Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2021-04-29

Μια ειλικρινής απάντηση αποκατάστασης των γεγονότων. Του Κώστα Ευσταθίου

Μόλις είδα την ανάρτηση του καλού συναδέλφου Δημήτρη, και θα ήθελα να σημειώσω πως αν για τη μη κατάργηση των αντισυνταγματικών κρατήσεων για τις οποίες εμείς λάβαμε αναδρομικά 11 μήνες φταίει ο ν. Κατρούγκαλου, όπως εσφαλμένα σημειώνεται, τότε άθελά μας δικαιολογούμε τον παραλογισμό της συνέχισης των κρατήσεων στην ΤτΕ!!! Η κυβέρνηση Σύριζα δεν κατήργησε με ένα νόμο τα μνημόνια όπως είχε υποσχεθεί και υποχρεώθηκε σε συμβιβασμό στην Πράγα το 2015, που από πολλούς έγινε αποδεκτός (όχι από εμένα), αλλά εν συνεχεία της δόθηκε πλειοψηφία εκ νέου στις εκλογές, για να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα!!!
Κατ επιταγή λοιπόν των συμφωνηθέντων στην Πράγα και ψηφισθέντων στη Βουλή τον Ιούλιο του 2015, ήρθε ο νόμος Κατρούγκαλου. Τόσο τον Ιούλιο του 2015 κατά την ψήφιση των συμφωνηθέντων στην Πράγα, όσο και κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου το Μάιο του 2016, με βοήθεια του συναδέλφου Μ. Μπαλαούρα αλλά και προσωπική μου συμβολή, η ΤτΕ ως Κ.Τ. του Ευρωσυστήματος έχουσα η ίδια υποχρέωση στην πληρωμή των συντάξεων στους συνταξιούχους της, εξαιρέθηκε ρητά από τους φορείς του άρθρου 53 που συναποτέλεσαν τον ΕΦΚΑ και εν συνεχεία με ειδικό ΦΕΚ εξαιρέθηκε από τον επανυπολογισμό που αφορούσε τις συντάξεις των φορέων ασφάλισης που συναποτέλεσαν τον ΕΦΚΑ!!
 
Οι αποδιδόμενες νέες συντάξεις στον ΕΦΚΑ από 1.1.2019 δεν έχουν πλέον κρατήσεις, όχι γιατί οι νόμοι 4051 και 4093 έγιναν συνταγματικοί από τον Κατρούγκαλο, αλλά γιατί κατά το ΣτΕ: « εφ όσον οι συντάξεις αναπροσαρμόστηκαν και καταργήθηκαν οι κάθε είδους προηγούμενοι διαχωρισμοί στην απόδοση ίδιων συντάξεων για ίδια χρόνια και βαθμό, τότε κατά το ΣτΕ τα αναδρομικά της περιόδου 12.5.2016 έως 31.12.2018 σωστά ενσωματώθηκαν στην διαδικασία αναπροσαρμογής.»!! Όμως όπως διευκρινίζει το ΣτΕ αυτό δεν αλλάζει την αντισυνταγματικότητα των νόμων και όπου δεν έγινε αναπροσαρμογή συντάξεων (όπως στο χώρο μας), οι νόμοι όχι μόνο παραμένουν αντισυνταγματικοί , αλλά και η υποχρέωση για αναδρομικά δεν είναι μόνο για 11 μήνες, αλλά για όλο το διάστημα που αυτοί συνεχίζονται!!
 
Αυτός είναι και ο παραλογισμός της ΤτΕ!!! Και αναπροσαρμογή των συντάξεων δεν έκανε σύμφωνα με το άρθρο 10 του Καταστατικού που τυπικά θα είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα αναδρομικά 12.5.2016 έως 31.12.2018 για να αποκαταστήσει τις κύριες συντάξεις μας σύμφωνα με το Καταστατικό άρθρο 10 και τις ισχύουσες σήμερα γενικές διατάξεις νόμων, και μόνο 11 μήνες αναδρομικά μας έδωσε και τις αντισυνταγματικές κρατήσεις συνεχίζει!!! Αυτό λοιπόν δεν το επέβαλε κανένας νόμος, αλλά η απόφαση του Σ.Α. της 22.11.2019 που αναβίωσε μέσα από το νέο άρθρο 10Α τις καταργημένες διατάξεις Λοβέρδου για Βασική και Αναλογική σύνταξη για να αποκλείσει τους παλιούς συνταξιούχους τους συνταξιοδοτηθέντες πριν την 1.1.2015 και να συνεχίζει σήμερα τις κρατήσεις σε όλους νέους και παλιούς!!!! Γιατί;; Μα γιατί η αναπροσαρμογή και η αποκατάσταση των συντάξεων όπως θα έπρεπε να γίνει ,θα είχε κόστος για την Τράπεζα (Ανακοίνωση ΠΑΣΚΕ !!). Έτσι σήμερα οι μόνοι Έλληνες πολίτες που δεν έχουμε Εθνική σύνταξη 384 ευρώ, είμαστε οι συνταξιούχοι της ΤτΕ οι συνταξιοδοτηθέντες πριν την 1.1.2015 και οι μόνοι συνταξιούχοι στους οποίους συνεχίζονται οι κρατήσεις!!!
 
Τώρα αν για τους συνταξιούχους μας τα 384 ευρώ της Εθνικής σύνταξης είναι ευτελές ποσό όπως ήταν και η 13η σύνταξη που καταργήθηκε αμέσως από τη νέα κυβέρνηση για μένα δεν είναι θέμα χρώματος και κόμματος, όπως δεν ήταν το 1992 που μπήκα μπροστά για να πάρει η τότε Διοίκηση Χριστοδούλου τα Ταμεία, όπως και το 2010 , που εν μέσω του πρώτου μνημονίου κατηγορούμενος από συντρόφους μου είπα ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συνέβαλλαν να πάρει η ΤτΕ τα Ταμεία!!! Το ίδιο κάνω και σήμερα όχι ως ιδεολογικά προσκείμενος στο Σύριζα, αλλά ως συνδικαλιστής που υπερασπίζομαι την Αλήθεια, γιατί μόνο με την αλήθεια και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του χώρου σου, μπορεί να φέρεις αποτελέσματα και η ζωή το απέδειξε και το 2008 και το 2010!!
 
Κατά τα άλλα φίλε μου στην κύρια σύνταξή μας και στην επικουρική εμείς της ΤτΕ καμιά μείωση δεν είχαμε από κάποιο νόμο από την κυβέρνηση του Σύριζα. Τα εκκαθαριστικά μας είναι αψευδής μάρτυρας. Αυτό δεν σημαίνει πως ως συνδικαλιστής πρέπει να είμαι ευχαριστημένος από οποιαδήποτε κυβέρνηση, όπως και ποτέ δεν πρέπει να είμαι δεδομένος από οποιαδήποτε εργοδοσία, πολύ περισσότερο τη σημερινή της ΤτΕ που γεύεται τους καρπούς της ανεξαρτησίας στο μισθό της , στα δώρα, κλπ, και την ίδια ώρα τα στερεί αυτά από το προσωπικό της και δη τους συνταξιούχους της Αυτά με ειλικρινή αγάπη και ευχές για καλή Ανάσταση όλων των συνταξιούχων και ελπίδα πως το αναστάσιμο φως θα φωτίσει στις καρδιές και τα μυαλά μας. Είμαστε συνταξιούχοι της ΤτΕ, έχουμε βαρύ ιστορικό φορτίο, και για αυτό πρέπει και μπορούμε να τα καταφέρουμε.
 
Κώστας Ευσταθίου