2024-07-06

Η προσθήκη του 10Α «πισώπλατη μαχαιριά» των συνταξιούχων!!

Με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με την προσθήκη του άρθρου 10Α , ο πρόεδρος στο δίωρο μονόλογό του στην πρόσφατη Γ.Σ., για να δικαιολογήσει τον διαχωρισμό των συνταξιούχων σε πριν και μετά την 1.1.2015, τη μη αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων των παλιών συνταξιούχων και τη συνέχιση των τριών κρατήσεων μετά την 1.1.2019, όταν αυτές καταργήθηκαν ακόμα και στον ΕΦΚΑ, ισχυρίσθηκε εκ νέου ότι η ΤτΕ ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις διατάξεις περί Βασικής και Αναλογικής του ν.3863/10, γεγονός που, όπως ανέφερε, επικύρωσε και το ΣτΕ στην απόφασή του (!!)

Μάλλον ο πρόεδρος δεν έχει διαβάσει την απόφαση του ΣτΕ και για αυτό ίσως επιμένει σε ό,τι του έχει μεταφερθεί ή έχει ακούσει!! Αλλιώς δεν θα επέμενε σε επιχειρήματα που αυταπόδεικτα δεν ισχύουν!! Αν η ΤτΕ είχε υποχρέωση να εφαρμόσει διατάξεις νόμου που ποτέ δεν ίσχυσαν, αλλά και ρητώς καταργήθηκαν με νεότερο νόμο, δεν θα επινοούσε την προσθήκη στο Καταστατικό του άρθρου 10Α με βάση τις διατάξεις του οποίου χορηγεί Βασική και Αναλογική σύνταξη στους μετά την 1.1.2015 συνταξιοδοτούμενους (!!)

Η δικηγόρος της ΤτΕ ως υπερασπιστική γραμμή εφαρμογής του συστήματος Βασικής και Αναλογικής σύνταξης, δεν επέλεξε την υποχρέωση εφαρμογής καταργημένων διατάξεων, αλλά το δικαίωμα της ΤτΕ με βάση την αυτονομία του ασφαλιστικού της συστήματος και την καταβολή εκ μέρους της των κύριων συντάξεων, να καθορίζει η ίδια το σύστημα απονομής σύνταξης (άρθρο 10Α), ως έχουσα υποχρέωση να εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του «ταμείου της»!! Σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι εξ άλλου το σύστημα Βασικής –Αναλογικής σύνταξης, προσιδιάζει με εκείνο της Εθνικής και Ανταποδοτικής, που αποτελεί το γενικό σύστημα για όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους της χώρας!! Την λογική αυτή υιοθέτησε στην απόφασή του το ΣτΕ!!

Γιατί όμως ο πρόεδρος και η πλειοψηφία επιμένουν ότι δήθεν είχε υποχρέωση η ΤτΕ από το νόμο, για να εφαρμόσει καταργημένες διατάξεις;; Τι θέλουν να αποφύγουν;; Μα το γεγονός πως την επινόηση της προσθήκης στο Καταστατικό του άρθρου 10Α δεν την έκανε η Τράπεζα μόνη της, αλλά είχε μαζί της και την ψήφο του προέδρου του ΣΣΤΕ και των προέδρου - γραμματέα του ΣΥΤΕ, ως εκπροσώπων των μισθωτών και συνταξιούχων στο Συμβούλιο Ασφάλισης.!!! Ενώ για να δείξουν στους δικαστές ότι ταυτίζονται με την Τράπεζα, υπέβαλαν και οι ίδιοι πρόσθετες αγωγές, τις οποίες όμως απέρριψε το ΣτΕ ως αβάσιμες, εξευτελίζοντάς τους(!!)

Η αποτροπή της αναπροσαρμογής των συντάξεων και ο θεσμικός διαχωρισμός των συνταξιούχων, διαρκές έγκλημα κατά των συνταξιούχων μας…

Η ΤτΕ, με τα μέσα που διαθέτει, διαπίστωσε εξ αρχής ότι δεν την συνέφερε η εφαρμογή του νέου συστήματος για τους νέους, μετά τις 12.5.2016, συνταξιούχους, ούτε η εν συνεχεία αναπροσαρμογή των συντάξεων των παλιών συνταξιούχων. Για του λόγου το αληθές, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, έσπευσε να μας ενημερώσει με ανακοίνωσή της, πως δήθεν το κόστος της αναπροσαρμογής θα ανέρχονταν σε δις ευρώ (!!)

Η αναπροσαρμογή των συντάξεων των παλιών συνταξιούχων της ΤτΕ, ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ οδηγούσε σε μεγάλες αυξήσεις των παλιών συντάξεων για δύο βασικούς λόγους:

  1. Οι μισθοί του προσωπικού της, από την ίδρυσή της, είναι σταθερά κατά πολύ μεγαλύτεροι εκείνων του ιδιωτικού τομέα και των άλλων Τραπεζών και αυξάνονται συνεχώς, τουλάχιστον κατά τον πληθωρισμό,… και
  2. Το ασφάλιστρο για την κύρια σύνταξη εξ αρχής, αλλά, ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις του Γ.Σ. της ΤτΕ το 1945, είναι σταθερά σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου του ασφαλίστρου του τ. ΙΚΑ(!!) Αυτό το αποδέχτηκε και το ΣτΕ, αφού οι ισχυρισμοί της ΤτΕ και δυστυχώς των ΣΥΤΕ και ΣΣΤΕ, ότι οι παλιοί συνταξιούχοι πλήρωναν μικρότερο ασφάλιστρο από εκείνο του τ. ΙΚΑ δεν έγιναν δεκτοί (!!) Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ενάγοντες στο ΣτΕ ήταν ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΑ!!

Επειδή γνωρίζουν πως ο υπολογισμός των κύριων συντάξεων με το νέο τρόπο υπολογισμού (Εθνική- Ανταποδοτική) θα ήταν σε όφελος των νέων συνταξιούχων και η εν συνεχεία αναπροσαρμογή των παλιών συντάξεων υπέρ των παλιών συνταξιούχων, προσπαθούν με κάθε τρόπο να δικαιολογήσουν την ενοχή τους για τη μεγάλη ληστεία που υπέστησαν οι συνταξιούχοι της ΤτΕ. Από αυτό το διαρκές έγκλημα κατά των συνταξιούχων (νέων και παλιών) προσπαθούν να ξεφύγουν, για αυτό και επανέρχονται διαρκώς σε αυτό!!

Θα πρέπει να αναρτηθούν στο ιστολόγιο του ΣΣΤΕ όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την απόφαση του ΣτΕ, ώστε να διαπιστώσουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, το μέγεθος της μακροχρόνιας παραπλάνησης και κοροϊδίας που υφίστανται από μια πλειοψηφία, ταυτισμένη πλήρως με τα συμφέροντα της ΤτΕ, της μοναδικής σε όλο το Ευρωσύστημα, που μείωσε τις συντάξεις του προσωπικού της και κατάργησε τα δώρα και το επίδομα αδείας, αυτά που τα golden boys που έλαβαν τις παραπάνω αποφάσεις, συνεχίζουν αδιαλείπτως να λαμβάνουν!!

Ευσταθίου Κώστας

Μέλος του Δ.Σ του ΣΣΤΕ και της Ο.Σ. των Εν Δράσει.