Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2016-03-07

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤτΕ

Συνάδελφοι, 

Σας παραθέτουμε υπόμνημα που μετά τη συγκέντρωση υπογραφών, θα επιδοθεί στη Διοίκηση της ΤτΕ. Το υπόμνημα αυτό απευθύνεται χωρίς διαχωρισμούς, σε κάθε συνάδελφο που συμφωνεί με τα αιτήματα που αναφέρονται σ’ αυτό. Με ευθύνη όλων μας, να απευθυνθούμε στους συναδέλφους, για την ενημέρωσή τους και την υπογραφή του υπομνήματος. 

Οι συνάδελφοι που συμφωνούν και υπογράφουν το υπόμνημα, παρακαλούμε να αποστείλουν e-mail (στο endrasi.ste@gmail.com), με αναγραφή του ονοματεπώνυμου και του αριθμού μητρώου τους.


_________________________________

Προς τη Διοίκηση της ΤτΕ

Αξιότιμε κ. Διοικητά,

Οι υπογράφοντες το παρόν υπόμνημα συνταξιούχοι της ΤτΕ, οι οποίοι προσφέραμε για δεκαετίες με συνέπεια τις υπηρεσίες μας στην Τράπεζα, δεν μπορούμε πλέον να παραμένουμε απαθείς και να παρακολουθούμε τη συνεχή υποβάθμιση και το διαχωρισμό των συνταξιούχων της ΤτΕ από το σύνολο του προσωπικού της.

Παρά τα όσα  πιστεύουν οι συμπολίτες μας, συνδέοντας και σωστά το προσωπικό της ΤτΕ με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την προστασία την οποία αυτή προσφέρει στο πλαίσιο του ΕΣΚΤ, οι συνταξιούχοι της ΤτΕ έχουμε υποστεί μη νόμιμα τις περικοπές όλων των νόμων.  

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πιο πάνω πρόβλημα, η προηγούμενη Διοίκηση δημιούργησε το Πρόγραμμα Μετεργασιακών Παροχών, δια μέσου του οποίου υποσχέθηκε τη σταδιακή αποκατάσταση των συντάξιμων αποδοχών, με την επιστροφή των πάσης φύσεως, μη νομίμων και εκτός του πλαισίου της ΕΚΤ, κρατήσεων, οι οποίες παραμένουν στην ΤτΕ. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί αυτή η υπόσχεση. Επιπλέον, κάποιοι παράγοντες προσπαθούν να αναθέσουν τη διαχείριση του Προγράμματος σε ασφαλιστική εταιρεία και με νεότερες προτάσεις τους επιδιώκουν τη μεταφορά ποσοστού 10% της επικουρικής σε αυτό, σε αντίθεση με το ρόλο, τη λειτουργία και την ιστορία της ΤτΕ.

Παράλληλα έχουν εκδοθεί ή εκδίδονται αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, με τις οποίεςκρίνονται παράνομες και αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις. Τελευταία συζητείται η δημοσιευμένη κυβερνητική πρόταση ασφαλιστικής παρέμβασης, η οποία δεν εμπλέκει, και σωστά, την ΤτΕ. Επίσης, σε καμία από τις Κεντρικές Τράπεζες χωρών στις οποίες επιβλήθηκαν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν έγιναν αποδεκτές κυβερνητικές παρεμβάσεις στις αποδοχές του προσωπικού τους (εν ενεργεία και συνταξιούχων). Οι δημοσιευμένες “Γνώμες” της ΕΚΤ, πιστοποιούν αυτή την πολιτική επιλογή της.

Αξιότιμε κ. Διοικητά,

Επειδή η δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουμε περιέλθει ως συνταξιούχοι της ΤτΕ, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται συνεχώς με νέα δάνεια, παίρνουμε την πρωτοβουλία να απευθυνθούμε απευθείας σε εσάς, προσωπικά, διεκδικώντας  τα  αυτονόητα:

1.        Να εξετασθεί συνολικά η λειτουργία του Συστήματος Ασφάλισης Προσωπικού της ΤτΕ,σύμφωνα με το Καταστατικό της, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται πλέον και οι διατάξεις των Καταστατικών των πρώην Ταμείων, με τους όρους οι οποίοι διαχρονικά έχουν προκύψει με αποφάσεις του Γενικού της Συμβουλίου, Π.Δ., Σ.Σ.Ε. και Συμφωνίες και με τις γενικές διατάξεις νόμων.
  
2.       Να θωρακιστεί πλήρως η λειτουργία του Προγράμματος Πρόσθετων Μετεργασιακών Παροχών με Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ώστε να αρθούν αμετάκλητα τα όποια κενά επιτρέπουν σε οποιονδήποτε διανοείται να παραδώσει εκτός ΤτΕ, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, τις αποδοχές και τα δικαιώματα του προσωπικού της.

3.       Να αποκατασταθούν οι  συντάξιμες αποδοχές με την επιστροφή των πάσης φύσεως άδικων και παράνομων περικοπών (Ν.4024/11, 4051/12, 4093/12, ΑΚΑΓΕ, ποινές ορίων ηλικίας,  δώρων  και επιδομάτων κ.α.)

4.       Να επανασυνδεθούν σταδιακά οι συντάξιμες αποδοχές με αυτές του εν ενεργεία προσωπικού, σύμφωνα με τα χρόνια ασφάλισης και το βαθμό, και να καταργηθούν οι διάφοροι διαχωρισμοί του.

Με τη βεβαιότητα ότι θα εξετάσετε τα αιτήματά μας, ώστε να εφαρμοστεί η ουσία του Καταστατικού της Τράπεζας.

Με τιμή
Οι υπογράφοντες
(ακολουθούν σελίδες με υπογραφές)





Κοινοποίηση:
-          Υποδιοικητή κ. Ι. Μουρμούρα
Υποδιοικητή κ. Θ. Μητράκο