Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2019-07-12

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα, 11 Ιουλίου 2019

 ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΠΩΛΗΣΗ  ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

Συνάδελφοι,
Αύριο το πρωί συγκαλείται εκτάκτως το ΔΣ του ΣΥΤΕ για να εξετάσει την πρόταση της Διοίκησης της Τράπεζας, για την πώληση οικοπέδου στο Παλαιό Φάληρο, ιδιοκτησίας του πρώην Ταμείου Συντάξεων του Προσωπικού της και καλείται το προσωπικό σε εγρήγορση  (ανακοίνωση ΣΥΤΕ 7/11.7.2019). Αντί λοιπόν στο Γενικό Συμβούλιο της Δευτέρας 15.7.2019, να συζητηθεί η άρση των κρατήσεων στις συντάξεις μας, προτείνεται η πώληση τμήματος της ακίνητης περιουσίας των Ασφαλισμένων!! Δυστυχώς κάποιοι έχουν ξεχάσει πως σε κάθε περίπτωση, το νόμιμο δεν είναι και ηθικό….

Υπενθυμίζουμε ότι η ακίνητη περιουσία των τέως Ταμείων, με το άρθρο 64 του Ν. 3863/2010, μεταβιβάστηκε ατελώς στη ΤτΕ ως καθολικό διάδοχο των Ταμείων, με την σαφή δέσμευση της ανάληψης των υποχρεώσεων έναντι του προσωπικού της από τα άρθρα 38 και 71 του Καταστατικού της, με τα οποία και εναρμονίσθηκε αναλαμβάνοντας έτσι την περιουσία των Ταμείων!! Μάλιστα οι Καταστατικές διατάξεις των καταργηθέντων Ταμείων κατέστησαν και Καταστατικές διατάξεις της Τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες και τις γενικές διατάξεις νόμων, πρέπει να καταβάλλονται οι συντάξεις στο προσωπικό!!

 Έτσι παρατηρούμε: Την ίδια ώρα που η ΤτΕ αφίσταται των δεσμεύσεών της και αρνείται να εφαρμόσει ακόμα και τη Γνωμοδότηση του δικού της Νομικού Συμβουλίου, την ίδια ώρα που εξακολουθεί να εφαρμόζει νόμους που δεν εφάρμοζε μέχρι τον Ιούνιο του  2013 (ν.4024/2011 και 4051/2012) και που από 1.1.2019 μέσω της διαδικασίας επανυπολογισμού δεν αναφέρονται πλέον στις καταβαλλόμενες από το δημόσιο συντάξεις  (ν.4051/2012 και 4093/2012), προχωρεί στην πώληση οικοπέδου «φιλέτου» στο Παλαιό Φάληρο, τη στιγμή που και λόγω «Ελληνικού», στην ευρύτερη περιοχή αυξάνονται οι τιμές ακινήτων και υπάρχει σοβαρή έλλειψη οικοπέδων!!  Δεν μπορούμε λοιπόν να δεχθούμε μια τέτοια αναξιόπιστη συμπεριφορά της Τράπεζας απέναντι στο προσωπικό της.

Σε κάθε περίπτωση το τίμημα από την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας των ασφαλισμένων που περιήλθε στην Τράπεζα, πρέπει να περιέρχεται σε ειδικό λογαριασμό που θα στηρίζει το παρόν και το μέλλον της σύνταξης και της υγείας του προσωπικού της ΤτΕ. Η πώληση αυτή όχι μόνο έπρεπε να γίνει ταυτόχρονα με την αποκατάσταση της νομιμότητας στους συνταξιούχους, αλλά το συγκεκριμένο τίμημα θα μπορούσε π.χ. να επενδυθεί  για τη θεμελίωση και ανέγερση της μονάδας πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Ταμείου Υγείας αφού μάλιστα τον επόμενο χρόνο λήγει η ισχύς της σχετικής πολεοδομικής άδειας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”Συνταξιούχων ΤτΕ