Εισήγηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 17-4-2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΘΕΜΑΤΟΣ: 7 ΑΕΔ-24/2Ο23 (παρ. απόφ. ΑΠ 1509/2023) Δικάσιμος: 17.4.2024 Εισηγ.: Ειρ. Σταυρουλάκη Έκθεση άρθρου 11 παρ...

2018-03-19

ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ Δ. Γκότση, Ε. Κωνστανταράκη, Σ. Νικολόπουλου, Π Χάρακα

ΧΡΕΟΣ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Η ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΣΤΕ.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από την ίδρυση της ΤτΕ, είναι  καθήκον μας , να θυμηθούμε τους βασικούς σταθμούς της ενενηντάχρονης πορείας της, και το χρέος που έχουμε όλοι (εν ενεργεία και συνταξιούχοι), να τιμούμε την παράδοση και τα δικαιώματα, που με την συμβολή των προηγούμενων γενιών απολαμβάνουμε σήμερα.
Η ΤτΕ ευθύς εξ αρχής, ενισχύθηκε με  τους ισχυρούς όρους της διεθνούς σύμβασης  με την οποία ιδρύθηκε και την απονομή καθεστώτος πλήρους ανεξαρτησίας, προκειμένου να επιτελέσει το βασικό της καθήκον:  Τη συμβολή  στην οικονομική σταθερότητα και  κοινωνική ευημερία της χώρας μας. Για την επίτευξη των σκοπών της, εφοδιάζεται με τις κατάλληλες Καταστατικά διατάξεις, πρωτοποριακές για την εποχή τους, που αντέχουν στο χρόνο μέχρι σήμερα. Το προσωπικό της εξειδικευμένο, με τις καλύτερες αμοιβές και κοινωνικές παροχές, το οποίο επιλέγεται αρχικά και για αρκετές δεκαετίες, με αξιοκρατικές διαδικασίες. Οι καλύτεροι οικονομολόγοι κάθε εποχής, αποτελούσαν τον καθρέπτη της  Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών, το έργο της οποίας, διαχρονικά μαζί με τις ετήσιες εκθέσεις των Διοικήσεών της, αποτέλεσαν για πολλά χρόνια, τις μοναδικές πηγές αξιόπιστων στοιχείων για την οικονομία.  ΟΙ αδιαμφισβήτητα καλές αμοιβές και οι εν γένει παροχές, συμβάδιζαν αρχικά, απόλυτα, με αυστηρούς ηθικούς  κανόνες και πνεύμα χειραφέτησης και ανεξαρτησίας του προσωπικού της.  Η δωροδοκία, η χαρτοπαιξία, η  κατάχρηση,  ήταν έννοιες ξένες στο χώρο της ΤτΕ,  μέχρι την εποχή, που η οικονομική και κοινωνική διαπλοκή, πέρασε σταδιακά σε όλους τους χώρους, δια μέσου και των κομματικών συνδικαλιστικών παρατάξεων.
Δεν είναι τυχαίο, πως από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της, η ΤτΕ αποτελεί λίκνο της προοδευτικής σκέψης και έκφραση μιας ιστορικά καταγεγραμμένης τάσης ανεξαρτησίας από κάθε είδους δεσμά. Στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, διασώζεται το απόθεμά της εις  χρυσό, το οποίο, χωρίς να υπάρξει έστω και κατ ελάχιστο, λογιστικό έλλειμμα, μεταφέρεται με   κίνδυνο για τη ζωή τους,  από το προσωπικό  και της τότε Διοικήσεως στο εξωτερικό.  Η ΤτΕ πρωτοστατεί σε όλες τις εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, γιορτάζοντας το 1943 στο Κεντρικό  Κατάστημα, το μεγάλο ΟΧΙ του λαού μας, πληρώνοντας βαρύ τίμημα με συλλήψεις και αποστολή συναδέλφων στο Άουσβιτς.  Αξιομνημόνευτη η στάση του τότε Διοικητή της Τουρκοβασίλη, που αν και διορισμένος, αρνήθηκε να δώσει στη Γκεστάπο τα ονόματα αυτών που πρωτοστάτησαν, παραμένοντας κρατούμενος για περισσότερο από ένα μήνα. Το γεγονός αυτό, σε τέτοιες σκληρές συνθήκες, αποδεικνύει το πόσο μεγάλοι υπήρξαν οι δεσμοί αλληλεγγύης, όλων όσων υπηρετούσαν στο εσωτερικό της Τράπεζας, ανεξαρτήτως της θέσης τους στην ιεραρχία. Ο θεσμός της ανεξαρτησίας της ΤτΕ, είχε χαραχθεί βαθιά στη συνείδηση του προσωπικού της, αποτελούσε ένα δίχτυ συλλογικής αυτογνωσίας, για το χρέος τους απέναντι στην κοινωνία, για τα όσα τους είχαν απλόχερα Καταστατικά προσφερθεί, και κυρίως για το αίσθημα της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας, με το οποίο είχαν εξ αρχής προικισθεί…  
