Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2018-02-11

Άρθρο του Κώστα Ευσταθίου

Άρθρο του Κώστα Ευσταθίου
Μέλους της Ο.Σ. των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” και του Δ.Σ. του ΣΣΤΕ
Αθήνα, 11.2.2018
Τελικά που οδηγεί αυτή η  μετάλλαξη του Προεδρείου;;

Το οποιοδήποτε Προεδρείο του ΣΣΤΕ, ευρισκόμενο σε διαπραγματεύσεις με τη Διοίκηση, αν πραγματικά επιθυμούσε λύση, θα φρόντιζε για την εσωτερική ενότητα του Συλλόγου και την ετοιμότητά του, να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα όποια θέματα προκύπτουν. Η πλειοψηφία αντί αυτού, και ενώ ο χρόνος παραγραφής των αποφάσεων του ΣτΕ τις οποίες επικαλείται λήγει στις 31.12.2020!!,  ωθεί εσπευσμένα τους συναδέλφους σε αγωγές μέσω του νομικού της συνεργάτη, με μόνο επίδικο αντικείμενοτις συγκεκριμένες δυο περικοπές (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα δώρα και το επίδομα αδείας),  για την άρση των οποίων, περιμένει την απάντηση της Διοίκησης!! Συγχρόνως έχει μετατρέψει το Σύλλογο σε παραταξιακό – κομματικό έπαθλο των ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ, έχοντας αποκλείσει από κάθε δραστηριότητα τους υπόλοιπους συμβούλους. Οι μηνιαίες συγκεντρώσεις έχουν καταργηθεί, και η ενημέρωση του προεδρείου απευθύνεται επιλεκτικά και μόνο, στα μέλη και τους φίλους των παρατάξεων που συγκροτούν το προεδρείο!!

Γιατί λοιπόν ξαφνικά, μια πλειοψηφία, η οποία ενεργούσε σύμφωνα με τις ιδέες των μνημονιακών ζηλωτών στην ΤτΕ, και καθύβριζε όλους όσους υπερασπίζονταν την ανεξαρτησία του προσωπικού της, μεταλλάσσεταικαι πιέζει τους συναδέλφους για αγωγές;;Γιατί κατευθύνει τις αγωγές μόνο για τους νόμους που καιτο Νομικό Συμβούλιο της ΤτΕ γνωμοδότησε θετικά ;; Θέλει μήπως έστω καθυστερημένα, μετά από πέντε χρόνια, να δείξει πυγμή και επιλέγει αυτή την πολιτική;;
Αν όμως ίσχυε κάτι τέτοιο, γιατί ο ΣΣΤΕ δεν επέλεξε να κάνει πρόσθετη συλλογική αγωγή στις ήδη ασκηθείσες 300 περίπου αγωγές, γεγονός που θα ενίσχυε τη θέση ΟΛΩΝ των συνταξιούχων έναντι όλων των μνημονιακών  περικοπών και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ);;
Γιατί, αφού τελικά αποφάσισε να καλέσει τα μέλη του να κάνουν ξεχωριστές αγωγές, κατευθύνει την άσκησή τους περιορισμένα και μόνο στους δύο νόμους, αγνοώνταςσειρά μνημονιακών περικοπών και κρατήσεων (ΕΑΣ), που μας έχουν επιβληθεί παράνομα;;

