Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2019-10-11

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10

Αθήνα,  11 Οκτωβρίου  2019



Η νέα απόφαση του ΣτΕ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ στο σημερινό Γ.Σ. να εγκρίνει την κατάργηση των μνημονιακών κρατήσεων από 1.1.2019

Συνάδελφοι,
Την Παρασκευή 4.10.2019, εκδόθηκε η αναμενόμενη εδώ και μήνες απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με την συνταγματικότητα διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.  Υπενθυμίζουμε, πως σύμφωνα με την ανακοίνωση 15/10.9.2019 του Προεδρείου του ΣΣΤΕ, ο κ. Διοικητής δεσμεύτηκε, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΣΣΤΕ στις 2.9.2019, για την κατάργηση των κρατήσεων από 1.1.2019 αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ!! Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο κ. Διοικητής …. πρότεινε να κάνουμε ένα - ενάμιση μήνα υπομονή μέχρι να υπάρξει η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ»!!

Η ολομέλεια του ΣτΕ λοιπόν, έστω και με την οριακή πλειοψηφία των 13/12, απέρριψε την προσφυγή για αντισυνταγματικότητα της διαδικασίας επανυπολογισμού των συντάξεων. H διαδικασία επανυπολογισμούτων συντάξεων όλων των παλιών συνταξιούχων, που επέλεξε ο νομοθέτης, για να καταργήσει μέσω αυτής τις μνημονιακές περικοπές στις νέες συντάξεις που αποδίδονται στους παλιούς συνταξιούχους του ΕΦΚΑ από 1.1.2019,  κρίθηκε αμετάκλητα συνταγματική!! Επομένως, είναι απαράδεκτος κάθε πάρα πέρα εμπαιγμός μας, τόσο για την κατάργηση των περικοπών από 1.1.2019 και την επιστροφή των αναδρομικών, όσο και για την αποκατάσταση συνολικά των συντάξεών μας, σύμφωνα με τα Καταστατικά των πρώην Ταμείων μας και τις ισχύουσες γενικές διατάξεις.  

Είναι νομικά και ηθικά απαράδεκτο, εμείς που καταβάλαμε διπλάσιες σχεδόν εισφορές εκείνων του ΕΦΚΑ, να εξακολουθούμε να έχουμε μνημονιακές περικοπές μετά την 1.1.2019, και μάλιστα των ν.4051/2012 και 4093/2012, που κρίθηκαν από το 2015 αντισυνταγματικές από το ΣτΕ και η κατάργησή τους κρίθηκε επιβεβλημένη με την από  3.10.2017  Γνωμοδότηση  του Ν. Σ. της ΤτΕ!!!

Οι ευθύνες του Διοικητή της Τράπεζας και του Προεδρείου του ΣΣΤΕ, δεν καλύπτονται  με επιθέσεις  εναντίον της μειοψηφίας του ΔΣ του ΣΣΤΕ και του εκπροσώπου των ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, ούτε με αναβολές, ψέματα και μισές αλήθειες.

Είναι δυστύχημα για τα συμφέροντά μας να έχουμε μια τέτοια εκπροσώπηση, που δημόσια αναφέρει (ανακοίνωση 17/7.10.2019 του Προεδρείου του ΣΣΤΕ) ότι μέσω της διαδικασίας επανυπολογισμού δεν προέκυψε διαφορά υπέρ των συνταξιούχων ούτε κατά 1ευρώ!! Ενώ αντιθέτως, επειδή ακριβώς προκύπτουν μεγάλες διαφορές στις νέες συντάξεις και τις χορηγούμενες μετά τον επανυπολογισμό,  η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προέβη πρόσφατα στον επανακαθορισμό του πλαφόν της ανώτατης κύριας σύνταξης στα 4608 ευρώ!! Δεν γνωρίζουμε αν η  διαστρέβλωση της αναφοράς του νομοθέτη στις καταβαλλόμενες συντάξεις της 31.12.2014, και της δέσμευσής του πως μετά την διαδικασία επανυπολογισμού, καμιά σύνταξη δεν θα είναι μικρότερη αυτής που καταβαλλόταν  στις 31.12.2014 γίνεται από άγνοια ή από σκοπιμότητα, σε κάθε περίπτωση όμως είναι ατυχής για τα συμφέροντα των συνταξιούχων που εκπροσωπούν!! 

Συνάδελφοι,
Όσο και αν το Προεδρείο προσπαθεί να μας αποπροσανατολίσει από την επίλυση των προβλημάτων μας, με ανακοινώσεις που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, το μόνο που κατορθώνει είναι να εκτίθεται ανεπανόρθωτα και να προκαλεί την οργή των συνταξιούχων της ΤτΕ.

Μελετώντας τις ανακοινώσεις, και ειδικά του ΣΥΤΕ (17/8.10.2019), διαπιστώνουμε ότι μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια από τον νόμο Κατρούγκαλου, κατανοούν επιτέλους ότι καταργήθηκαν οι κάθε είδους διαχωρισμοί σε πριν και μετά το 1993 ασφαλισμένους, ενώ ανοίγουν δειλά-δειλά παράθυρο και στις γενικές διατάξεις του νόμου, λέγοντας πως δήθεν με την απόφαση του ΣτΕ καταργήθηκε η Υπουργική απόφαση Πετρόπουλου και το ΦΕΚ της 1.7.2016 που ρητά εξαιρούσε την ΤτΕ από αυτή την απόφαση!!  Διαπιστώνουμε ότι, μετά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ, συνειδητοποιούν ότι η εφαρμογή του Καταστατικού και των ισχυουσών γενικών διατάξεων αποτελούν ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ για την αποκατάσταση των συντάξεών μας και αμύνονται με διάφορες δικαιολογίες για την απαράδεκτη καθυστέρησή τους, από 1.7.2016, να διεκδικήσουν τα αυτονόητα και την κατάργηση της συνταξιοδότησης «έναντι».

Θεωρούμε ότι, στην φάση που βρισκόμαστε και με το Προεδρείο του ΣΣΤΕ να δολιχοδρομεί συνεχώς και να αποφεύγει τις ευθύνες του, είναι απαραίτητη η σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΣΣΤΕ, προκειμένου οι ίδιοι οι συνταξιούχοι να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας .  

ΟΧΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟ -  ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ !

Οι «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» συλλυπούμεθα θερμά τον Υποδιοικητή κ. Ι. Μουρμούρα για την απώλεια της συζύγου του.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» Συνταξιούχων ΤτΕ


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ
Καλούμε όλους τους συναδέλφους στη συγκέντρωση της Κίνησής μας την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στις 11.00, στη Λέκκα 23-25. Είναι σημαντική ευκαιρία να βρεθούμε ΟΛΟΙ μαζί, να συζητήσουμε και διευκρινίσουμε τυχόν ερωτήματα από τις εξελίξεις και να συναποφασίσουμε τις πάρα πέρα ενέργειές μας.
Ας μη λείψει κανείς, η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη!