Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2014-04-18

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ…

"ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα 18/4/2014

Την Τρίτη 15/4/2014, τα φορολογικά στοιχεία (σύνταξη, επικουρική και Πρόγραμμα) των συνταξιούχων της ΤτΕ  που είχαν προτυπωθεί στις δηλώσεις και είχαν αναρτηθεί στο taxis net της Γ.Γ.Π.Σ. τις προηγούμενες ημέρες, κατέβηκαν. Υπήρξε έντονη ανησυχία μη τυχόν και επιχειρηθεί εμπλοκή μας με τη Β΄ φάση της Η.ΔΙ.Κ.Α…

Μετά από συντονισμένες κινήσεις παραγόντων της Τράπεζας το θέμα επιλύθηκε και όπως ενημερωθήκαμε τα στοιχεία στις δηλώσεις για το 2013 θα αναρτηθούν εκ νέου μέχρι την Τρίτη 22/4/2014. Εν τούτοις είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε εκ νέου πως απαιτείται άμεση πολιτική συμφωνία και απόφαση απεμπλοκής της ΤτΕ από διαδικασίες που δεν αφορούν σε αυτή και στους συνταξιούχους της. Η επαφή μας με τις διαδικασίες της Η.ΔΙ.Κ.Α. αφορά μόνο στο σκέλος της διασταύρωσηςτων στοιχείων για την καταβολή των συντάξεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης το οικονομικό  βάρος των οποίων φέρει ο Κρατικός Προϋπολογισμός.

Είναι πλέον προφανές πως η ΤτΕ, βάσει και του Νόμου 4093/2012 όσο και  αυτών που ακολούθησαν την υλοποίηση της εφαρμογής του (Ν.4144/13 και Απόφαση 55100 Φ.Ε.Κ.884/9.4.2014), δεν ενσωματώνεται σε διαδικασίες που δεν την αφορούν, αλλά έχει μόνο την υποχρέωση της ενημέρωσης για διπλό και τριπλό συνταξιούχους της. Μάλιστα το αντίθετο θα ήταν επιεικώς απαράδεκτο. Η ΤτΕ έχει ενσωματώσει στον Ισολογισμό της την κινητή και ακίνητη περιουσία των πρώην Ταμείων με τη νομοθετική υποχρέωση (Ν. 3863/2010) να παρέχει σύνταξη και Μέρισμα στους ασφαλισμένους της σύμφωνα με τα Καταστατικά των πρώην Ταμείων και τις γενικές διατάξεις νόμων, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τους παραπάνω νόμους και ειδικότερα από τον Ν. 4144/13 που δεν περιλαμβάνει την ΤτΕ στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δυστυχώς, τα παραπάνω αυτονόητα δεν αποτελούν το σταθερό πλαίσιο λειτουργίας του Σ.Σ.Τ.Ε. αλλά και των εν ενεργεία. Η επίκληση των δυσκολιών της περιόδου γίνεται για να αποφευχθεί η ανάληψη των αναγκαίων ευθυνών με αποτέλεσμα σταδιακά να υποχωρούμε σε ζητήματα που δεν θα έπρεπε, όχι μόνο σε σχέση με την Η.ΔΙ.Κ.Α. αλλά και με Δώρα και Επίδομα Αδείας στο Μέρισμα.

Ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με υγεία προσωπική και οικογενειακή. Ας ελπίσουμε πως θα έχουμε και Ανάσταση συνειδήσεων στο χώρο και τη χώρα συνολικά….

Σημείωση:

Την Πέμπτη, 8 Μαΐου, από τις 11 πμ, στην Αίθουσα συνελεύσεων του Σ.Σ.Τ.Ε. (Λέκκα 23-25) θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συγκέντρωση της Κίνησής μας, όπου θα συζητήσουμε όλες τις τελευταίες εξελίξεις, γύρω από τα θέματά μας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Ιπποκράτης, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κωνστανταράκη Εύα, Μαγκλάρας Κώστας, Μελισσείδου Ελένη, Μοσχονησίου Βάσω, Μπαλαούρας Μάκης, Μπουλαλά Αγγελική, Νέστωρας Γιώργος, Παπαμάργαρης Χάρης, Πατσιλίβα Μαργαρίτα, Χατούπη Μαρία.