Για να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα θα πρέπει να δούμε τι ακριβώς ζητάει ουσιαστικά μέσα από τη διαδικασία το Προεδρείο και τι ακριβώς ζητά να υπογράψουν οι συνταξιούχοι:
1. Τον περιορισμό της αγωγής μόνο κατά των περικοπών των δύο νόμων 4051/2012 και 4093/2012 (μέσα στις οποίες είναι τα δώρα και το επίδομα αδείας), όπως ακριβώς γνωμοδότησε ήδη το Νομικό Συμβούλιο της ΤτΕ!!
 2. Το προεδρείο ομολογεί πως είχε προετοιμασθεί για τις αγωγές πριν συναντηθεί με την Διοίκηση στις 20.12.2018 (ανακ.13/31.12.2018)!! Γιατί λοιπόν εξ αρχής δεν αναφέρθηκε σε Μέρισμα 36% (επικουρική 20% + 16% πρόγραμμα) και δεν το έθεσε, ως προϋπόθεση του εξωδικαστικού συμβιβασμού;; Τι νόημα έχουν τα εκκαθαριστικά επικουρικής (μέρισμα) που ζητάνε και είναι 20%;;!! Ξέχασε μήπως πως τα Δώρα και το Επίδομα Αδείας το 2012 τα παίρναμε επί της επικουρικής (Μέρισμα) 36%;;!!  “Ο σκοπός δεν κρύβεται, ούτε τα λόγια πείθουν…”.  
3. Αντίθετα, ουσιαστικά ζητά από τους συνταξιούχους να υπογράψουν εν λευκώ και εκ των προτέρων, τον όποιο εξωδικαστικό συμβιβασμό, που θα κάνει το Προεδρείο και το δικηγορικό γραφείο με την Τράπεζα, χωρίς να απαιτείται η δική τους γνώση και συμφωνία!! Ναι, τόσο καλά. Οι αγωγές ασκούνται και πληρώνονται από τα μέλη του ΣΣΤΕ, αλλά το τι θα γίνει και που θα επέλθει ο συμβιβασμός, θα το καθορίσει το Προεδρείο του ΣΣΤΕ!!! Αυτός είναι κομματικός, κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός ταυτόχρονα… Με όμηρο τα δικαιώματα των συναδέλφων, των οποίων απαιτούν ουσιαστικά τις υπογραφές σε λευκό χαρτί, διαπραγματεύονται με όλες τις πλευρές (κόμματα, Διοίκηση, Κυβέρνηση), θέτοντας πάνω από όλα το δικό τους κομματικό συμφέρον και την παραμονή τους στην συνδικαλιστική εξουσία!! Αδιαφορούν πλήρως για τις συνέπειες των ενεργειών τους στα δικαιώματα των συνταξιούχων μας… 
Ποιοι τους παροτρύνουν σε τέτοιες κινήσεις;;
Φυσικά κάποιοι τους έκλεισαν το μάτι… Ποιοι όμως;;
Είναι αυτοί που βλέπουν πως με την επαναφορά των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων στις 31.12.2012, δεν θα υπάρχει πλέον χώρος για πραγματοποίηση υποσχέσεων που έχουν δοθεί σε ασφαλιστικές εταιρείες;;  
Είναι οι καθοδηγητές των κομμάτων τους (ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ), που τους λένε: «κρατήστε άμυνα μέχρι τις πολιτικές εκλογές»;;
Όλα σύντομα θα αποδειχθούν, όπως έγινε και με τη δήθεν ¨αγνή τους πρόθεση¨, για μεταφορά του 12% της επικουρικής στο Πρόγραμμα και την ατελή διεύρυνσή του, που μοναδικό στόχο έχουν την αποδυνάμωση των ΣΣΕ 1948 και 1951, οι οποίες μετά την ένταξη του Μετοχικού Ταμείου στην ΤτΕ, έχουν καταστεί Καταστατικές διατάξεις της ΤτΕ!!
Ας το σημειώσουν καλά,  ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ…
Όσοι σχεδίασαν αυτή τη νέα πολιτική, ας κατανοήσουν πως:
1.   Τα μνημόνια και οι περικοπές, επιβλήθηκαν αντισυνταγματικά και παράνομα στο χώρο της ΤτΕ και όσοι εξακολουθούν να συναινούν στην εφαρμογή τους, φέρουν και προσωπικά  ευθύνη… για όσα παράνομα έχουν διαπραχθεί και διαπράττονται στο χώρο της ΤτΕ.
