Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2014-06-04

ΠΟΣΟ Μ΄ ΑΡΕΣΕΙΣ ΤΕΛΕΒΙΖΙΟΝ

Άρθρο του σ. Ευάγγελου Ραφτόπουλου
           
Στη σύγχρονη μικρή οθόνη, το μοναδικό  για πολλούς μέσο διασκέδασης, άτομα  με ιδιαιτερότητες  παρελαύνουν από το πρωί μέχρι το βράδυ σε όλα ανεξαιρέτως τα κανάλια, με μόνο προσόν αυτή την ιδιαιτερότητά τους, ζευγάρια αναλαμβάνουν να μας ψυχαγωγήσουν, εκπομπές παρουσιάζουν την ανωμαλία σαν φυσιολογική και το ομαλό σαν ανώμαλο.


Και οι πολιτικές αναλύσεις δίνουν και παίρνουν.
Άτομα ανίδεα, οσφυοκάμπτες της κακιάς ώρας, δημοσιογράφοι υποταγμένοι στα αφεντικά τους, ρεπόρτες αγράμματοι μας κρατούν συντροφιά, μας ανεβάζουν την πίεση, σκέφτονται και αποφασίζουν πριν από μας για μας, απαλλάσσοντάς μας από την χρονοβόρα και μαρτυρική σκέψη και απόφαση.
Πολιτικοί διαγκωνίζονται για την μεγαλύτερη καναλιακή προβολή, πετάγονται σαν πουλιά από το ένα κανάλι στο άλλο, συγκεντρώνουν ψήφους, καλύπτουν το κενό τους, θαυμάζουν τη ξύλινη γλώσσα τους και τις ασυνάρτητες και βλακώδεις απαντήσεις τους.
Προγράμματα εκπαιδευτικά, έξυπνα παιχνίδια, εξαιρετικές συζητήσεις έχουν υποκατασταθεί από τον Γιώργο, τη Φέη, τον Πέτρο και την Τζένη, τον Φώτη και την Μαρία σε μια ανούσια αερολογία, σε ένα ρεσιτάλ αστρολογίας, μαγειρικής, ονυχοπλαστικής και περιττολογίας.
Ηθοποιοί, γνωστοί από ανόητα σίριαλ γίνονται βουλευτές και υφυπουργοί, μεταγραφές γνωστών και προβεβλημένων τηλεοπτικών αστέρων αδειάζουν τα ταμεία των ιδιοκτητών τους, μη διστάζοντας όμως να ανησυχούν για τον πόνο και την ένδοια των ανέργων και των απολυμένων.
Και συνεχίζουμε να διασκεδάζουμε με μαγνητοσκοπημένα γλέντια, πάλι μέσω τρίτων που χαίρονται ανθ΄ημών, μεθ΄ημών, θεωρούμε τον λόγο και τη τηλεοπτική πληροφορία θέσφατα, την εμφάνιση στη τηλεόραση -έστω και τυχαία- ευλογία, τους παρουσιαστές τους εκλαμβάνουμε σαν υπερμεγέθεις γίγαντες, πανηδονιστές, αδώνιδες και αφροδίτες, ίσους με τον Αινστάιν σε ευφυία.
Στη κακή μας ζωή  η τηλεόραση παίζει ένα ακόμη κάκιστο ρόλο, μας τρομοκρατεί καθημερινά με ένα πλήθος πολέμων, αυτοκτονιών, δολοφονιών, απολύσεων, φόρων, ελέγχων, αποφεύγει συστηματικά ευχάριστες ειδήσεις, αυξάνει τη θλίψη μας και προετοιμάζει -αν δεν συντελεί- τη κατάθλιψή μας.
Όλοι μας λαχταρούμε να περάσουν γρήγορα τα χρόνια, να γίνουμε συνταξιούχοι, να γεράσουμε, ελπίζοντας σε καλλίτερα χρόνια που γνωρίζουμε ότι δεν θα έρθουν ποτέ.
Αλλά είμαστε ελεύθεροι να λέμε ό,τι σκεφτόμαστε.
Μήπως όμως δεν είμαστε ελεύθεροι να σκεφτόμαστε;

