Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2014-05-23

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 7

"ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  
Ιστολόγιο http://endrasi-ste.blogspot.com   
Email endrasi.ste@gmail.com
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 7
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ
ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ
Αθήνα, 23.5.2014
Συνάδελφοι,

Την Τρίτη 20.5.2014, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή καταμέτρησε τα ψηφοδέλτια της ψηφοφορίας για την τροποποίηση του Kαταστατικού του Σ.Σ.Τ.Ε. Από τους συνολικά 3.504ταμιακώς εντάξει συναδέλφους, οι οποίοι είχαν δικαίωμα ψήφου, ψήφισαν οι 1054, δηλαδή ποσοστό συμμετοχής 30%. Αναλυτικότερα ψήφισαν: 388 στην Αθήνα, 499 στα παραρτήματα και 167 μεμονωμένοι συνάδελφοι από την περιφέρεια με επιστολική ψήφο. Μετά το άνοιγμα των 1054 φακέλων καταμετρήθηκαν 855 ΝΑΙ και 199 ΟΧΙ - ΑΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΑ.

Στο άρθρο 5 - παράγραφος 5, εδάφιο 4 - του ισχύοντος Καταστατικού του Σ.Σ.Τ.Ε., αναφέρεται ρητά ότι: ¨ Για να ληφθεί απόφαση που να τροποποιεί το καταστατικό απαιτείται στη συνέλευση να είναιπαρόντα τα μισά τουλάχιστο από τα τακτικά μέλη, ταμιακώς εντάξει, που διαμένουν στην Αθήνα, Πειραιά και προάστια, και πλειοψηφία των ¾ των παρόντων¨. Επομένως, και αν δεχθούμε πως η ψηφοφορία της 13ηςΜαΐου συγκροτεί και καταστατική συνέλευση, γεγονός απαράδεκτο νομικά, η καταστατική απαίτηση για συμμετοχή στην ψηφοφορία τουλάχιστον 1163 συναδέλφων της Αττικής(2326:2) και εξ αυτών να έχουν ψηφίσει ΝΑΙ οι 872 (1163.¾), δεν επετεύχθη. Ακόμα όμως και εάν δεχθούμε πως η πανελλαδική ψηφοφορία συγκροτούσε την απαιτούμενη συνέλευση του άρθρου 99 του Αστικού Κώδικα, γεγονός που και αυτό είναι νομικά απαράδεκτο, απαιτείτο η συμμετοχή του 50% συν ένα του συνόλου των ταμιακώς εντάξει μελών, δηλαδή 1753 συναδέλφων (3504:2)και εξ αυτών να έχουν ψηφίσει ΝΑΙ οι 1315 (1753. ¾). Επομένως από τα αποτελέσματα είναι εμφανές πλέον πως η τροποποίηση του Καταστατικού, ακόμα και εάν παρακάμψουμε νομικά την έλλειψη καταστατικής συνέλευσης πριν τη ψηφοφορία, δεν έγινε δεκτή από το σύνολο των συναδέλφων, τακτικών μελών, ταμιακώς εντάξει.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως στην Αττική, όπου υπήρχε δυνατότητα καλύτερης ενημέρωσης και για τις απόψεις της Κίνησής μας, η οποία είναι αποκλεισμένηαπό τα παραρτήματα και τους μεμονωμένους συναδέλφους  εξ αιτίας της άρνησης του Προεδρείου να ταχυδρομούνται οι ανακοινώσεις μας, από τους 2326 ταμιακώς εντάξει συναδέλφους ψήφισαν μόλις οι 388, δηλαδή το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία ανήλθε μόλις στο 16,68%! Οι υπόλοιποι 1938 συνάδελφοι της Αττικής γύρισαν την πλάτη απέχοντας από την ψηφοφορία. Αφαιρώντας μάλιστα τα κατ΄ εκτίμηση 135 ΟΧΙ - ΑΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΑ ψηφοδέλτια από τα 388 της Αττικής, τότε η πρόταση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. για τροποποίηση του Καταστατικού έλαβε μόλις 253 ΝΑΙ, δηλαδή το 10,88% των 2326 συναδέλφων της Αττικής!!


Συνάδελφοι,

Ευτυχώς για τη δημοκρατική ζωή του Συλλόγου μας και δυστυχώς για το Προεδρείο οι συνάδελφοι αποδοκίμασαν τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του, το οποίο  προκειμένου να παραμείνει ακόμη ένα έτος στη Διοίκηση του Συλλόγου, επεχείρησε παράταση της θητείας του και ελαστικότερη διαχείριση του ταμείου με μνημονικές πρακτικές του ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε όλα!!! Μάλιστα αν και προσπάθησε να αξιοποιήσει την ελλιπή ενημέρωση των συναδέλφων της περιφέρειας, προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος της Αθήνας, δεν τα κατάφερε. Ακόμα και εκεί, παρά το γεγονός της πρότασης για θεσμική κατοχύρωση λειτουργίας Γενικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή και των τριμελών επιτροπών των παραρτημάτων, γεγονός το οποίο ηχούσε εύηχα στα αυτιά των συναδέλφων της περιφέρειας, βρήκε σημαντικές αντιστάσεις.

Συνάδελφοι,

Σε αυτήν την περίοδο θύελλας για τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί σημαντικό μήνυμα προς όλους όσους εμμένουν σε πρακτικές κομματικού-παραταξιακού συνδικαλισμού και μνημονιακών διαδικασιών διαστρέβλωσης της θέλησης και υφαρπαγής της ψήφου των συναδέλφων. Η πλήρης δυσαρμονία των επιλογών του Προεδρείου με το συνολικό αποτέλεσμα, και ειδικά με αυτό στην Αθήνα, αποτελεί σοβαρή ευθύνη για όσους ακλούθησαν αυτές τις επιλογές. Η αλαζονεία και ο αυταρχισμός δεν κρύβονται. Δεν περίμεναν καν την κρίση των συναδέλφων σχετικά με την τροποποίηση του Καταστατικού. Σε προσκλήσεις του Συλλόγου υπογράφει ήδη «ο Έφορος», τίτλος και θέση μη καταστατικά θεσμοθετημένη! Οι συνάδελφοι εξακολουθούν να θεωρούνται υποχείρια της πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚΙΚΗΣ ηγεμονίας … Θεωρούν το Σύλλογο έπαθλο των ατομικών και παραταξιακών επιδιώξεών τους, γι αυτό και λοιδορούν κάθε άλλη άποψη.
Η Κίνησή μας, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει θα συνεχίσει τον αγώνα της. 
Η απάντηση των συναδέλφων μας δίνει δύναμη.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Ιπποκράτης, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κουρκουτσάκη Τίνα, Κωνστανταράκη Εύα,  Μαγκλάρας Κώστας, Μελισσείδου Ελένη, Μπαλαούρας Μάκης, Μοσχονησίου Βάσω, Μουτσάκη Μάρθα, Μπουλαλά Αγγελική, Νέστωρας Γιώργος, Παπαμάργαρης Χάρης, Πατσιλίβα Μαργαρίτα, Χατούπη Μαρία, Χρηστίδης Απόστολος.