Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2014-04-02

Η ομιλία της συν. Εύας Κωνστανταράκη στην Γενική Συνέλευση του ΣΣΤΕ στις 27/3/14

Ίσως να σας φαίνεται υπερβολικό ότι  η μη δημοκρατική  λειτουργία του  συλλόγου Συνταξιούχων μπορεί να επηρεάσει την Δημοκρατία της χώρας ή του Πλανήτη.
Και όμως!  Δεν είναι υπερβολή! Έχει αποδειχτεί ότι Οτιδήποτε συμβαίνει ακόμα και σε πολύ μικρή κλίμακα  μπολιάζει  τη ζωή συνεχώς και αενάως.


Με αυτόν τον τρόπο έκλεισε την ομιλία της στην Γενική Συνελευση η συν. Εύα Κωνστανταράκη. Θυμίζει Θεωρία του Χάους και το Θεώρημα της Πεταλούδας...Κι όμως, έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα: Είτε κατά την Θεωρία του Χάους, είτε κατά την καθημερινή μας εμπειρία...
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Εύας.
___________________________________

Συνάδελφοι,
Όμως  θεωρώ πως τα θέματα δημοκρατίας στη λειτουργία των συλλογικών μας θεσμών είναι υψίστης σημασίας.
Σας  ζητώ συγγνώμη που θα αναφερθώ σε πολυσυζητημένα γεγονότα, αλλά ο προβληματισμός μου βασίζεται ακριβως σε αυτά και στην  πρακτική που ακολουθήθηκε από το Δ.Σ., χωρίς να επηρεάζεται από σκοπιμότητες ή προσωπικά συναισθήματα.

Λοιπόν ξεκινάμε:
Με τη   Νο 2/Ανακοίνωση του συλλόγου .. στις 30.4.2013 μας ενημέρωσαν  για συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε στο   “Κείμενο Συμφωνίας”  που είχαν υπογράψει οι δυο κινήσεις. Δύο από τα κεντρικά θέματα ήταν η  αποτροπή της   Β φάσης ΗΔΙΚΑ και το  μέρισμα.  Στο ίδιο πρακτικό είχε συμφωνηθεί, ότι στις επαφές θα συμμετείχαν από κοινού εκτός από τον πρόεδρο και γραμματέα, που από το  καταστατικό δεσμεύουν το σύλλογο, και ο αντιπρόεδρος.  Η συμμετοχή του αντιπρόεδρου Ευσταθίου είχε κριθεί  αναγκαία και από τους έξι συμβούλους που συγκρότησαν το προεδρείο, διότι είναι   σε όλους γνωστό ότι ο   συνάδελφος Ευσταθίου,   είναι  ένας από τους ελάχιστους στο χώρο μας που γνωρίζει τόσο καλά τα ζητήματα για το ασφαλιστικό. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που τότε σαν Νέα Συνδικαλιστική Ενότητα ζητούσαμε τις θέσεις πρόεδρου και γραμματέα, μιας που και από το Καταστατικό του Σ.Σ.Τ.Ε. τα δύο αυτά αξιώματα ενεργούν από κοινού.
Όμως, αμέσως  μετά την συγκρότηση του προεδρείου, ο πρόεδρος,  για κάποιον ανεξήγητο λόγο  θεωρεί ότι τον εξουσιοδοτήσαμε   αποκλειστικά να μας εκπροσωπεί!  Έτσι  πηγαίνει μόνος του   όχι μόνο στις  συναντήσεις  με τον Διοικητή η με  άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και στην υπηρεσιακή επιτροπή της Τράπεζας που συζητάει τον διαχωρισμό του μερίσματος και το πρόγραμμα μετεργασιακών παροχών, χωρίς τη συμμετοχή του αντιπροέδρου όπως είχε συμφωνηθεί!!!  Την πληροφόρηση την έχει και τη δίνει μόνο ο ίδιος ο πρόεδρος! Και μια τέτοια  λειτουργία τη θεωρεί  νόμιμη και σωστή (υπενθυμίζω τον  τίτλο της προτελευταίας ανακοίνωσης του Συλλόγου.  Συνάντηση του Προέδρου με τον  Διοικητή ). Ούτε καν ο Γραμματέας (που παλαιότερα χαλούσε τον κόσμο), δεν καλείται στις συναντήσεις παρά την Καταστατική υποχρέωση. 

