Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2014-01-20

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΣΤΕ της 15-1-2014...


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 3
Αθήνα 17/1/2014

Συνάδελφοι Συνταξιούχοι,

Μετά από παρέλευση διμήνου απραξίας, το Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε συνεδρίασε τελικά την Τετάρτη 15.1.2014. Μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκαν και αυτά για τα οποία η Κίνησή μας είτε είχε συμβάλει στην υποβολή τους (αίτημα  συναδέλφων για καταβολή Δώρου Χριστουγέννων), είτε είχε αυτοτελώς καταθέσει για συζήτηση και λήψη απόφασης. Συνοπτικά αναφερόμαστε σε ορισμένα βασικά θέματα:

1.    Αίτημα καταβολής Δώρου Χριστουγέννων στο Μέρισμα

Το Προεδρείο χωρίς καμία άλλη ενέργεια, ως κοινός ταχυδρομικός διαμεσολαβητής, διαβίβασε το αίτημα στην Τράπεζα (Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης) και ¨ταχυδρομικά¨ έλαβε αρνητική απάντηση. Το κείμενο της απάντησης κατά παράβαση κάθε συνδικαλιστικής δεοντολογίας δεν διενεμήθη στα μέλη του Δ.Σ., αλλά απλώς διαβάστηκε στα πρακτικά. Αλήθεια με ποιο ηθικό και νομικό έρεισμα η οποιαδήποτε πλειοψηφία θεωρεί ότι μπορεί να περιορίζει τα δικαιώματα των συμβούλων από τη γνώση, χρήση και κατοχή ΟΛΩΝ των εγγράφων που αφορούν στο Δ.Σ.; Τελικά οι συνάδελφοι και εμείς που συμβάλαμε στο αίτημα, δεχθήκαμε κριτική, ότι εμείς φταίμε για αυτή την αρνητική απάντηση. Κατά το Προεδρείο μετά και την αρνητική απάντηση που είχε δοθεί στον συνάδελφο Μπαλασκώνη, ήταν δεδομένη και η νέα αρνητική απάντηση. Αν έκρινε πως δεν έπρεπε να υποβληθεί το αίτημα στην Τράπεζα γιατί το υπέβαλε; Το αίτημα υπεβλήθη στο Δ.Σ του Σ.Σ.Τ.Ε. προκειμένου αυτό, μετά από συζήτηση σε ανοιχτή συνεδρίαση, να αποφασίσει την έγκριση και τη διεκδίκησή του αιτήματος ή την απόρριψή του, όπως είναι και ο θεσμικός του ρόλος ως συνδικαλιστικό όργανο και όχι να κάνει τον απλό κομιστή του αιτήματος.
Αν οι υπογράφοντες θέλαμε να παρακάμψουμε το Προεδρείο, γνωρίζαμε καλά που και πως έπρεπε να απευθυνθούμε.

2.    Αίτημα της Κίνησής μας για συλλογικές διευκολύνσεις ανάλογες των άλλων κινήσεων που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ.

Δυστυχώς για άλλη μία φορά έγινε εμφανής η αντιδημοκρατική πρακτική του Προεδρείου και η κομματική περιχαράκωση η οποία έχει επικρατήσει στα συνδικαλιστικά δρώμενα του χώρου μας. Η απόφαση για απαγόρευση της ταχυδρόμησης των ανακοινώσεων της Κίνησής μας και της ισότιμης, με τις άλλες κινήσεις, χρήσης της Ιστοσελίδας του Συλλόγου, είχε προσυμφωνηθεί σε συζήτηση μεταξύ Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα, όπως κατέθεσε στα πρακτικά ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Είναι πρόδηλο ότι επιχειρούν, με αντιδημοκρατικές και αυταρχικές αποφάσεις της εποχής του πάλαι ποτέ δικομματισμού, να εμποδίσουν την παρουσία και δράση της Κίνησής μας. Αδυνατούν να κατανοήσουν πως η  εμφάνιση  των ¨Εν Δράσει¨ Συνταξιούχων ΤτΕ και η αυθόρμητη συμμετοχή των συναδέλφων, δεν αποτελεί μόνο γεγονός αντίδρασης στις αντιδημοκρατικές πρακτικές της πλειοψηφίας του Σ.Σ.Τ.Ε., αλλά καλύπτει βαθύτερες και ουσιαστικότερες ανάγκες της εποχής μας.