Σε όλους είναι γνωστό, πως από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της ΤτΕ, το προσωπικό της και οι Διοικήσεις, προσπάθησαν και κατάφεραν, να δημιουργήσουν πρωτοποριακούς θεσμούς υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Το ΑΤΠΥΣΥΤΕ, ως αυτοδιαχειριζόμενος   θεσμός υγείας του προσωπικού της ΤτΕ,  εδραιώθηκε με συμφωνία και συναίνεση όλων για τον ποιο κατοχυρωμένο τρόπο λειτουργίας του. Οι συμβάσεις του 1948 και 1951, που καθιέρωσαν τη χορήγηση Μερίσματος «ως μετεργασιακής παροχής στους εξερχόμενους από την υπηρεσία υπαλλήλους» και υπήρξαν προάγγελος, 30 και πλέον χρόνων πριν, της λεγόμενης επικουρικής σύνταξης, αποτελούν δείγμα, του πόσο μπροστά και συλλογικά, σκεπτόντουσαν οι συνάδελφοί μας.  Οι ηθικές αξίες της   αλληλεγγύης και της πρόνοιας, που είχαν ποτιστεί από το αίμα και την προσφορά των συναδέλφων στη διάρκεια της κατοχής,  βρίσκουν τη θέση τους και  στους θεσμούς των  Κατασκηνώσεων της Πάρνηθας, στα σπιτάκια της Θεσσαλονίκης, του Μερίσματος και των Γονικών παροχών, αλλά και του ΕΦ ΑΠΑΞ. Όμως ,ό,τι  οι  νεότερες γενιές  θεωρούμε πολύτιμα   Δώρα από τους συναδέλφους μας , ορισμένοι υπηρεσιακοί και συνδικαλιστικοί κύκλοι της ΤτΕ, εμφορούμενοι από τις ιδέες του ατομισμού και της ιδιοτέλειας,  του  άκρατου νεοφιλελευθερισμού της εποχής μας, τείνουν να τα αποδομήσουν και να τα καταστήσουν προϊόντα στη διάθεση Ασφαλιστικών Εταιρειών…..
 Γιατί όμως, όλοι εμείς που απολαύσαμε και   απολαμβάνουμε δικαιώματα και κατακτήσεις, αυτής της ιστορικής διαδρομής, αγώνων και κατακτήσεων, παρακολουθούμε, αν δεν συμβάλλουμε με την αδράνεια και τις επιλογές μας, να τίθενται σε αμφιβολία και αμφισβήτηση τα βασικά μας δικαιώματα, ενενήντα ακριβώς χρόνια μετά την ίδρυση της Τράπεζας;; Στην έννοια της  θεσμικής ανεξαρτησίας της ΤτΕ, η οποία έχει επί πλέον ενισχυθεί στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, συμπεριλαμβάνονται τα δικαιώματα όλου του προσωπικού της ( εν ενεργεία και συνταξιούχων). Γιατί  λοιπόν να αποδεχόμαστε , ο Διοικητής σε συνεργασία με το προεδρείο,  να καταπατά την έννοια της ανεξαρτησίας για τα δικαιώματα συνταξιούχων , ενώ  σωστά την  εφαρμόζει για τον ίδιο, την υπόλοιπη Τράπεζα  και τους εν ενεργεία;;
Σαν  προσωπικό της ΤτΕ, δεν μας λύγισε η Γερμανική κατοχή, αντισταθήκαμε και νικήσαμε! Τώρα  κινδυνεύουμε να ηττηθούμε, από ένα πνεύμα εθελοδουλίας, που σταδιακά επικράτησε, σε Διοικήσεις και στελέχη της Τράπεζας, μπροστά στην οικονομική δύναμη και το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση… Είναι εμφανής  σε πολλούς τομείς, η υποχώρηση του πνεύματος χειραφέτησης και ανεξαρτησίας της ΤτΕ, τόσο έναντι των γενικότερων σκοπών της, που είναι και παραμένουν αυτοί της οικονομικής σταθερότητας και της κοινωνικής ευημερίας, όσο και της διατήρησης σε υψηλό επίπεδο  αξιοκρατίας , και αξιοπρέπειας του προσωπικού της  κυρίως των  συνταξιούχων της.
Η μνημονιακή περιπέτεια της τελευταίας σχεδόν δεκαετίας, ενίσχυσε τις τάσεις αποδιάρθρωσης και αποδόμησης της Καταστατικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της, αποτέλεσε ευκαιρία για τους οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού και του συντηρητισμού στην ΤτΕ, για ένα νέο γύρο εκθεμελίωσης,  βασικών, Καταστατικά και με ΣΣΕ κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Οι υποσχέσεις για την επιστροφή των μνημονιακών παράνομων περικοπών δια μέσου του « Προγράμματος», όχι μόνο έμειναν στα χαρτιά, αλλά σταθερά επιχειρείται να μεταφερθεί στο Πρόγραμμα  ( που δεν καλύπτεται  ολόκληρο από καταστατικό της Τράπεζας,) τμήμα της Καταστατικής υποχρέωσης της ΤτΕ  για την καταβολή Μερίσματος. Στο συνταξιοδοτούμενο προσωπικό, δύο σχεδόν χρόνια μετά το νόμο 4387/2016, χορηγείται «έναντι σύνταξης», με όσους κινδύνους αυτό ενέχει, και με όσα προβλήματα Καταστατικής νομιμότητας στην λειτουργία της ΤτΕ, προκύπτουν… Νόμοι για την επιστροφή των εισφορών υγείας που παρακρατήθηκαν επί των μνημονιακών περικοπών των νόμων 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012, σκανδαλωδώς αγνοούνται, αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου της ΤτΕ δεν εφαρμόζονται, η παρανομία και η στρατηγική του κομματικού συνδικαλισμού, έχουν τεθεί υπεράνω του Καταστατικού της Τράπεζας και της θεσμικής της ανεξαρτησίας.
Ενενήντα χρόνια μετά την ίδρυση της Τράπεζας, δεν μπορούμε να αδρανούμε και να έχουμε εκχωρήσει την προάσπιση της τιμής και της ιστορίας της, σε εκείνους τους κομματικούς - συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, που με τα έργα τους, όχι μόνο διευκόλυναν  την εφαρμογή όλων των μνημονιακών περικοπών με το πρόσχημα του νόμου 4093/2012 και της ΗΔΙΚΑ.Α.Ε, αλλά με όλα τα μέσα και σε όλους τους τόνους έχουν έναν και μοναδικό σκοπό. Το πώς θα  συμβάλουμε  στην ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, αδιαφορώντας πλήρως για το τίμημα αυτής της στρατηγικής τους,  για τους συνταξιούχους και τα δικαιώματά μας. Το αφήγημά τους είναι λιτό και κατανοητό: Ούτε ένα ευρώ στους συνταξιούχους μας, κατά την διάρκεια της σημερινής διακυβέρνησης. Προώθηση των θεμάτων μας, μετά την λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης (Ανακ. ΣΣΤΕ Νο 14)!! Η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΣΤΕ στην Συνέλευση των Μετόχων, οι ομιλίες του σε όλες τις συγκεντρώσεις στην περιφέρεια και οι τελευταίες ανακοινώσεις, αποτελούν προσβολή στην ιστορική μνήμη του χώρου μας και έκφραση υπέρτατης ανηθικότητας και κομματικής-συνδικαλιστικής αλαζονείας και ιδιοτέλειας.
Πρέπει, να τιμήσουμε τα ενενήντα χρόνια της ΤτΕ, με ένα άλλο ήθος και πολιτισμό, συλλογικής ενότητας και αξιοπρέπειας.
Μπορούμε και πρέπει στην ερχόμενη Γενική Συνέλευση, θαρρετά και χωρίς ενδοιασμούς, να καταψηφίσουμε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της πλειοψηφίας, τερματίζοντας την ομηρία μας από το προεδρείο του ΣΣΤΕ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΣΤΕ ΣΤΙΣ 27/3 ΩΡΑ 10 ΣΤΗ ΛΕΚΚΑ 23/25

Δ. Γκότσης,  Ε. Κωνστανταράκη,  Σ. Νικολόπουλος, Π Χάρακας