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό! Από τις τότε ενημερώσεις  το Μάιο του 2013, γίνεται σαφές  ότι ο πρόεδρος  έχει μετακινηθεί από τις θέσεις με τις οποίες ψηφίστηκε.  Το γνωστό «ολίγον έγκυος» που έλεγε για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή μας στη Β φάση της ΗΔΙΚΑ μας τα έλεγε όλα . Η μετακίνηση από θέσεις και αρχές της Νέας Συνδικαλιστικής Ενότητας, αλλά και του προγράμματος που υπέγραψε προκειμένου να γίνει πρόεδρος, θεώρησε πως αφορούσαν μόνο εκείνον! Το αν εμείς που συμμετείχαμε στη τότε κίνηση  διαφωνούσαμε ή είχαμε άλλες σκέψεις και προτάσεις - δεν μπήκε καν στο κόπο να  μας ρωτήσει! Από τον Απρίλιο που συγκροτήθηκε το Δ.Σ. και ανέλαβε τη θέση του προέδρου μέχρι και τις 29/10/2013 που καθαιρέσανε τον συνάδελφο Ευσταθίου από αντιπρόεδρο, ουδέποτε συνεδρίασε η Ν.Σ.Ε ή έστω η Συντονιστική της Επιτροπή.  
Ο τότε αντιπρόεδρος συν Ευσταθίου, ασκώντας το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης των απόψεων, που ήταν  μια από τις βασικές αρχές της  Νέας Συνδικαλιστικής Ενότητας, με  ηλεκτρονικά μηνύματα, ¨χωρίς διαχωρισμούς σε δικούς μας και τους άλλους¨, ενημερώνει τους συναδέλφους.  Γι' αυτήν την ενημέρωση, γιατί τόλμησε να αρθρώσει τη φωνή του καθαιρείται !!
Εδώ θα κάνουμε μια στάση! Θα ήθελα να αναλογιστούμε λίγο την έννοια της φωνής, που σημαίνει λόγο,  άποψη (γραπτής, ή προφορική). Η φωνή  - φύεται στο φως ! ή να το πω αλλιώς, το  φως και η φωνή ριζώνουν στο ένα και ίδιο 'φω'... Έτσι δια-φωνώ σημαίνει ότι φωτίζω κάτι  από διαφορετικά σημεία, ενώ συμ-φωνώ σημαίνει ότι φωτίζω  από συμπληρωματικά. Όπως και να 'χει, εν αρχή είν' η φωνή - δηλαδή το φως  του κάθε ανθρώπου, που έχει να προσφέρει, στους άλλους ανθρώπους.
 Έτσι λοιπόν  φωνή  ενός μόνο ανθρώπου, που είναι ένα μόνο κεράκι, δεν αρκεί για  να έρθει το φως .

Σήμερα μας προτείνεται  η αλλαγή του καταστατικού να γίνει με πανελλαδική ψηφοφορία πάνω σε μια  μόνο πρόταση και πακέτο! Όλοι είμαστε μεγάλοι!  Θυμόμαστε  λοιπόν το  δημοψήφισμα του 68   όταν ζητούσαν  με ένα ναι η  ένα όχι να εγκριθεί  το σχέδιο  συντάγματος που είχαν κοινοποιήσει.
Κάθε ομοιότητα οφείλεται σε  σύμπτωση..!

Αν και τις ολομέλειες « των συνταξιούχων εν δράσει» τις παρακολουθούν περισσότεροι από  60συναδελφοι κάθε φορά (εκτός της ΕΣΑΚ) οι υπόλοιποι δεν  μας αναγνωρίζουν σαν παράταξη.
Ο εκπρόσωπος μας δεν καλείται στις συναντήσεις της λεγόμενης διαπαραταξιακης επιτροπής από τον πρόεδρο, με τη δικαιολογία ότι δεν  εκπροσωπεί  παράταξη! 
 Όμως όταν ανεχόμαστε μια μεγάλη η μικρή έκπτωση των δικαιωμάτων, μόνοι μας, με τη θέληση μας, πηγαίνουμε  στη σκοτεινή χώρα του αυταρχισμού.
Θα ήθελα  λοιπόν μια απάντηση από τις κινήσεις εκείνες, (εκτός ΕΣΑΚ), που συμφώνησαν για την ανάθεση  χορήγησης γνωμοδότησης για το μετεργασιακό από τον κ Κρεμανλη, χωρίς προηγουμένως να ζητήσουν να γνωστοποιηθούν και να συζητηθούν τα ερωτήματα πάνω στα οποία θα ζητούσαν τη γνωμοδότηση.

