Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2022-02-04

Η χαμένη Ενότητα και οι Εισπράκτορες της Τράπεζας

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 3

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2022

 

1.     Πρόταση συνάντησης προς Αναγεννητική Πρωτοβουλία και ΕΣΑΚ-Σ

Συνάδελφοι,

Από το 2015, η προσπάθεια της Κίνησής μας, για την συγκρότηση του Δ.Σ. σε αντιπροσωπευτική - αναλογική βάση, είναι συνεχής. Παρά την αναποτελεσματική και αδιέξοδη πορεία του ΣΣΤΕ, οι δυνάμεις ΔΗΣΥ/ΔΕΚΣ επιμένουν στον αποκλεισμό των συμβούλων της μειοψηφίας, στην διχαστική και αντιδημοκρατική λειτουργία του ΣΣΤΕ.

Παράλληλα, σταθερά επιδιώκουμε την κοινή δράση των δυνάμεων της συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης, προς τις οποίες, για άλλη μια φορά, μετά από ομόφωνη απόφαση της Ομάδας Συντονισμού των Εν Δράσει, αποστείλαμε στις 19.12.2021 επιστολή με την οποία τους καλούσαμε σε συνάντηση:

«Προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο δημοκρατικής πρακτικής και διεκδικητικών στόχων, γεγονός που θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της αντιδημοκρατικής και διχαστικής πολιτικής της πλειοψηφίας, θα επιθυμούσαμε να έχουμε αμέσως μετά τις γιορτές συνάντηση με αντιπροσωπείες των Κινήσεών σας, προκειμένου να διερευνήσουμε την από κοινού χάραξη αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης.»

Παρά το γεγονός πως θεωρούσαμε αυτονόητη την αποδοχή μιας πρότασης για συνάντηση χωρίς προαπαιτούμενα ή δεσμεύσεις, οι απαντήσεις και των δύο κινήσεων ήταν αρνητικές.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής μας καθώς και των απαντήσεων των δύο κινήσεων (ΕΣΑΚ-Σ11.1.2022 και Αναγεννητικής Πρωτοβουλίας 27.1.2022) είναι αναρτημένα στον ιστοτόπο μας endrasei-ste.blogspot.com

 

2.     Μετέτρεψαν τον ΣΣΤΕ σε εισπράκτορα της Τράπεζας….

Συνάδελφοι,

Την Τρίτη 1.2.2022, συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΣΣΤΕ. Τώρα που τα προβλήματα της υπερφορολόγησης, της ακρίβειας και της πανδημίας, έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή μισθωτών και συνταξιούχων, το Δ.Σ. θα έπρεπε να συνεδριάζει με θέμα τις διεκδικήσεις μας. Η πλειοψηφία όμως όχι μόνο δεν ασχολήθηκε, αλλά, ξεχνώντας τις εις βάρος του εισοδήματος των συνταξιούχων της αποφάσεις της Τράπεζας και λειτουργώντας ως υπηρεσιακός μηχανισμός της Τράπεζας, ήρθε αρωγός ώστε η ΤτΕ να εισπράξει τις 55.000 ευρώ που εκκρεμούν σχεδόν μια εικοσαετία, από επιδικασθέντα υπέρ της δικαστικά έξοδα σε αγωγές 52 συνταξιούχων της (Ανακ. ΣΣΤΕ 5/2.2.2022)!! !!!

Προτείναμε να γίνει επιστολή και διάβημα του Δ.Σ. στη Διοίκηση, με αίτημα να μην επιμείνει η Τράπεζα στην επιστροφή οφειλών που λιμνάζουν τόσα χρόνια και να τις παραγράψει!! Το Πρεδρείο όχι μόνο δεν δέχτηκε την αποστολή έστω μιας επιστολής στη Διοίκηση, αλλά αποφάσισε να «αποζημιώσει» με έως 500 ευρώ τον κάθε συνταξιούχο για τις οφειλές του, με βάση το αποδεικτικό εξόφλησης των δικαστικών εξόδων. Ουσιαστικά δηλαδή ο ΣΣΤΕ λειτουργεί ως εισπράκτορας της Τράπεζας πληρώνοντας και 500Χ52=26.000 ευρώ από τις εισφορές όλων των μελών του!!!

Στην τοποθέτησή μας, αλλά και εκείνες των συμβούλων της ΕΣΑΚ-Σ και της Αναγεννητικής Πρωτοβουλίας, υποστηρίξαμε πως ο ΣΣΤΕ δεν είναι υπηρεσία της Τράπεζας και πως πρέπει να δρά ισοτίμως για τα μέλη του και δεν μπορεί σήμερα, αντί να στηρίξει τα μέλη του, να προσπαθεί, με το 500άρικο, να υποχρεώσει τους συναδέλφους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Και φυσικά δεν υφίσταται θέμα αλληλεγγύης ή αδυναμία της Τράπεζας να παραγράψει, με απόφασή της, αυτές τις εκκρεμότητες, όπως υποστηρίχθηκε και μάλιστα από συμβούλους που προβάλλουν νομικές γνώσεις...

Η τέως Πρόεδρος του ΣΣΤΕ, υπενθύμισε, ότι όταν η ίδια ήταν Γραμματέας του ΣΣΤΕ, με Πρόεδρο τον Κ. Σαμαρτζή, οφειλές μεγάλων ποσών μεγαλόβαθμων στελεχών από χαμένες αγωγές στον ΄Αρείο Πάγο, διαγράφηκαν με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας!! Δυστυχώς όμως, παρά αυτή την υπενθύμιση, ψήφισε τελικά, μαζί με τους υπολοίπους της πλειοψηφίας, μια ακόμα εργοδοτική, κατά βάση, απόφαση.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων ΤτΕ