Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2018-01-19

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 23

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 23

                                                  Αθήνα,  19 Ιανουαρίου 2018
 ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΩΝ 
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΑΣ

Συνάδελφοι,
Είναι γνωστό ότι, μπροστά στην αδράνεια του Προεδρείου, οι  “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” υποστηρίξαμε ευθύς εξ αρχής,την άσκηση ατομικών αγωγών, για την υπεράσπιση των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων. Το Νομικό Συμβούλιο της Τράπεζας, αφού έλαβε υπόψη και τις αγωγές αυτές, γνωμοδότησε: «υπέρ της άρσης των περικοπών που επιβλήθηκαν με το άρθρο 6 παρ.1 και 2 του ν. 4051/2012 και το άρθρο πρώτο παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 περ.1 και υποπαρ.ΙΑ.6 περ.3 του ν. 4093/2012, καθώς και για  επιστροφή των συναφώς παρακρατηθέντων ποσών, αλλά μόνο για τον μετά την 11.6.2015 χρόνο.» (Πρακτικό Ν.Σ. 3ης Οκτωβρίου 2017)!!
Το Προεδρείο, στην τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε (11/21.12.2017) μετά τη συνάντησή του με τη Διοίκηση, σημειώνει πως: «Ο κ. Διοικητής και ο κ. Υποδιοικητής άκουσαν με προσοχή τις θέσεις του Συλλόγου και δεσμεύτηκαν να εξετάσουν το θέμα και να επανέλθουν»!! Περιμέναμε λοιπόν πως το Διοικητικό Συμβούλιο, που συνήλθε στις 11.1.2018, θα ασχολείτο με ενέργειες που θα στόχευαν στην άμεση εφαρμογή της γνωμοδότησης από τη Διοίκηση. Αντ’ αυτού, το Προεδρείο, με καθυστέρηση πέντε ολόκληρων χρόνων!!, αποφάσισε, με πρωτοβουλία του (!), να ασκηθούν ατομικές αγωγές των μελών του ΣΣΤΕ για τις περικοπές των μνημονιακών νόμων 4051/2012 και 4093/2012, για τις οποίες έχει επακριβώς αποφανθεί το Ν.Σ., και ενώ για την άρση τους αναμένουμε την απάντηση της Διοίκησης!!
Όπως ήταν φυσικό, η ξαφνική τους μετάλλαξη και η ακατανόητη αντίφαση, δεν προκάλεσε μόνο τα εύλογα ερωτήματα των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”, αλλά και την καταγγελία της Αναγεννητικής Πρωτοβουλίας, την οποία σκοπίμως υποκρύπτουν. Αν η πρόταση του Προεδρείου, ήταν καθυστερημένη προσπάθεια επίδειξης «πυγμής» στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, θα χαιρόμαστε. ΄Ομως ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει…!!

ΔΕΝ ΕΚΧΩΡΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ  36%
 ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ !!

Συνάδελφοι,
Δεν πρέπει να σπεύσουμε να υπογράψουμε τίποτα, χωρίς δεσμεύσεις και διευκρινίσεις, και μάλιστα πριν την τελική απάντηση της Διοίκησης. Ας επιχειρήσουμε να κατανοήσουμε τι κρύβεται πίσω από τη μεταστροφή του Προεδρείου, αναζητώντας λογικές απαντήσεις, στα εύλογα ερωτήματα που και δημοσίως θέτουμε:

α) Όταν η ίδια η Διοίκηση προκάλεσε τη γνωμοδότηση του Ν.Σ. και εκκρεμεί η απάντησή της για τον ακριβή χρόνο υλοποίησης, τι νόημα έχει τώρα η περιορισμένη άσκηση αγωγής, η αμετάκλητη απόφαση της οποίας, θα απαιτήσει οκτώ χρόνια;; Είναι σοβαρά τα όσα διαδίδουν και εμπλέκουν τον Διοικητή, για δήθεν συμφωνία προς διευκόλυνσή του, με την απόφασή τους για την άσκηση ατομικών περιορισμένων αγωγών;; Τόσο πολύ υποτιμούν τον Διοικητή, παρουσιάζοντάς τον ως άβουλο όργανο που εκτελεί εντολές της Κυβέρνησης και του Υποδιοικητή και χρειάζεται τη βοήθεια του ΣΣΤΕ για να λάβει αποφάσεις για το προσωπικό της ΤτΕ;;!!

