Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2021-01-07

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2020

Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2021

Συνάδελφοι,

Τo 2020 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η πανδημία που έχει τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, δημιούργησε νέους όρους και συνθήκες για την εργασία και την οικονομία γενικά. Οδηγηθήκαμε σε ένα νέο τρόπο ατομικής και συλλογικής ζωής, σε διαρκή αβεβαιότητα για το μέλλον.

 

Στις συνθήκες αυτές, οι κατασυκοφαντημένες έννοιες του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας υγείας και της συλλογικότητας, πήραν την εκδίκησή τους έναντι των ατομικών και ιδιωτικών.

 

Οι συνταξιούχοι της ΤτΕ, που εξακολουθούμε και είμαστε ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, με την στήριξη τόσο οικονομική, όσο και ουσιαστική όλων των αφανών συναδέλφων που συνέδραμαν τον αγώνα μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες, συνεχίσαμε τις προσπάθειες για τον σεβασμό στο καταστατικό και την ανεξαρτησία της ΤτΕ.

 

Στο διάστημα που πέρασε:

  • Επιμείναμε στη συγκρότηση ενιαίου μετώπου υπεράσπισης της Ανεξαρτησίας της ΤτΕ και στην τήρηση των καταστατικών της υποχρεώσεων προς το προσωπικό της.
  • Προσπαθήσαμε, χωρίς καμία συμπαράσταση, να πετύχουμε την κατάργηση της ΕΑΣ, την κατάργηση των μνημονιακών κρατήσεων και την αναδρομική επιστροφή τους, την επιστροφή των δώρων και του επιδόματος αδείας, με μια σειρά νομικών και άλλων ενεργειών τα αποτελέσματα των οποίων αναμένουμε με αισιοδοξία.
  • Προσφύγαμε στο ΣτΕ για την ακύρωση της Υ.Α. Βρούτση, που, σε αντίθεση με το άρθρο 10 του Καταστατικού του πρώην Ταμείου μας, μας διαχωρίζει σε πριν και μετά την 1.1.2015 και «νομιμοποιεί» τη διατήρηση των μνημονιακών κρατήσεων και την παρέμβαση του εκάστοτε Υπουργού στη διαμόρφωση του ύψους των συντάξεών μας.
  • Υπερασπισθήκαμε τις ΣΣΕ 1948 και 1951, αρνούμενοι να υποκύψουμε στην πίεση για μεταφορά επί πλέον 12% επικουρικής στο «Πρόγραμμα»... Η απόφαση του Αρείου Πάγου για την ΕΤΕ, με την οποία υιοθετείται η λογική πως η υποχρέωσή της ΕΤΕ εξαντλείται στην εργοδοτική της εισφορά και μόνο, επιβεβαιώνει τη ορθότητα της άρνησής μας!!
  • Πιέσαμε για την αξιοποίηση της μη συμμετοχής μας στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα (ΕΦΚΑ) και κατ’επέκταση στην ΗΔΙΚΑ. Εισπράξαμε τις ύβρεις της πλειοψηφίας που ταυτίστηκε με τους πολυσυνταξιούχους παράγοντες της Τράπεζας, οι οποίοι αξιοποίησαν τα παραπάνω για ίδιο όφελος, θέτοντας εκτός του ανώτατου πλαφόν συντάξεων τη σύνταξη που λαμβάνουν από την ΤτΕ!!
  • Επιδιώξαμε να καλύψουμε το κενό ενημέρωσης και την άρνηση δημιουργίας μόνιμης διαπαραταξιακής επιτροπής από την πλειοψηφία του ΣΣΤΕ, ζητώντας συναντήσεις εκπροσώπων μας με τη Διοίκηση και υπηρεσιακούς παράγοντες.
  • Διεκδικήσαμε, μέσω των παρεμβάσεων των εκπροσώπων μας, τη δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου και τη διαφάνεια στη διαχείριση οικονομικών και νομικών ζητημάτων.
  • Πραγματοποιήσαμε ενημερωτικές συναντήσεις με συναδέλφους και των υποκαταστημάτων στην έδρα του Συλλόγου, χωρίς την οικονομική ενίσχυση, που μονομερώς απολαμβάνει και διαχειρίζεται το Προεδρείο του ΣΣΤΕ.
  • Διατηρήσαμε το δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ με συνεχείς συνεδριάσεις της Ομάδος Συντονισμού ακόμα και στην περίοδο του κορονοϊού, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας.
  • Αξιοποιήσαμε το διαδίκτυο για την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση των συναδέλφων μας συνταξιούχων.

