Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2014-08-03

Επιστολή της συν. Εύας Κωνστανταράκη στην ΕΣΑΚ-Σ...

Με αφορμή την ανακοίνωση της "ΕΣΑΚ-Σ - Τράπεζας Ελλάδας" της 24/7/2014, η συνάδελφος και μέλος της κίνησής μας Εύα Κωνστανταράκη απάντησε με την παρακάτω επιστολή:

Μια ζεστή καλημέρα στα μέλη της ΕΣΑΚ-Σ και σε όλους τους συναδέλφους που θα λάβουν αυτό το μήνυμα.

Αληθινά ευχαριστώ   για την ενημέρωση και θα ήθελα  να  είμαι μέσα στο κατάλογο   των  συναδέλφων που θα ενημερώνονται από εσάς. Ανεξάρτητα αν, όπως σας είναι γνωστό, δραστηριοποιούμαι  στους συνταξιούχους  "ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" , παραμένω σταθερά  φίλη σας.  Οι επισημάνσεις της ΕΣΑΚ –Σ  για  την ήδη και παραπέρα   φτωχοποίηση  όλων των εργαζομένων,  είναι απόλυτα σωστές και συμφωνούμε νομίζω όλοι.
 Οι νέοι εργαζόμενοι, προσλαμβάνονται με το βασικό μισθό  των 586 ευρώ ακόμα και αν έχουν μεταπτυχιακά . Η επισήμανση μου στις σπουδές γίνεται όχι μόνο γιατί με την προσφορά  εξειδικευμένων υπηρεσιών  επιτυγχάνεται υψηλότερη κερδοφορία της επιχείρησης, αλλά και για να κατανοηθεί η πλήρης ισοπέδωση της εξειδικευμένης γνώσης και των σπουδών.
Η ανεργία και  η παρακράτηση από τις επιχειρήσεις των δεδουλευμένων από τους εργαζόμενους με την δικαιολογία της κρίσης, έχει μετατρέψει τα 20 ευρώ   για πολλές οικογένειες σε αμύθητο θησαυρό. Η εικόνα των άδειων ντουλαπιών και ψυγείων επεκτείνεται πλέον σε πάρα πολλά σπίτια που δεν  είναι σε καταυλισμούς.

Θα μου επιτρέψετε να σας μεταφέρω τα λόγια μιας κυρίας της ηλικίας μας  στο τηλέφωνοστην αποβάθρα του μετρό ώρα 5 το απόγευμα:
«Σε παρακαλώ μόλις γυρίζω από το νοσοκομείο.  Μπορείς να με βοηθήσεις με 10 -15 ευρώ; Τα παιδιά, προφανώς τα εγγόνια της, δεν έχουν  τίποτα να φάνε, ντουλάπια , ψυγείο  άδεια. Το πρωί είχα ένα τελευταίο κρουασάν και το μοίρασα στα δυο .Με  περιμένουν πως και πως τι να τα ταΐσω.  Σιωπή. Α δεν μπορείς καλά.  Σιωπή .  Τι να σου πω ;  οι γιατροί μίλησαν για μεταστάσεις! Είναι βλέπεις και νέα….».
Ήρθε το μετρό. Δεν ξέρω  αν  η κυρία βρήκε να ταΐσει τα εγγόνια της.

Αλλά ας έρθουμε στο χώρο μας.  Όχι  γιατί  νοιαζόμαστε μόνο για εμάς αλλά:
  • Γιατί   αρκετοί  συνάδελφοι μας  πάσχουν  πολύ σοβαρά  με τις  πολύ χαμηλές συντάξεις,  ύψους χαμηλοσυνταξιούχων του  ΙΚΑ,  παρά το ότι  είχαν πληρώσει πολλαπλάσιες  εισφορές και δικαιολογημένα είχανε αντίστοιχες προσδοκίες.  Και αυτή τη στιγμή  ο σύλλογος  τους  αντιμετωπίζει επιλεκτικά με βοηθήματα καταρρακώνοντας την αξιοπρέπεια των  συναδέλφων μας
  • Γιατί η διατήρηση  όλων όσων  είχαν επιτευχτεί  από τις προηγούμενες γενιές  είναι μια κληρονομιά που πρέπει να παραδώσουμε ατόφια αν όχι επαυξημένη στη νέα γενιά των συναδέλφων μας
  • Γιατί  σίγουρα η αποφυγή της  ΗΔΙΚΑ  και η διατήρηση του Ταμείου Υγείας δεν λύνει το θέμα των άλλων συνταξιούχων, ούτε το πρόβλημα  της Υγείας,   αλλά η προάσπιση των «κεκτημένων» ( όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται), δηλαδή των όρων με τους οποίους είχαμε   συμφωνήσει να  προσφέρουμε  την εργασία στον εργοδότη μας,  είναι   μια μεγάλη υπηρεσία που οφείλουμε όχι μόνο στους εαυτούς μας, αλλά και  σε όλους  των συνταξιούχους  της χώρας μας  Όταν  όλοι οι εργοδότες,  αποφύγουν τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει προς τους εργαζόμενους τους,  δεν θα υπάρχει πλέον κανένα στήριγμα  ώστε να αρχίσει πάλι ο αγώνας για επανάκτηση των χαμένων.
 Τα ζητήματα του Ταμείου Υγείας, των συντάξεων, της Διαφάνειας και της διαπλοκής μέσα στην ΤτΕ, της  δημοκρατικής λειτουργίας του συλλόγου μας, που επηρεάζει  άμεσα    τις διεκδικήσεις  μας, ( πχ μη διεκδίκηση  των δώρων γιατί το είχαμε συμφωνήσει με την προηγούμενη Διοίκηση! Αλήθεια ποιος το είχε αποδεχτεί;), είναι τα  βασικά θέματα που μας απασχολούν  και το εκφράζουμε στις ανακοινώσεις μας. Δεν σας αδικώ που δεν έχετε όλοι δει και διαβάσει τις ανακοινώσεις μας, μια και είμαστε σε καθεστώς  φίμωσης το οποίο έχει επιβάλλει η πλειοψηφία του συλλόγου.
Το να υπάρχει σε όλες τις  κοινωνικές  δομές η ελευθερία της γνώμης,  η πολυφωνία, οι διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι μια  σπουδαία κατάκτηση του Ανθρώπου.  Στο χώρο μας θωρώ  ακριβό δώρο ( από τους προηγούμενους) την  ύπαρξη πολλών προσεγγίσεων από τις διαφορετικές κινήσεις.   Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κατέχει  όλη την  αλήθεια. Όλοι  ξέρουμε μέρος  της.  Επόμενα, μόνο  με τη  σύνθεση  που θα έχει γνώμονα αποκλειστικά  την υπηρέτηση των συμφερόντων  όλων των συναδέλφων  θα μπορούσε να βρεθεί η άριστη  λύση.
Θα μου πείτε ουτοπικό;  Ίσως ναι !  Ίσως όμως και όχι! Μήπως δεν θα μπορούσαμε εμείς οι δυο κινήσεις,  να ξεκινήσουμε την υλοποίηση του , ανοίγοντας ένα δημόσιο και δημοκρατικό διάλογο, τουλάχιστον  στα  ζητήματα  Σύνταξης,  Δημοκρατικής λειτουργίας  και  του Ταμείου Υγείας;
 Ευχαριστώ όσους είχαν την υπομονή να με διαβάσουν
Αθήνα,  Αύγουστος 2014
Εύα Κωνστανταράκη
Μέλος της Ομάδος Συντονισμού της Κίνησης  “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχοι ΤτΕ.