β) Όταν στην άρση των περικοπών του Ν.4093/2012 (όπως αναφέρεται στο πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου της ΤτΕ), συμπεριλαμβάνονται και τα Δώρα Κύριας Σύνταξης και
Μερίσματος, ποιά είναι η σκοπιμότητα του διαχωρισμού τους, στην ανακοίνωση 12/15.1.2018, του ΣΣΤΕ;;
γ) Διεκδικούμε τελικά Δώρο σε Μέρισμα  36%όπως ίσχυε την 31/12/2012, πριν δηλαδή την παρέμβαση του Ν.4093/2012 ή όχι;; Μήπως θέλουν με τις αγωγές που ξαφνικά προτείνουν, να νομιμοποιήσουμε από μόνοι μας τον περιορισμό του Δώρου στο ένα και μόνο τμήμα του ενιαίου 36% του Μερίσματος, αυτό της επικουρικής (20%), που μάλιστα προτείνουν τον περιορισμό του από το 20% στο 8%, με τη μεταφορά, στη συνέχεια, του 12% στο Πρόγραμμα;;!!
δ) Μήπως για αυτό, στο συνημμένο στην ανακοίνωση σημείωμα για τα απαιτούμενα στοιχεία, δεν ζητούν το Μέρισμα (επικουρική) που παίρναμε την 31.12.2012 , αλλά την  επικουρική (μέρισμα) του μηνός Δεκεμβρίου 2013 κ.ο.κ.;;!! Μας ζητούν να υπογράψουμε εν ψυχρώ τη μείωση του μερίσματος από το 36% στο 20%, κάτι που δεν τόλμησαν ούτε η Διοίκηση ούτε και οι Νομικοί της παραστάτες;;
ε) Έκαναν κάποιο λάθος που θα το διορθώσουν ή τελικά επιδιώκουν να μας καταστήσουν «ιδανικούς αυτόχειρες», αφού μας καλούν, χωρίς τη ρητή δέσμευση για Δώρο στο Μέρισμα του 36%;;, να υπογράψουμε εν λευκώ την εκχώρηση του δικαιώματος εξωδικαστικού συμβιβασμού, στο συνεργαζόμενο νομικό γραφείο!!  Μήπως αυτός είναι και ο λόγος, περιορισμού τους σε ένα και μόνο δικηγορικό γραφείο;;!!
στ) Τέλος η άσκηση αγωγής μόνο για τους δύο νόμους, δεν οδηγεί αυτόματα στο συμπέρασμα ότι οι συνταξιούχοι και ο ΣΣΤΕ αποδεχόμαστε τη νομιμότητα των υπόλοιπων μνημονιακών περικοπών;;!!  

Συνάδελφοι,
Προτείναμε να επισκεφθούμε, θεσμικά ως Δ.Σ. του ΣΣΤΕ, τον συνταξιούχο συνάδελφο και νύν Βουλευτή Μ. Μπαλαούρα, επαναλαμβάνοντας παρόμοιες κινήσεις που, όπως όλοι θυμόμαστε, έχουν γίνει και στο παρελθόν (με Αλευρά, Παπαμάργαρη, Κουσελά, Πρωτόπαπα κλπ). Η απάντηση του Προέδρου και της Γραμματέως στην πρόταση και τα ερωτήματα, δεν ήταν επιχειρήματα, αλλά ένας λίβελος εναντίον όποιων τους ενοχλούν.  Φαίνεται πως για αυτούς, η ανεξαρτησία της ΤτΕ εξαντλείται,  στα όρια των κομματικών τους στοχεύσεων και των συμφερόντων των ασφαλιστικών εταιρειών…

Αποκαλύπτεται πλέον, πως η διχαστική πολιτική που ασκούν, εκπορεύεται από την κομματική τους εμπάθεια και την προσπάθειά τους, να επιβάλουν «τον νόμο της σιωπής» στη διάλυση των δικαιωμάτων μας στη σύνταξη!! Αυτός είναι και ο λόγος του αποκλεισμού των συμβούλων της μειοψηφίας από την αντιπροσωπεία του ΣΣΤΕ στην κοπή πίτας των παραρτημάτων, και όχι της δήθεν οικονομίας (sic) που επικαλέστηκαν, ενώ ήδη διέθεσαν 47.000 χιλιάδες περίπου ευρώ, για την ΟΣΤΟΕ και το συνέδριό της, στο οποίο δεν συμμετείχαν ή αποκλείσθηκαν η Εθνική, η Εμπορική και η Άλφα!!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς 
Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” Συνταξιούχων
Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Βαξεβανάκη Ιουλία, Γκότσης Δημήτρης, Γρατσίας Ηλίας, Δασκαλάκης Νίκος, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραγιάννης Νίκος, Καραδήμα Ζωή, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κουρκουτσάκη Τίνα, Κωνστανταράκη Εύα, Λεμπέσης Παναγιώτης, Μαλαπάσχας Παναγιώτης, Μανώλης Παύλος, Μασσαλάς Δημήτρης, Μελισσείδου Ελένη, Μοσχονησίου Βάσω, Μουτσάκη Μάρθα, Μπελίτσος Γρηγόρης, Μπουλαλά Αγγελική, Νικολόπουλος Σωτήρης, Νικολοπούλου Βίκυ, Παπαγεωργάκης Μάρκος, Παπαμάργαρης Χάρης, Ραγιάς Νικόλαος, Ρούσσος Γιώργος, Στρίμπερης Θόδωρος, Φιωτάκη Έβη, Φλεμετάκης Γιώργος, Χατούπη Μαρία, Χάρακα Παναγιώτα, Χρηστίδης Απόστολος