Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2019-12-14

Επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Kα Christine Lagarde

Συνάδελφοι, για ενημέρωσή σας, παραθέτουμε, μεταφρασμένη στα ελληνικά, την από 7.11.2019 επιστολή πέντε συναδέλφων συνταξιούχων της ΤτΕ προς την κα Christine Lagarde, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η επιστολή αυτή αναγνώστηκε στη μηνιαία συγκέντρωση της 4.12.2019 στη λέσχη του Συλλόγου:

Προς την
Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Kα Christine Lagarde

                                                                                                          Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2019

Αξιότιμη κα Πρόεδρε,

Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων σας, ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.),  θα θέλαμε να σας συγχαρούμε και να ευχηθούμε η θητεία σας να δικαιώσει τις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών και του προσωπικού των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης.  Ελπίζουμε ότι η θητεία σας θα συμβάλλει στη σταθερή και βιώσιμη ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρωζώνης και θα κατοχυρώσει στην πράξη την αρχή της ανεξαρτησίας των  Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών.
Επ’αυτού θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας ορισμένα ζητήματα. ‘Εχουμε την γνώμη ότι η αυτονομία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει τον τελευταίο καιρό παραβιαστεί σοβαρά και ότι οι κανόνες νομισματικής χρηματοδότησης του Δημοσίου από την Τράπεζα καταπατήθηκαν, ειδικότερα κατά τη διάρκεια της επιβολής των τριών προγραμμάτων προσαρμογής* (2010-2018). Αυτές οι παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη συμβουλή και τη γραπτή έγκριση της ΕΚΤ**, και πιστεύουμε ότι ευθύνη έχουν όλοι όσοι διετέλεσαν Υπουργοί Οικονομικών, και κυρίως ο νυν Διοικητής της ΤτΕ (Υπουργός Οικονομικών 2012-2014).
Θα ήταν τιμή μας να συναντήσουμε εσάς ή/και αρμόδια στελέχη της ΕΚΤ να συζητήσουμε περαιτέρω το θέμα και να παρουσιάσουμε στοιχεία που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς μας. Είναι ύψιστης σημασίας να συμβάλουμε όλοι αποφασιστικά ώστε να σταματήσει, το συντομότερο δυνατόν, η απαράδεκτη αυτή κατάσταση και να αποκατασταθεί το κύρος του Ευρωσυστήματος και η αξιοπρέπεια του προσωπικού της  ΤτΕ.
Πιστεύουμε ότι το προσωπικό της ΤτΕ αισθάνεται ανυπεράσπιστο απέναντι στον νύν Διοικητή της και τα έργα του.  Για την επίτευξη των πολιτικών και προσωπικών του φιλοδοξιών, συμπεριφέρεται ως η Τράπεζα να ήταν μέρος του Δημόσιου Τομέα, εντάσσοντας, για παράδειγμα, τους συνταξιούχους της στις δημοσιονομικές περικοπές***, ενώ παράλληλα εξαίρεσε τον εαυτό του από αυτές τις αλλαγές πολιτικής επικαλούμενος “το πλαίσιο του Ευρωσυστήματος και της ανεξαρτησίας των Εθν.Κ.Τ.” . ‘Ηρθε η ώρα να μπεί ένα τέλος σε αυτή την      a la carte εφαρμογή των κανόνων του Ευρωσυστήματος.
Επιπλέον, ο Διοικητής συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της ΤτΕ για να εκδίδει Δελτία Τύπου με πολιτικό περιεχόμενο****, υποστηρικτικά των προσωπικών και οικογενειακών του υποθέσεων.  Ορισμένα από αυτά τα Δελτία Τύπου αφορούν ακόμα και τη διευρεύνηση και τις νομικές διαδικασίες της πιθανής ανάμιξής του στο επονομαζόμενο «σκάνδαλο Novartis».
Αναμένουμε την απάντησή σας,
Ευχόμενοι το καλύτερο για τους ευρωπαίους πολίτες και το προσωπικό του Ευρωσυστήματος,
Οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος,
· Θεοχάρης Παπαμάργαρης, τέως Διευθυντής-Σύμβουλος της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ΤτΕ, πρώην Υπουργός Εργασίας και πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργειου Οικονομικών.
· Παναγιώτης-Σπυρίδων Μομφεράτος-Ιγγλεζέλης, τέως Οικονομικός Εμπειρογνώμονας της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ΤτΕ, πρώην Επιτετραμμένος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον Ο.Ο.Σ.Α., πρώην εκπρόσωπος της ΤτΕ στις διαπραγματεύσεις για την ίδρυση της Τράπεζας για την Ανάπτυξη των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
·   Θεόδωρος Στρίμπερης, τέως Υποδιευθυντής ΤτΕ και πρώην Επίτροπος για τα Διευρωπαϊκά Οδικά Δίκτυα στα Βαλκάνια στην ASECAP (Ευρωπαϊκή Ενωση Διαχειριστών Υποδομών Εθνικών Οδών με Διόδια) της Ε.Ε..
· Κώστας Ευσταθίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Συνταξιούχων της ΤτΕ  και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΤτΕ
· Ιουλία Βαξεβανάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Συνταξιούχων της ΤτΕ
_____________________________________________________________________________________
* Ν.3863/2010, Ν. 4024/2011, Ν.4051/2012  και Ν.4093/2012
** Απάντηση Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας Ε.Κ.Τ. σε επιστολή Δημητρίου Διαμάντη, συνταξιούχου  της ΤτΕ  (Φραγκφούρτη 21.3.2016)
*** Έκθεση Σύγκλισης Ε.Κ.Τ.,  Ιούνιος 2014

**** Δελτία Τύπου ΤτΕ: 24.10.2019, 29.8.2019, 9.12.2018, 4.4.2018, 8.2.2018,  5.2. 2018, 19.11.2016, 25.9.2016, 22 .9.2016.