 

Στο ίδιο διάστημα, με την ανοχή και συναίνεση του Προεδρείου του ΣΣΤΕ, η Διοίκηση της ΤτΕ:

  • Συνέχισε τον συστηματικό εμπαιγμό των συνταξιούχων, αρνούμενη να εφαρμόσει ακόμα και τις δικές της, κατά καιρούς, υποσχέσεις.
  • Αγνόησε τις αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των νόμων 4051 και 4093/2012 αλλά και τη γνωμοδότηση του δικού της Νομικού Συμβουλίου (3.10.2017), αρνούμενη να καταργήσει τις κρατήσεις και να επιστρέψει τα παρανόμως παρακρατηθέντα στους συνταξιούχους της.
  • Ξεπέρασε κάθε έννοια λογικής και δικαίου, φτάνοντας στο σημείο να επιστρέψει αναδρομικά 11 μηνών των δύο κρατήσεων (4051 και 4093/2012), ενώ εξακολουθεί να διατηρεί τις κρατήσεις αυτές!!
  • Αθέτησε την υποχρέωση που ανέλαβε να τηρεί από 1.1.2011 τις διατάξεις του Κανονισμού του πρώην Ταμείου κύριας σύνταξης και την ισχύουσα νομοθεσία και, προκειμένου να μην αποκαταστήσει τις συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων της σύμφωνα με τα παραπάνω, προσέφυγε στην αναβίωση των καταργημένων διατάξεων του νόμου Λοβέρδου, διαχωρίζοντας τους συνταξιούχους και διατηρώντας τις κρατήσεις σε νέους και παλαιούς συνταξιούχους!!
  • Ενίσχυσε τις ενέργειές της για κατάργηση της υποχρέωσής της από τις ΣΣΕ 1948 και 1951 έναντι των παλαιών συνταξιούχων (των πρωτοασφαλισμένων πριν την 1.1.1993) για καταβολή μερίσματος συνολικού ύψους 36% (επικουρική 20% + Πρόγραμμα 16%), επιμένοντας να εμφανίζει στις δικαστικές αίθουσες ως Καταστατική της υποχρέωση μόνο το 20%, θεωρώντας το υπόλοιπο 16% οικειοθελή της παροχή και τις ΣΣΕ 1948 και 1951 καταργημένες, με τη σύμφωνη γνώμη των Προέδρων ΣΣΤΕ και ΣΥΤΕ !!
  • Επέμεινε, αγνοώντας τον νόμο ανάληψης των Ταμείων και τις γενικές ασφαλιστικές διατάξεις, στη στρατηγική της σταδιακής διάλυσης του ασφαλιστικού μας συστήματος, σε μια περίοδο που κυριαρχεί το ζήτημα της αναδιοργάνωσης της Τράπεζας ενώ παράλληλα συζητείται η εφαρμογή των προτάσεων Πισσαρίδη για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης…
 

Συνάδελφοι,

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί, αν η πλειοψηφία του ΣΣΤΕ επέλεγε τη συνδικαλιστική ενότητα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών του, από την παραμονή της στη «συνδικαλιστική εξουσία» με κάθε τίμημα… Επιλογή που την οδηγεί σε αντιδημοκρατικές πρακτικές και στη φίμωση οποιασδήποτε διαφορετικής φωνής, μετατρέποντας τον ιστορικό μας Σύλλογο σε γραφείο τύπου και απολογητή των επιλογών της Διοίκησης. Αποτέλεσμα της επιλογής αυτής είναι να διαβεί εύκολα η πλειοψηφία τον συνδικαλιστικό Ρουβίκωνα… και να προβεί σε πρόσθετη δικαστική παρέμβαση κατά των 29 συνταξιούχων, μελών του ΣΣΤΕ, και υπέρ του Υπουργού και της Τράπεζας, κάτι που δεν είχε τολμήσει συνδικαλιστής, ούτε και στις πιό μαύρες μέρες της ιστορίας της χώρας μας!! Με λύπη σημειώνουμε, πως στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο ΣΥΤΕ, ακυρώνοντας έτσι τους αγώνες του για την ανάληψη των Ταμείων από τη ΤτΕ και την υπεράσπιση της καταστατικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της …

 

Συνάδελφοι,

Μπορούμε να ξαναγράψουμε την ιστορία του ΣΣΤΕ ως ανεξάρτητου συνδικαλιστικού οργάνου, που θα μάχεται για τα συμφέροντα όλων των συνταξιούχων της ΤτΕ και θα στέκεται δυναμικά απέναντι σε όσους προσπαθούν να τους πλήξουν. Ευχόμενοι και πάλι καλή χρονιά σε όλους τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημοκρατία και την ενότητα στον ΣΣΤΕ, παραμένοντας ταυτόχρονα σε πλήρη διεκδικητική δράση μέχρι τη τελική δικαίωση όλων μας …

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η Ομάδα Συντονισμού των «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» Συνταξιούχων της ΤτΕ

 

Σημείωση: Αναλυτικό ημερολόγιο όλων των παραπάνω δράσεών μας θα βρείτε στο
https://endrasei-ste.blogspot.com