Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2015-03-19

Και οι βάνδαλοι συνεχίζουν το έργο τους ανενόχλητοι...

Θα προσθέσουμε, εκτός των βανδαλισμών που περιγράφονται γλαφυρά στο άρθρο, τα συντρίμια και τις καταστροφές που άφησαν οι καταληψίες της Νομικής στο κτίριο - έχουμε συνηθίσει, βάβαια, το έγκλημα των καταστροφών των πανεπιστημίων μας και δεν ιδρώνει το αυτί μας...
Κατά τ'άλλα δεν είδα ποτέ ούτε έναν Έλληνα να διαδηλώνει ενάντια στον φασισμό των βανδάλων που έχουν μετατρέψει τις πόλεις μας σε χαβούζες και σκουπιδότους, κατά εικόνα και ομοίωση των ακατοίκητων εγκεφάλων τους. Τόση ατολμία; Ή τόση συναίνεση τελικά;
Απορώ γιατί κάποιοι θέλουν πίσω τα "μάρμαρα του Παρθενώνα"... Για να γίνουν κι αυτά βορά των βαρβάρων;...

Αλήθεια, θα ακολουθήσει διατριβή για την εικαστική αξία των σχετικών πράξεων;..(!)..

Σχόλιο της Μαργαρίτας Πατσιλίβα

Θαυμάστε το βανδαλισμένο έγαλμα του Κωστή Παλαμά

Αντεξουσιαστές σε υπηρεσία βανδαλισμού της Αθήνας
Άρθρο του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Οι καταστροφές, προχθές τη νύχτα, στην Αθήνα έγιναν από μια μικρή ομάδα. Για μερικές ώρες είχε την πόλη στα χέρια της. Ακόμη και όταν οι «αντεξουσιαστές» έφτασαν στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και το βανδάλισαν, η αστυνομία τούς άφησε ανενόχλητους. Η ομάδα των «αγνώστων» είχε έργο εκείνη τη νύχτα: βανδάλισε μνημεία (Καπνικαρέα, Τριλογία), αγάλματα (Παλαμάς, Πνευματικό Κέντρο), κτίρια (Αθηνάς, Μοναστηράκι, Πανεπιστημίου), καταστήματα και στάσεις (Κλαυθμώνος, Κολοκοτρώνη), το Δημαρχιακό Μέγαρο, τη Βουλή από τα ανθοπωλεία μέχρι το φυλάκιο, το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος...

Σε εντεταλμένη υπηρεσία, οι «αντεξουσιαστές» σε μία έρημη πόλη, είχαν έναν μόνο θεατή: την ίδια την αστυνομία.

«Ηταν μια επίδειξη ισχύος», όπως ειπώθηκε. «Δεν άφησαν τίποτε όρθιο». Προς τι; Οι ευθύνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι τεράστιες. Από «ευαισθησία» και μόνο δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση. Το υπουργείο Πολιτισμού επίσης απόν. Η σιωπή μεταφράζεται, εν προκειμένω, σε αποδοχή.

Τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων αποδύονται από χθες το πρωί στην ηρωική προσπάθεια να συνεφέρουν την πόλη. Πρώτο μέλημα ήταν νωρίς, χθες, το πρωί, ο καθαρισμός του Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη.

Ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, εξέδωσε χθες ανακοίνωση με σκληρό τίτλο: «Η υπομονή εξαντλείται – η Πολιτεία δεν επιτρέπεται να μένει αδρανής». Πάντως, με εντολή της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελένης Μπάνου, το αρμόδιο τμήμα συντήρησης της Εφορείας, υπό τη διεύθυνση του κ. Στέλιου Δασκαλάκη, ξεκίνησε στον Ιερό Ναό Καπνικαρέας, επί της οδού Ερμού, ο καθαρισμός του γκράφιτι με τετραμελές συνεργείο συντήρησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ήδη έχει απομακρυνθεί το πρώτο στρώμα από τους συντηρητές. Η εργασία θα συνεχιστεί μέχρι την ολική απομάκρυνση του γκράφιτι.

Ηδη έχει απομακρυνθεί το πρώτο στρώμα από τους συντηρητές. Η εργασία θα συνεχιστεί μέχρι την ολική απομάκρυνση του γκράφιτι.

Ενδιαμέσως, στέκει ο πολίτης εκείνος, που με βουβή αγανάκτηση παρακολουθεί ανήμπορος τον εκβαρβαρισμό της πόλης. Η καλλιεργούμενη ανασφάλεια αλλά και η εδραιωμένη, πλέον, διάχυτη πεποίθηση πως την πόλη ελέγχουν «κάποιοι» με την ανοχή των κρατικών αρχών, δημιουργεί βαθύτερα ρήγματα στην κοινωνική συνοχή. Τα προχθεσινά επεισόδια σε συνδυασμό με την κατάληψη στη Νομική Σχολή και την αδυναμία, κι εκεί, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ελέγξει την κατάσταση (και επί της ουσίας να ασκήσει πολιτική) συνθέτουν οδυνηρό σκηνικό για τον πολίτη. Οσο για το υπουργείο Πολιτισμού, αναμένουμε τη δική του σκληρή ανακοίνωση.

Γιώργος Καμίνης: Καμία ανοχή στην ανομία

«Πολλοί προβάλλουν την κρίση ως άλλοθι για ουκ ολίγες παρεκκλίσεις. Ασκούμε βία; Φταίει η κρίση. Δεν εφαρμόζουμε τον νόμο; Το δικαιολογεί η κρίση. Παραβιάζουμε τις ελευθερίες του διπλανού μας; Είναι η κρίση. Υποβαθμίζουμε το περιβάλλον που ζούμε; Η κρίση έχει προκαλέσει χειρότερα. Αυτό λοιπόν δεν το δέχομαι. Ο βανδαλισμός στο Πολυτεχνείο δεν είναι τέχνη που προκάλεσε η κρίση. Είναι καραμπινάτη βεβήλωση που προσβάλλει την αισθητική μας και υποβαθμίζει το περιβάλλον που ζούμε. Το ξεκαθάρισα, ότι ο Δήμος Αθηναίων, όπου μπορεί, θα προστρέχει σε βοήθεια και θα αποκαθιστά τις ζημιές που προκαλούνται. Αλλά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η ανοχή στην ανομία. Επί έξι μήνες καθαρίζαμε από κακότεχνο γκράφιτι, κατά κυριολεξία από μουτζούρες, την Αθηνάς, την Ερμού και τη Σταδίου. Αν κάποιοι θεωρούν ότι η πόλη και οι αστικές υποδομές της, δεν αντικατοπτρίζουν επαρκώς την κρίση στη χώρα και θέλουν να επιδεινώσουν την εικόνα της, θα μας βρουν αντιμέτωπους. Αντιμέτωπους με την ανομία και με ό,τι συμβάλλει στην καταρράκωση του ηθικού των πολιτών της Αθήνας».

Πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 19.3.2015