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Σ.Τ.Ε. ΤΗΣ 30.5.2014

"ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ιστολόγιο http://endrasi-ste.blogspot.com   
Email endrasi.ste@gmail.com 


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ  ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Σ.Σ.Τ.Ε. ΤΗΣ 30.5.2014

Αθήνα 4.6.2014

Την Παρασκευή 30.5.2014, συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΣΣΤΕ με θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα παρακάτω: 

1.  Αμοιβές μελών Εφορευτικής Επιτροπής και όσων βοήθησαν στη διαδικασία της ψηφοφορίας για την τροποποίηση του Καταστατικού. 
2. Αμοιβή Δικηγόρου κ. Σαπουτζάκη για το Καταστατικό 
3.  Διάφορα.

Από το Δ.Σ. απουσίαζε ο σύμβουλος της ΕΣΑΚ. Σε ερώτηση του εκπροσώπου μας προς το Γραμματέα για την απουσία αυτή, η απάντηση ήταν πως από καιρό ο σύμβουλος είχε δηλώσει αδυναμία συμμετοχής τη συγκεκριμένη ημερομηνία λόγω προσωπικών λόγων. Θεωρούμε πως στις περιπτώσεις, δηλωμένης εκ των προτέρων, δικαιολογημένης απουσίας του ή των εκπροσώπων μιας Κίνησης, δεν θα πρέπει να συγκαλείται το Δ.Σ, όταν μάλιστα το Προεδρείο έχει προ πολλού παραβιάσει την πρόβλεψη του Καταστατικού για μηνιαία σύγκληση του Δ.Σ.
Στο πρώτο θέμα (αμοιβές μελών Εφορευτικής Επιτροπής και λοιπών συμμετεχόντων στην ψηφοφορία), το Προεδρείο αποφάσισε αμοιβή 600 ευρώ για κάθε μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής (4Χ600=2.400 ευρώ) και 200 ευρώ για κάθε μέλος από τα επτά τα οποία ασχολήθηκαν στους καταλόγους (7Χ200=1.400 ευρώ). Επίσης αποφάσισε αμοιβή 200 ευρώ για κάθε μία από τις δύο υπαλλήλους του προσωπικού του Σ.Υ.Τ.Ε., οι οποίες βοήθησαν στο κυλικείο (2Χ200=400 ευρώ), ενώ ασφαλώς στο προσωπικό του Σ.Σ.Τ.Ε. πληρώθηκαν αντίστοιχα ώρες υπερωριακής απασχόλησης. Όλα τα παραπάνω, χωρίς την υπερωριακή δαπάνη, ανέρχονται σε 4.200 ευρώ.  

Στο δεύτερο θέμα (αμοιβή δικηγόρου), το Προεδρείο αποφάσισε να δοθούν περίπου 1.200 ευρώ.
Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθούν τα έξοδα εκτύπωσης και αποστολής εντύπων και ανακοινώσεων (περίπου 3.000 ευρώ η κάθε ταχυδρόμηση), αλλά και οι εν γένει δαπάνες  οι οποίες έγιναν την περίοδο αυτή για το συγκεκριμένο θέμα, της τροποποίησης του Καταστατικού, (διεξαγωγή ψηφοφορίας, αποστολή φακέλων με courier, περιοδείες μελών προεδρείου την περίοδο αυτή κ.ά), το συνολικό κόστος, μιας εκ των προτέρων αντικαταστατικής και σίγουρα αναποτελεσματικής διαδικασίας η οποία υπηρετούσε παραταξιακές στοχεύσεις, υπολογίζεται πως πρέπει να στοίχισε στο Σύλλογο πάνω από 15.000 ευρώ!!!  Φυσικά και ο εκπρόσωπός μας δεν ψήφισε καμία από τις παραπάνω αποφάσεις, απέχοντας από τη ψηφοφορία.
Στη συνέχεια όταν ο εκπρόσωπός μας, με αφορμή το δεύτερο θέμα και τη σχετική συζήτηση για την αμοιβή του δικηγόρου, έθεσε θέμα να μας δοθεί το μισό ποσό από αυτό το οποίο ενέκριναν για το δικό τους δικηγόρο, δηλαδή  περίπου 600 ευρώ, με δεδομένο πως και εμείς ως μέλη του ΣΣΤΕ υποχρεωθήκαμε να προσφύγουμε δικαστικά σε υποστήριξη των προβλέψεων του Καταστατικού (άρθρο 5, εδάφιο 4), δέχθηκε αχαρακτήριστη λεκτική επίθεση από τον Πρόεδρο, η οποία με τις τοποθετήσεις και άλλων μελών του Προεδρείου επεκτάθηκε και προς το συνάδελφο Θ. Παπαμάργαρη και σε ανεπίτρεπτες αναφορές στην επιστολή του συναδέλφου Μ. Μπαλαούρα κ.ο.κ. Μάλιστα η επιθετικότητα συνεχίσθηκε ακόμα και όταν η συνάδελφος Ε. Κλειτοράκη, ως πρώην Πρόεδρος του Σ.Σ.Τ.Ε., απεκάλυψε πως, όταν η ΕΣΑΚ είχε προσφύγει δικαστικά για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, τα έξοδα πληρώθηκαν στο σύνολό τους από το Σ.Σ.Τ.Ε.! Αντιλαμβάνεσθε τη θέση του εκπροσώπου μας μετά τη λεκτική αυτή επίθεση. και όταν τελικά ζήτησε το λόγο να δευτερολογήσει, αυτό του απαγορεύθηκε και μόνο μετά από αντεγκλήσεις, του δόθηκαν για δευτερολογία 30 δευτερόλεπτα! Ο εκπρόσωπός μας, δυστυχώς δεν αποχώρησε όπως θα έπρεπε ίσως να κάνει από μια τέτοια συνεδρίαση, παρέμεινε προκειμένου να καταθέσει την πρότασή της Κίνησής μας α) για επιστροφή του τμήματος του μερίσματος (δώρα και επίδομα αδείας) το οποίο έχει παρακρατηθεί από την ΤτΕ και δεν μας έχει αποδοθεί ως οφείλονταν και β) για τη λειτουργία Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δ.Σ. 

Στο τρίτο θέμα (διάφορα) το Προεδρείο έθεσε πάλι τις γνωστές οικονομικές ενισχύσεις σε αναξιοπαθούντες συναδέλφους κλπ., αλλά και την κάλυψη εξόδων ταξιδίου στο εξωτερικό του άτυπου εφόρου του Δ.Σ. χωρίς προηγούμενη απόφαση, του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε., σχετική με το συγκεκριμένο ταξίδι. Επειδή, όταν όλα αυτά γίνονταν από την προηγούμενη διοίκηση του Σ.Σ.Τ.Ε., τα καταγγέλλαμε και ειδικότερα ζητούσαμε να λειτουργήσει με διαφάνεια “Λογαριασμός Αλληλεγγύης”, ο εκπρόσωπός μας υποχρεώθηκε να τα υπενθυμίσει στο Προεδρείο και να επαναφέρει το θέμα του Λογαριασμού Αλληλεγγύης.
Στη συνέχεια ζήτησε το λόγο προκειμένου να θέσει για συζήτηση και να καταθέσει στα πρακτικά της συνεδρίασης την πρόταση της Κίνησής μας, την οποία παραθέτουμε στο τέλος της ενημέρωσης. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ., όχι μόνο αρνήθηκε να δώσει το λόγο στον εκπρόσωπό μας να θέσει το θέμα προς συζήτηση, αλλά και να εγγραφεί το θέμα στα πρακτικά, το οποίο είναι το ελάχιστο δικαίωμα μέλους του Δ.Σ. Οι υπόλοιποι σύμβουλοιπαρέμεναν αμήχανοι και άφωνοιδεχόμενοι και υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αυταρχική συμπεριφορά του Προέδρου. Εν ολίγοις, απαγορεύθηκε στον εκπρόσωπό μας να πει και να καταθέσει οτιδήποτε. Τελικά η πρότασή μας πρωτοκολλήθηκε την ίδια μέρα στη Γραμματεία του Σ.Σ.Τ.Ε.
Θεωρούμε πως η στέρηση, από τον Πρόεδρο,  βασικών καταστατικών δικαιωμάτων των συμβούλων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί  μόνο από ένα σύμβουλο και συγκεκριμένα τον εκπρόσωπο μας,  ο οποίος δικαιολογημένα οργίζεται με τη απολυταρχική αντίληψη και πρακτική του Προέδρου και πολλές φορές οδηγείται  να ξεπερνά τα όρια του «καθωσπρεπισμού» με δικό του κόστος. Το πρόβλημα, συνάδελφοι, δεν είναι προσωπικό ή ανταγωνισμού του Προέδρου και του εκπροσώπου μας, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν κάποιοι λόγω της δικής τους ψυχολογικής (ελπίζουμε) υποταγής. Είναι θέμα ευθέως πολιτικό και συνδικαλιστικό, το οποίο έχει συνέπειες στα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, όταν επιτρέπουμε στον εκάστοτε πρόεδρο του Σ.Σ.Τ.Ε να χειρίζεται αυτά μόνος του, εκδηλώνοντας παράλληλα και τέτοιου είδους αυταρχικές λογικές και πρακτικές. Θεωρούμε πως η ευθύνη αντιμετώπισης της συγκεκριμένης κατάστασης αφορά συνολικά σε όλους τους συμβούλους, οι οποίοι πρέπει να υπερασπιστούν τη δημοκρατική και συλλογική λειτουργία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και ειδικότερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Ιπποκράτης, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κουρκουτσάκη Τίνα, Κωνστανταράκη Εύα,  Μαγκλάρας Κώστας, Μελισσείδου Ελένη, Μπαλαούρας Μάκης, Μοσχονησίου Βάσω, Μουτσάκη Μάρθα, Μπουλαλά Αγγελική, Νέστωρας Γιώργος, Παπαμάργαρης Χάρης, Πατσιλίβα Μαργαρίτα, Χατούπη Μαρία, Χρηστίδης Απόστολος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ήρθαν σε γνώση μας και  επιβεβαιώθηκαν από τον Πρόεδρο του Ταμείου Υγείας αλλά και την προηγούμενη Πρόεδρο του Σ.Σ.Τ.Ε., ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων στο Ταμείο Υγείας, δηλαδή ο Πρόεδρος του Σ.Σ.Τ.Ε., ο οποίος συμμετέχει στο Δ.Σ. και εμφανίζεται και ως Διευθυντής-Σύμβουλος του Τομέα Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας, λαμβάνει μηνιαίως το ποσό των 400 ευρώ! (300 ευρώ καθαρά ως αμοιβή και 100 ευρώ ως οδοιπορικά).  Αντιλαμβανόμεθα όλοι, πως προκύπτει μεγάλο ηθικό θέμα για το Σύλλογο Συνταξιούχων και ειδικά για αυτούς οι οποίοι, χωρίς ενημέρωση και απόφαση του οργάνου, ¨ενθυλακώνουν¨, επιβαρύνοντας το Ταμείο Υγείας,   μια επιπρόσθετη επικουρική σύνταξη, την ώρα κατά την οποία περικόπτεται η επικουρική όλων των συναδέλφων και θέλουν μάλιστα να μας οδηγήσουν και στην Ιδιωτική Ασφάλιση! Δυστυχώς, αλλά από τα παραπάνω εξηγείται το τι έχουν στήσει οι μηχανισμοί της διαπλοκής και γιατί οι ¨συνδικαλιστές¨ υπεραμύνονται της εξουσίας τους με νύχια και με δόντια...