Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2014-02-27

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα 27/2/2014

Συνάδελφοι Συνταξιούχοι,

Πραγματοποιήθηκε χθες 26/2/2014 με μεγάλη επιτυχία, η μηνιαία συνάντηση της Κίνησής μας στα γραφεία του Συλλόγου στη Λέκκα 23/25. Η μαζικότητα και το περιεχόμενο των ομιλιών και των παρεμβάσεων των συναδέλφων μας, επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά τη γενικότερη διάθεση που υπάρχει, γεγονός που  εκφράσθηκε και στις συγκεντρώσεις στα Παραρτήματα που πρόσφατα επισκέφτηκαν κλιμάκια της Κίνησής μας.

Ιδιαίτερη στιγμή ικανοποίησης και συγκίνησης για όλους τους συναδέλφους αποτέλεσε η παρουσία του συναδέλφου Μάκη Μπαλαούρα στη συγκέντρωσή μας. Ο συνάδελφος παρά τα σοβαρά προσωπικά του προβλήματα όχι μόνο παρευρέθηκε στη συγκέντρωσή μας, αλλά με το μεστό χαιρετισμό του ζήτησε την ενίσχυση της παρουσίας και της δράσης της Κίνησής μας και την επόμενη μέρα, ανεξάρτητα των όποιων πολιτικών εξελίξεων και κυβερνητικών σχημάτων.

Μετά από μια αναλυτική παρουσίαση των εξελίξεων σε πολιτικό, κοινωνικό και συνδικαλιστικό επίπεδο και ειδική αναφορά των δράσεων της Κίνησής μας στα πλαίσια της πολιτιστικής επιτροπής του ΣΣΤΕ από τους συναδέλφους Παπαμάργαρη και Δεληπέτρο αντίστοιχα, ακολούθησε παρουσίαση από τον συνάδελφο Ευσταθίου της ειδικής έκδοσης που πραγματοποίησε η Ομάδα Συντονισμού της Κίνησής μας, σχετικά με το  Πρόγραμμα Μετεργασιακών Παροχών. Η συζήτηση που ακολούθησε, οι παρεμβάσεις που έγιναν και το πλήθος των ερωτήσεων, ανέδειξε το ζωηρό ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, αλλά και το ποιοτικό στοιχείο που εκφράζεται μέσα από τους ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ Συνταξιούχους. Η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση θα επαναληφτεί, αλλά πιστεύουμε πως αυτή θα απλωθεί και στα Παραρτήματα με τη συμβολή των συναδέλφων που θα τους αποστείλουμε το ειδικό υλικό που εκδώσαμε. Τέλος, με παρέμβαση του συναδέλφου Γιώργου Κουλούρη,  άρχισε  η συγκέντρωση υπογραφών σε υπόμνημα προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΣΤΕ, με το οποίο ζητείται να συζητηθεί στη πρώτη Τακτική Συνέλευση ή αν αυτό δεν γίνεται χρονικά σε έκτακτη, η δέσμευση του εκπροσώπου του Συλλόγου στη διαχειριστική επιτροπή του προγράμματος μετεργασιακών παροχών σχετικά με την ανάθεσή του σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση να απαιτείται απόφαση ειδικής συνέλευσης των συναδέλφων μας με πανελλαδική ψηφοφορία.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Ιπποκράτης, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κωνστανταράκη Εύα, Μαγκλάρας Κώστας, Μελισσείδου Ελένη, Μοσχονησίου Βάσω, Μπουλαλά Αγγελική, Νέστωρας Γιώργος, Παπαμάργαρης Χάρης, Πατσιλίβα Μαργαρίτα, Χατούπη Μαρία.

Ενημέρωση: Αντισυνταγματική η αναδρομική μείωση των συντάξεων

Ιδιαίτερης αξίας είναι η εισήγηση του γενικού Επιτρόπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, σχετικά με τη μείωση των συντάξεων.
 

Ο γενικός Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Διονύσιος Λασκαράτος, επισήμανε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου πως:  η αναδρομική μείωση των συντάξεων είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Συγκεκριμένα, οι μειώσεις των συντάξεων των ειδικών μισθολογίων είναι αντίθετες στις εξής τρεις συνταγματικές αρχές:

. Στην αρχή της ισότητας ως προς την κατανομή των δημόσιων βαρών, ανάλογα με τις δυνάμεις του κάθε φορολογούμενου πολίτη, αφού οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων έχουν πληγεί δυσανάλογα με άλλες ομάδες πολιτών που φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν.
. Στην αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αφού με τις μειώσεις των συντάξεων πλήττεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων.
. Στην αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν αιτιολογείται, αλλά ούτε τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία, η αναγκαιότητα των μειώσεων των συντάξεων, που θα συμβάλλει στην επίτευξη του σκοπού της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. 
 

Ακόμη στην εισήγησή του ο γενικός Επίτροπος ανέφερε ότι οι περικοπές των συντάξεων παραβιάζουν επιπρόσθετα και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθώς δεν προκύπτει πως η αναδρομική μείωση των συντάξεων υπαγορεύτηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος.  Όλα τα παραπάνω ισχύουν και με το παραπάνω για τους συνταξιούχους της ΤτΕ, καθώς η Τράπεζα καταβάλει τις συντάξεις χωρίς επιβάρυνση της Γενικής Κυβέρνησης και του Προϋπολογισμού.