Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2019-04-04

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΠΕΡΓΑΛΙΔΗ

Παρουσίαση του βιβλίου του Ναπολέοντα Περγαλίδη "ΤΟΜ. ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΟΡΕΙΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ".
Με τον συγγραφέα συνομιλούν ο Κώστας Θεολόγου, διδάσκων στο ΕΜΠ και ΕΑΠ, ο βουλευτή Γιάννης Μπαλάφας και η κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά.
Όπως σημειώνει ο συγγραφέας:
«Το βιβλίο τούτο, που γράφτηκε τους τελευταίους μήνες του 1981, δεν έχει τον μεγαλεπήβολο στόχο να καλύψει κανένα κενό. Όλα όσα διαβάζει ο φίλος αναγνώστης δεν είναι παρά μνήμες που έμειναν καταχωνιασμένες περίπου δώδεκα χρόνια και ξάφνου βγήκαν απλά κι έτσι απλά καταγράφτηκαν, ίσως για να θυμίσουν σ’ ορισμένους μια χρονική περίοδο της ζωής τους περισσότερο ή λιγότερο έντονη και ίσως για να πουν σε άλλους πως πέρα από τα στρατόπεδα των νησιών υπήρχαν κι άλλοι τρόποι σωφρονισμού των αντιφρονούντων.
 
Τα Τάγματα Ορεινών Μεταφορών, λοιπόν, τα Τ.Ο.Μ., ακόμα και κατά την περίοδο που υπήρχαν, ήταν ουσιαστικά άγνωστα: ελάχιστοι ήξεραν την ύπαρξή τους. Θεωρητικά, ο σκοπός τους ήταν η μεταφορά με μουλάρια οπλισμού και εφοδίων για τις ανάγκες του στρατού στα δυσπρόσιτα συνοριακά φυλάκια. Τ.Ο.Μ. βρίσκονταν διάσπαρτα σε όλη την παραμεθόρια περιοχή. Το καθήκον των ημιονηγών, δηλαδή των μουλαράδων, ήταν να διατηρούν τα μουλάρια σε καλή φυσική κατάσταση, να τα έχουν καλοζωισμένα, με περιποιημένο λαμπερό τρίχωμα και να τα έχουν εκπαιδεύσει ώστε να δέχονται φορτία. Τα φορτία περιείχαν είτε εξαρτήματα οπλικών συστημάτων είτε προμήθειες που προορίζονταν για τα απομακρυσμένα φυλάκια σε περίοδο ειρήνης».