3.    Εκδήλωση  για δήθεν κοπή πίττας στο ΔΙΟΓΕΝΗ…

Ο εκπρόσωπος της Κίνησής μας στο Δ.Σ. τοποθετήθηκε και στο θέμα αυτό για το οποίο η απόφαση, για το χώρο, το κόστος κ.λ.π. της εκδήλωσης, δεν ελήφθη από το Δ.Σ. αλλά από διαπαραταξιακή επιτροπή στην οποία και δεν εκλήθη. Κατέθεσε με σαφήνεια τις απόψεις της Κίνησής μας σε σχέση με τα όσα έλεγε και υποστήριζε το σημερινό Προεδρείο προεκλογικά, σημειώνοντας: ¨Εκείνοι που εμποδίζουν τη διεκδίκηση των νομικά και καταστατικά καταχωρημένων δικαιωμάτων μας ως εργαζόμενων και συνταξιούχων της Κεντρικής Τράπεζας με το επιχείρημα πως θα προκαλούσαμε έτσι τους υπόλοιπους εργαζόμενους και συνταξιούχους της χώρας, θα έπρεπε να ήταν συνεπείς στα όσα προεκλογικά έλεγαν και περισσότερο προσεκτικοί στην επιλογή των κοινωνικών εκδηλώσεων¨.  Το κωμικοτραγικό είναι ότι η κοπή της πίττας, αφού αντικειμενικά δε μπορεί να γίνει στο ΔΙΟΓΕΝΗ την ημέρα της εκδήλωσης, αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνελεύσεων στη Λέκκα 23-25, δηλαδή δεύτερη εκδήλωση για την πραγματική κοπή της πίττας.

4.    Οικονομική ενίσχυση των κοινοβουλευτικών κομμάτων

Σε μία οικονομική συγκυρία, όπως η τρέχουσα, που δεν επιτρέπει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ανεξάρτητα από πρακτικές του παρελθόντος, δυστυχώς το Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε., ασχολήθηκε με πρόταση της πρώην Προέδρου για διάθεση ποσού 300 ευρώ στην οικονομική εξόρμηση του ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπός μας εξέφρασε τη γενική αποδοκιμασία της Κίνησής μας σε τέτοιες πρακτικές. Μετά από πολύωρη συζήτηση, το θέμα μετατέθηκε για το επόμενο Δ.Σ.

Συνάδελφοι Συνταξιούχοι,

Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με μικρότητες και πρακτικές που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα συμφέροντα των συναδέλφων μας, αλλά και δεν θα αποδεχθούμε μεθοδεύσεις φίμωσης και αποκλεισμών. Η απάντησή μας είναι η συνειδητή και συστηματική προσπάθεια προάσπισης της κοινωνικής και οικονομικής θέσης των συνταξιούχων μας, η ανάδειξη του Σ.Σ.Τ.Ε. ως πόλου ενότητας, δημοκρατικής λειτουργίας και προβληματισμού, γενικότερου και ειδικότερου, στην τρέχουσα συγκυρία.
Η ενημέρωση θα συνεχισθεί με επισκέψεις σε όλα τα Περιφερειακά Παραρτήματα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Ιπποκράτης, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κωνστανταράκη Εύα, Μαγκλάρας Κώστας, Μελισσείδου Ελένη, Μοσχονησίου Βάσω, Μπαλαούρας Μάκης, Μπουλαλά Αγγελική, Νέστωρας Γιώργος, Παπαμάργαρης Χάρης, Πατσιλίβα Μαργαρίτα, Χατούπη Μαρία.