Τελειώνοντας  θα ήθελα να καταθέσω το δικό μου φως-φωνή  Ακόμα και αν με την αποδοχή αυταρχικών πρακτικών είχαμε τα άριστα αποτελέσματα, και πάλι δεν θα έπρεπε να αποδεχτούμε το Σκοτάδι. Ο άνθρωπος ουκ επ’ αρτω ζήσεται μόνο.  Που σημαίνει: Αν χαθούν οι πανανθρώπινες αξίες για να κερδηθεί  η  υλική ευημερία, η ζωή  χάνει το νόημα της!  Υποβαθμίζεται σε κάτι που άλλο, που δεν αξίζει να το ζεις.

Ίσως να σας φαίνεται υπερβολικό ότι  η μη δημοκρατική  λειτουργία του  συλλόγου Συνταξιούχων μπορεί να επηρεάσει την Δημοκρατία της χώρας ή του Πλανήτη.
Και όμως!   Δεν είναι υπερβολή! Έχει αποδειχτεί ότι Οτιδήποτε συμβαίνει ακόμα και σε πολύ μικρή κλίμακα  μπολιάζει  τη ζωή συνεχώς και αενάως.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας: Βροντερό "όχι" στη λιτότητα του Ecofin - 1/4/14

Κάλεσμα στα συλλαλητήρια: 1 & 2 Απριλίου στο Σύνταγμα!

Η απαγόρευση των συγκεντρώσεων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και των Συνδικάτων σήμερα, Τρίτη 1 Απριλίου και αύριο, Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014, κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησης της άτυπης Συνόδου του ECOFIN, δηλαδή ενός οργάνου που απεργάζεται και επικυρώνει διαρκώς την αποδόμηση κάθε συλλογικού, κοινωνικού και εργασιακού δικαιώματος, που αναπαράγει και κλιμακώνει τις πολιτικές ακραίας λιτότητας στην Ευρώπη και με τραγικά μέτρα στη χώρα μας αποτελεί ακραία αυταρχική, αντιδημοκρατική απόφαση και πρόκληση, δεδομένου:
Είναι ως αντίληψη και ενέργεια αντισυνταγματική.
Είναι χωρίς προηγούμενο και εντός της Ε.Ε. αφού τόσο τα Εθνικά όσο και τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα από τις Βρυξέλλες έως και σε κάθε χώρα που είχε την Προεδρία, οργάνωσαν αντίστοιχες διαμαρτυρίες χωρίς να εκδοθούν τέτοιες κατάπτυστες αποφάσεις.

Βροντερό "όχι" στη λιτότητα του Ecofin και στον αυταρχισμό των απαγορεύσεων - Η συγκέντρωση της 1ης Απριλίου..!


Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στη συνεδρίαση στο Ζάππειο του Ecofin και παρά την απαγόρευση που έχει εκδώσει η αστυνομία πραγματοποιήθηκε από χιλιάδες πολίτες. Ωστόσο επεισόδια σημειώθηκαν όταν ομάδες διαδηλωτών προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο και να κατευθυνθούν προς την πλατεία Συντάγματος. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης ενώ έγιναν και πέντε προσαγωγές.


Νωρίτερα, πλήθος πολιτών είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος, την Ομόνοια και τα Προπύλαια, ανταποκρινόμενοι στα σχετικά καλέσματα. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΟΛΜΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΣΥΡΙΖΑ, Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή είχαν κάλεσμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Προπύλαια, η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία στην πλατεία Κοραή και στην Ομόνοια ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΓΕ. Οι διαδηλωτές στη συνέχεια, με εξαίρεση αυτούς της Ομόνοιας, έγιναν έναν και πραγματοποίησαν κοινή πορεία. «Ληστές – ληστές καπιταλιστές – τα κέρδη σας κοστίζουν ανθρώπινες ζωές» και «Αθήνα, Ρώμη, Μαδρίτη, Λισαβόνα – Όλη η Ευρώπη στο δρόμο του αγώνα», είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

"Μας φαίνονται μεγάλοι γιατί είμαστε σκυφτοί,σηκώνουμε κεφάλι να σκύψουνε αυτοί", το σύνθημα που φώναζαν οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών...