Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2021-04-08

ΔΟΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ. Άρθρο της Ελένης ΜΕΛΙΣΣΕΙΔΟΥ

Βρισκόμαστε σχεδόν στη μέση του 2021, εννέα (9) ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη των αδικαιολόγητων (για τους Τραπεζοελλαδίτες συνταξιούχους) μνημονιακών κρατήσεων. Παρά την επίδειξη… εμπιστοσύνης και καλής πίστης του Προεδρείου του ΣΣΤΕ προς τον Διοικητή της ΤτΕ, τις υποσχέσεις του ιδίου, αλλά και τις κατά καιρούς διάφορες δικαστικές αποφάσεις και νόμους που επιβάλλουν την άρση των κρατήσεων, η απραξία του Προεδρείου του ΣΣΤΕ και η αυθαιρεσία της επιβολής τους συνεχίζονται αδιάλειπτα.
Η λογική του παραλόγου που ακολουθείται, οδήγησε στο σημείο να μας επιστραφούν (εν μέρει) τα αναδρομικά του 11μηνου, όπως έγινε στο Δημόσιο, όπου σταμάτησαν οι κρατήσεις, σε εμάς όμως συνεχίζονται!!!

Ακόμα και η άρση του πλαφόν, έγινε διαχωρίζοντας με εντελώς ανήθικο τρόπο τους συνταξιούχους, οριοθετώντας αυθαίρετες ημερομηνίες και εφαρμόζοντας επιλεκτικά άρθρα ακόμα και καταργημένων νόμων, προκειμένου να μην παύσουν τις κρατήσεις από τις συντάξεις όλων των συνταξιούχων, αλλά μόνο από το ποσό της διαφοράς του νέου από το παλιό πλαφόν, ευλογώντας έτσι τα γένια των υψηλοσυνταξιούχων συνδικαλιστών και ορισμένων υψηλοσυνταξιούχων και πολυσυνταξιούχων στελεχών της Τράπεζας!!

Και όμως, το Προεδρείο του ΣΣΤΕ, είναι απόλυτα ικανοποιημένο με τα …επιτεύγματά του και μάλιστα πανηγυρίζει και για την αγαστή συνεργασία του με τον Σύλλογο των εν ενεργεία συναδέλφων, του οποίου η συμβολή, δεν σταματά, δυστυχώς, εδώ.

Στην 20/15.5.2018 ανακοίνωση του ΣΣΤΕ με τον βαρύγδουπο τίτλο «ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ - ΕΜΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΑΣ» ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του ΣΣΤΕ, μας ενημερώνουν για την σύμφωνη γνώμη τους στην σταδιακή επαναφορά στο 100% του ύψους των δόσεων των δανείων μας, μη παραλείποντας να επισημάνουν, όπως αναφέρουν, τη σημαντική συμβολή του Προέδρου του ΣΥΤΕ για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας!!!

Ας δούμε όμως τί ακριβώς αναγράφεται σε αυτή τη συμφωνία :

 «α) Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων Α’, Β’ και Γ’ κατηγορίας μειώθηκαν κατά 0,25% και των δανείων μισθών και συμβολαιογραφικών εξόδων, κατά 0,75% με άμεση ισχύ από 1/5/18.

 β) Παράταση εξόφλησης: Για τα στεγαστικά δάνεια Α’ και Γ’ κατηγορίας παρατείνεται η εξόφλησή τους κατά (3) τρία χρόνια με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα. Μετά τη λήξη της συμφωνίας (31/12/2019) η νέα συμφωνία παρατείνεται μέχρι 31/12/2022.

 Για τα στεγαστικά δάνεια Β’ κατηγορίας (επισκευαστικά) συμφωνήθηκαν τα εξής: Από 1/1/2020 το ποσοστό αποπληρωμής θα αφορά το 50% της μηνιαίας δόσης του δανείου. Από 1/1/2022 η μηνιαία δόση επανέρχεται στο 100%. Για τα δάνεια μισθών συμφωνήθηκαν τα εξής: Από 1/1/2020 η μηνιαία δόση θα αφορά το 50% του δανείου. Από 1/1/2022 η μηνιαία δόση θα ανέλθει στο 70% και από 1/1/2024 η μηνιαία δόση θα επανέλθει κανονικά στο 100%.»

Η αρχική συμφωνία αφορούσε, και σωστά, τη ρύθμιση των δόσεων όλων των δανείων. Με ποιό σκεπτικό αποφασίστηκε ο διαχωρισμός τους και η κατάργηση των ελαφρύνσεων στα μισά από αυτά;

Τον Μάιο του 2018 που υπογράφηκε αυτή η συμφωνία, δεν είχε υπάρξει η παραμικρή βελτίωση για τους συνταξιούχους και άρα κανένας λόγος κατάργησης των ρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί. Και αν ακόμα στον ΣΣΤΕ «πίστευαν» ότι στους αμέσως επόμενους μήνες, θα υπήρχε θετική εξέλιξη, γιατί, όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου (τον Δεκέμβριο του 2018), δεν ζήτησαν το πάγωμα ή την μεταχρονολόγηση αυτής της άκαιρης συμφωνίας, ώστε να ισχύσουν οι μειωμένες δόσεις όλων των δανείων, όπως εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο και οι λόγοι που τις επέβαλαν;

Αρκετοί συνάδελφοί μας έχουν ήδη, από 1.1.20, επιβαρυνθεί με το 50% της δόσης του στεγαστικού τους δανείου Β΄ κατηγορίας και μισθών. Δεν αποτελεί αυτό άλλη μια αδικία και ανισότητα εις βάρος μας;

Προφανώς, οι συνδικαλιστές «μας» δεν θεωρούν ελάχιστη υποχρέωσή τους να ασχοληθούν και να διορθώσουν τουλάχιστον αυτόν τον παραλογισμό που οι ίδιοι προκάλεσαν (και όχι μόνο, βέβαια).

Αντ΄ αυτού, μαθαίνω ότι παπαγαλάκια και καλοθελητές έχουν βγει στη γύρα και συζητούν «ενημερώνοντας» δήθεν τους συναδέλφους, φίλους και γνωστούς τους, μεταφέροντάς τους τις «ανησυχίες» τους ότι οι δόσεις των δανείων μας θα επανέλθουν άμεσα στο 100%, με στόχο αφενός να αισθανθούμε ακόμα και ανακούφιση με την σταδιακή αύξηση της καταβολής του ποσού των δόσεων και αφετέρου να διευκολύνουν την εφαρμογή της συμφωνίας χωρίς δικό τους συνδικαλιστικό κόστος!! Περιμένουν, δηλαδή, να αποδεχτούμε την ανοχή και την αδιαφορία τους για την επαναφορά των δόσεων των δανείων στο 100%, χωρίς όμως καμιά επαναφορά των συντάξεων, των δώρων και των επιδομάτων, όπως προβλέπεται από τα Καταστατικά του πρώην ΤΣΠΤΕ και του Μετοχικού μας.

Πρέπει να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο.

Δεν παραιτούμαστε, δεν τους στηρίζουμε με τη σιωπή της απογοήτευσής μας.

ΕΛΕΝΗ ΜΕΛΙΣΣΕΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου