Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2018-03-06

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 27: ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΤτΕ

Αθήνα,  7 Μαρτίου  2018
 
ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ   ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΤτΕ
ΤΟ “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ” ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ «ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗΣ  ΠΑΡΟΧΗ»!!
(Απόφαση Ειρηνοδικείου 202/12.2.2018)
 
Συνάδελφοι,

Με την απόφαση 202 που εξέδωσε στις 12.2.2018 το Ειρηνοδικείο Αθηνών, το τμήμα του Μερίσματος-Επικουρικής (20%),που διαχωρίστηκε από το ενιαίο Μέρισμα του 36%,εξακολουθεί να  αποτελεί Καταστατική υποχρέωση της ΤτΕ, σε αντίθεση με αυτό του 16% που αποτέλεσε τη βάση του “Προγράμματος Πρόσθετων Μετεργασιακών Παροχών”, το οποίο εντελώς αναιτιολόγητα θεωρήθηκε «οικειοθελής παροχή»!! Η απόφαση αφορούσε αγωγή που υπέβαλαν στα Πολιτικά Δικαστήρια επτά συνταξιούχοι, και ζητούσαν να τους καταβληθούν τα Δώρα και το Επίδομα Αδείας στο Μέρισμα, που παρανόμως καταργήθηκαν από 1.1.2013 με τον νόμο 4093/2012, «μολονότι μετά την απόφαση του ΣτΕ 2287/2015, ο εν λόγω νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός».
Η παραπάνω απόφαση του Ειρηνοδικείου, αποδέχθηκε πως: α. μετά την 1.1.2011, που η ΤτΕ ανέλαβε την ασφάλιση του προσωπικού της, οι Καταστατικές διατάξεις του πρώην Μετοχικού Ταμείου, έχουν καταστεί «καταστατικές διατάξεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ως φορέα ασφάλισης του προσωπικού της»!! και β. από τις 10.6.2015 που εξεδόθη η απόφαση του ΣτΕ, επιδικάζονται με τόκους υπερημερίας τα Δώρα και το Επίδομα Αδείας μόνο στο Μέρισμα-Επικουρική, που αποτελεί ως συνέχεια της παροχής του π. Μετοχικού, Καταστατική υποχρέωση τη ΤτΕ!! Με την απόφαση του Ειρηνοδικείου, τίθενται εκ ποδών οι διάφορες κινδυνολογίες αλλά και οι ισχυρισμοί της πλειοψηφίας του ΣΣΤΕ για την αναγκαιότητα της μεταφοράς ποσοστού 12% του Μερίσματος-Επικουρικής στο “Πρόγραμμα”!! Φυσικά, η ΤτΕ που έχει συνυπογράψει με τον ΣΥΤΕ και τον ΣΣΤΕ ότι, και μετά τη δημιουργία του “Προγράμματος”, η υποχρέωση της ΤτΕ παραμένει ακέραια στο 36%, δεν απαλλάσσεται από την αντίστοιχη υποχρέωσή της και στο “Πρόγραμμα”!! Όμως είναι πλέον κατανοητό, πως όχι μόνο δεν πρέπει να μεταφέρουμε ποσοστά από δικαιώματα που είναι Καταστατικά κατοχυρωμένα (Μέρισμα - Επικουρική), αλλά αντιθέτως, πρέπει σε αυτά να εντάξουμε και όσα χαρακτηρίζονται «οικειοθελής παροχή», όπως το “Πρόγραμμα”!! Η παραπάνω απόφαση του Ειρηνοδικείου, ως προς τα Δώρα και το Επίδομα Αδείας στο Μέρισμα-Επικουρική (τα θέματα κύριας σύνταξης εκδικάζονται στα Διοικητικά Δικαστήρια), ταυτίζεται με τη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου της ΤτΕ, και αποδεικνύει το πόσο στημένη είναι η βιομηχανία αγωγών της πλειοψηφίας!! Όταν είναι γνωστό πως για να τελεσιδικήσει μία αγωγή στα Πολιτικά και Διοικητικά Δικαστήρια για το Μέρισμα και την Κύρια Σύνταξη αντίστοιχα, θα απαιτηθούν οκτώ με δέκα χρόνια, η επιλογή των αγωγών μόνο για τη Γνωμοδότηση του Ν.Σ. και η υπονόμευση του διαλόγου για την εφαρμογή της, αποτελεί πράξη  ακραίας κομματικής υστερίας!! Φυσικά η απόφαση είναι εφέσιμη, όμως σηματοδοτεί  τους νομικούς ορίζοντες που βρίσκονται μπροστά μας.
 
ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΑΠΟ  36%
Συνάδελφοι,
Η παραπάνω απόφαση του Ειρηνοδικείου, θα πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι προς όλους τους παράγοντες και φορείς της Τράπεζας, ώστε από κοινού και με συνεργασία ΟΛΩΝ, να αποκατασταθούν, σύμφωνα με το πνεύμα της παραπάνω απόφασης, της απόφασης του Νομικού Συμβουλίου της ΤτΕ και του Νόμου 4387/2016, οι  συνταξιοδοτικές παροχές  του προσωπικού, με τρόπο ασφαλή και Καταστατικά κατοχυρωμένο.
Ας αντιληφτούμε ΟΛΟΙ, πως η εξακολούθηση μιας κατάστασης διαχωρισμού και αντιπαράθεσης, στα όρια της αντικυβερνητικής υστερίας, δεν συμφέρει κανέναν.  Ούτε φυσικά μπορεί κανείς να περιμένει για την επίλυση των προβλημάτων του «τη λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης», όπως μας καλούν οι συντάκτες της Νο 14/16.2.2018 ανακοίνωσης του Προεδρείου του ΣΣΤΕ!! Δεν μας επιτρέπεται να έχουμε αυταπάτες, και να υποβάλλουμε “μαϊμού”αγωγές για την απόφαση του Ν.Σ. της ΤτΕ, εξυπηρετώντας ουσιαστικά την στρατηγική και τη θέση του Προεδρείου του ΣΣΤΕ, πως μετά τις επόμενες εκλογές, που θα κριθούν οι συγκεκριμένες αγωγές (ανακ. ΣΣΤΕ 14/16.2.2018), θα έρθουν καλύτερες μέρες για τους συνταξιούχους μας!!
 
ΠΡΕΠΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ “ΧΘΕΣ”…
Συνάδελφοι,
Είναι αδιανόητο όταν, μέχρι τέλους του 2018, θα έχουν καταργηθεί οι περικοπές των νόμων 4024, 4051 και 4093, για όλους τους  υπολοίπους συνταξιούχους, αυτές να παραμένουν ακόμη μόνο στην ΤτΕ, διότι αυτό συμφέρει την κομματική στρατηγική της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ!!Η εφαρμογή της απόφασης του Ν.Σ. της ΤτΕ, για την κατάργηση των περικοπών των νόμων 4051/2012 και 4093/2012, μετά και την απόφαση του Ειρηνοδικείου, πρέπει να είναι άμεση, διότι όσο καθυστερεί είναι μεγαλύτερη η επιβάρυνση της ΤτΕ από τόκους υπερημερίας!! Η Διοίκηση, θα πρέπει να σκεφτεί, ειδικά μετά και την παραπάνω απόφαση, ότι πρέπει να κλείσουν άμεσα οι «Καταστατικές παραβιάσεις»,που πραγματοποιήθηκαν από άστοχους χειρισμούς.… Επειδή το “Πρόγραμμα”, δεν εκπλήρωσε το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή την επιστροφή, μέσω αυτού, των μνημονιακών κρατήσεων, είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη πλέον η Καταστατική κατοχύρωση του ενιαίου Μερίσματος (Επικουρική+“Πρόγραμμα”) από 36%, όπως έχει συμφωνηθεί από το 1948 και αδιαλείπτως καταβάλλεται στο ύψος του 36% από το 1966!!  Η σύσταση ειδικής επιτροπής για την αποκατάσταση των συντάξεών μας (Κύριας και Μερίσματος 36%), σύμφωνα με τις γενικές ασφαλιστικές αρχές του ν.4387/2016 και των Καταστατικών διατάξεων των πρώην Ταμείων μας, είναι πλέον αδιαμφισβήτητη ανάγκη για ΟΛΟΥΣ...

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