να επαναληφθούν πολωτικές και διχαστικές καταστάσεις του παρελθόντος, στις οποίες οδηγούμαστε εκ νέου, αφού η πόλωση και ο διχασμός είναι αναγκαία στοιχεία για ένα σχήμα αποξενωμένο από τις ανάγκες των συνταξιούχων της ΤτΕ, υποταγμένο στις επιλογές του Γ. Στουρνάρα.

Η κίνησή μας σε κάθε περίπτωση, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις ανάγκες των συνταξιούχων, επιδιώκοντας το Δ.Σ., με τις αποφάσεις του, να επικεντρώνει την προσοχή του στα προβλήματά μας. ‘Οπως θα τονίσουμε και στην επόμενη συνεδρίαση για το προγραμματισμό δράσης θα πρέπει να επιδιώξουμε:

  1. Τη χορήγηση, μέσα στο Δεκέμβρη, σε όλους τους συνταξιούχους, των συντάξιμων αποδοχών ενός μήνα, ώστε να αντιμετωπίσουν εν μέσω πανδημίας και ακρίβειας, την υπερβολική φορολόγηση των αναδρομικών, που θα πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος Ιανουαρίου του 2022!!
  2. Την υπεράσπιση των ΣΣΕ 1948 και 1951 και τη συνολική υποχρέωση της ΤτΕ για την καταβολή Μερίσματος, δώρων και επιδομάτων στο 36%(20%+16%), όπως έχει συμφωνηθεί μέσω των ΣΣΕ και αδιαλείπτως τηρείτο από το 1966 τουλάχιστον. Σε κάθε περίπτωση, απορρίπτουμε τυχόν προτάσεις για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής μας σύνταξης.
  3. Την κατάργηση των μνημονιακών κρατήσεων για όλους τους συνταξιούχους από το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών, με άμεσο βήμα την κατάργηση των δύο κρατήσεων για τις οποίες λάβαμε αναδρομικά 11 μηνών.
  4. Την κατάργηση της ΕΑΣ, με πρώτο και άμεσο βήμα την κατάργησή της από το τμήμα 20% του Μερίσματος.
  5. Την ισότιμη και ισόνομη μεταχείριση όλων των συνταξιούχων, νέων και παλιών, σύμφωνα με τα καταστατικά των πρώην ταμείων και τις γενικές διατάξεις νόμων.
  6. Τη διεκδίκηση των αναδρομικών, σε συνάρτηση με κούρεμα των δανείων για όσους έχουν πάρει δάνεια.
  7. Την αξιοποίηση της τεχνολογίας, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους συναδέλφους που θέλουν, αλλά αδυνατούν να το πράξουν με φυσική παρουσία
  8. Την εναρμόνιση του Καταστατικού με την επέκταση άρθρων του νόμου 1264 και στους συνταξιούχους, αλλά και για την τροποποίησή του, σε αλλαγές που κρίνονται αναγκαίες.

 Συνάδελφοι,

Θεωρούμε πως οι σκέψεις μας και η πρόταση που καταθέσαμε, αποτελούσαν θετική βάση για μια ενωτική και αποτελεσματική πορεία του ΣΣΤΕ την ερχόμενη διετία.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