2.      Το σύνολο του προσωπικού (εν ενεργεία και συνταξιούχοι), υπάγεται στην ανεξαρτησία του προσωπικού των Κ.Τ. Η αποδυνάμωση της παραπάνω θέσης της Ε.Κ.Τ., με την μείωση των συντάξεων των συνταξιούχων, δημιουργεί ρήγμα από το οποίο μπορεί να εισχωρήσουν στο εγγύς μέλλον, παράνομες απαιτήσεις και για το υπόλοιπο προσωπικό. Μην ξεχνάμε, πως λόγω της ανεξαρτησίας του προσωπικού των Κ.Τ., οι εν ενεργεία υπάλληλοι της ΤτΕ δεν υπέστησαν  μειώσεις (σε αντίθεση με τους δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς), ενώ και προσφάτως η ΤτΕ, αρνήθηκε να απαντήσει σε επερώτηση 45 βουλευτών,  για θέματα του προσωπικού της!!!
3.      Η Διοίκηση Προβόπουλου, που διαχειρίσθηκε το όλο πρόβλημα μέσα στην κορύφωση των μνημονίων, έχει φυσικά την ευθύνη για τη μη υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της ΤτΕ με ενιαίο τρόπο για το σύνολο του προσωπικού της. Παρ όλα αυτά, με τη θέσπιση του Προγράμματος, αρχικά στόχευε στον περιορισμό και τη  σταδιακή εξαφάνιση των συνεπειών… Στόχος που υπονομεύτηκε και μεταλλάχτηκε, με ανοχή και του προεδρείου του ΣΣΤΕ.
4.      Αντιθέτως, η σημερινή Διοίκηση  και όσοι την κατευθύνουν στις επιλογές της, καθυστερούν αδικαιολόγητα την προσαρμογή των συνταξιοδοτικών μας παροχών, μετά μάλιστα και την απεμπλοκή της ΤτΕ από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, αλλά και την καθαρή θέση του Νομικού της Συμβουλίου!!!
5.      Η αδυναμία να εκδώσουνΠράξεις Συνταξιοδότησης και η χορήγηση ¨έναντι σύνταξης¨ στους συνταξιοδοτούμενους, δύο σχεδόν χρόνια μετά τον ν. 4387,  ουσιαστικά υπονομεύει τις δυνατότητες που μας παρέχονται από την μη συμμετοχή μας σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.  Η ευθύνη για αυτό, βαραίνει όλα τα μέλη της Διοίκησης, που αντικειμενικά ανέχονται τη συνεχή αναβολή της επαναφοράς μας στην Καταστατική Νομιμότητα.
6.      Η πρόσφατη σαφής τοποθέτηση του συναδέλφου Μάκη Μπαλαούρα ως Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής, δεν αφήνει περιθώρια περί δήθεν παρεμβάσεων της Κυβέρνησης, στη διαχείριση των εσωτερικών θεμάτων του προσωπικού της. Η Τράπεζα διαχειρίζεται μόνη τα θέματα του προσωπικού της, από τον Διοικητή μέχρι και τον τελευταίο συνταξιούχο και ακολουθεί μόνο τις Καταστατικές της διατάξεις.
7.      Λογικές περί δήθεν πρόκλησης του δημοσίου αισθήματος, από την ισότιμη, νόμιμη και δίκαιη μεταχείριση των συνταξιούχων της ΤτΕ, δεν έχουν καμιά βάση, ιδίως όταν εκτοξεύονται οίκοθεν, από εκείνους που απολαμβάνουν, και σωστά, την προστασία των Καταστατικών ρυθμίσεων και του Ευρωσυστήματος…
Όσοι λοιπόν, για λόγους κομματικούς και προσωπικούς, θεωρούν πως μέσω των αγωγών  βρήκαν τον τρόπο να καθυστερήσουν και άλλο την προσαρμογή του ασφαλιστικού μας συστήματος στη νομιμότητα, και την άρση των περικοπών όπως  γνωμοδότησε το Νομικό Συμβούλιο της ΤτΕ, στις 3.10.2017,  θα πρέπει να το ξανασκεφτούν…. Η ΤτΕ δεν είναι  προσωπικό τους μαγαζί….

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΤτΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΜΙΑ ΑΣΠΟΝΔΥΛΗ ΜΑΖΑ

ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ….